Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για την Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Όπως αναφέρουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας, ολόκληρη η Κρήτη θα είναι ένα βήμα πριν τον κόκκινο συναγερμό ενώ σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας, όλη η Αττική, περιοχές της Εύβοιας, της Βοιωτίας και της Λακωνίας, η Σκύρος και τα Κύθηρα, τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα θα βρίσκονται στο δείκτη 3 (υψηλός κίνδυνος).

Κατά τις ίδιες πηγές, παρά το γεγονός ότι διανύουμε το δεύτερο 15ήμερο του Οκτωβρίου, η παρατεταμένη ανομβρία και οι ελάχιστες για την εποχή βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους έως και 8 μποφόρ, που αναμένεται να πνέουν αύριο, δημιουργούν εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες για πυρκαγιές που μπορούν να πάρουν ταχύτατα μεγάλες διαστάσεις.

Στις περιοχές όπου η επικινδυνότητα είναι πολύ υψηλή θα πραγματοποιούνται περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από το πυροσβεστικό σώμα, την ελληνική αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις. Επιπλέον, η πυροσβεστική και η ΕΛΑΣ θα πραγματοποιούν εκτεταμένους ελέγχους- περιπολίες για τη διαπίστωση της τήρησης των προβλεπόμενων από τους πολίτες για την αποφυγή έναρξης πυρκαγιάς.

Παράλληλα πηγές της Πολιτικής Προστασίας σημειώνουν ότι στις περιοχές με δείκτη επικινδυνότητας 3 και 4 απαγορεύεται ρητά η εκτέλεση θερμών εργασιών και οποιασδήποτε δραστηριότητας μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά (π.χ. κάψιμο μελισσιών, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, γεωργικές εργασίες που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρες, χρήση τροχού, ηλεκτροκολλήσεις, μπάρμπεκιου κ.λπ.).

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νέο ποινικό κώδικα, στους παραβάτες επιβάλλονται υψηλά χρηματικά πρόστιμα, ενώ η εξ αμελείας πρόκληση πυρκαγιάς έχει μετατραπεί από πλημμέλημα σε κακούργημα και επισύρει ποινές κάθειρξης που μπορούν να ξεπεράσουν τα 10 έτη.