Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, έγραψαν την Κυριακή μια επιστολή με αποδέκτη την ισραηλινή κυβέρνηση για να εκφράσουν την ανησυχία τους για τον όγκο της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Λωρίδα της Γάζας, επιβεβαίωσαν απόψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον ξέρει πως είναι δυνατόν να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ότι τα γραφειοκρατικά και επιμελητειακά εμπόδια είναι εφικτό να ξεπεραστούν.

«Χρειάζεται να δούμε περαιτέρω αλλαγές από την ισραηλινή κυβέρνηση» είπε ο Μίλερ, προσθέτοντας ότι, με βάση την αμερικανική νομοθεσία, υπάρχουν «επιπτώσεις».

Η αμερικανική νομοθεσία απαιτεί, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αποδέκτες της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας να μην αρνούνται, ούτε να εμποδίζουν αυθαίρετα την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ.

«Ελπίζουμε ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει στις αλλαγές που περιγράψαμε και συστήσαμε και ότι αυτές οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε εντυπωσιακή αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για «διορία 30 ημερών».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στην επιστολή προειδοποιείται το Ισραήλ για την αναστολή της αμερικανικής βοήθειας που λαμβάνει, αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση όσον αφορά την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η επιστολή των δύο Αμερικανών υπουργών με αποδέκτες Ισραηλινούς αξιωματούχους είναι «ιδιωτική αλληλογραφία» και απέφυγε να τη συζητήσει λεπτομερώς.

Τι πρέπει να κάνει ο Νετανιάχου

Τα αιτήματα των Μπλίνκεν και Όστιν επικεντρώνονται στα εξής: Αύξηση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας μέχρι να μπει ο χειμώνας, διευκόλυνση στην παράδοση της βοήθειας από την Ιορδανία και τερματισμό της απομόνωσης της βόρειας Γάζας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεουν οι «Times of Israel», το Ισραήλ πρέπει να επιτρέπει την είσοδο τουλάχιστον 350 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα κάθε μέρα μέσω και των τεσσάρων μεγάλων διαβάσεων που ελέγχονται από τις IDF.

Οι Μπλίνκεν και Όστιν προτρέπουν επίσης να εφαρμοστούν «επαρκείς» ανθρωπιστικές παύσεις στις μάχες των IDF για να επιτραπούν οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους στην παράκτια ανθρωπιστική ζώνη Μαουάσι να μετακινηθούν στην ενδοχώρα πριν από τον χειμώνα. Σημείωσαν ότι «οι πολλαπλές εντολές εκκένωσης έχουν αναγκάσει 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους» να αναζητήσουν καταφύγιο στην περιοχή.

Όσον αφορά τη διαδρομή βοήθειας από την Ιορδανία, οι ΗΠΑ προέτρεψαν να επιτρέπεται ένας ελάχιστος αριθμός 50 έως 100 εμπορικών φορτηγών την ημέρα, αριθμός που έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Όσον αφορά τη βόρεια Γάζα, το Ισραήλ θα πρέπει να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει κυβερνητική πολιτική για τη βίαιη εκκένωση αμάχων από αυτό το τμήμα της Λωρίδας και να διασφαλίσει ότι οι ομάδες βοήθειας θα έχουν συνεχή πρόσβαση στην περιοχή.

Η Ουάσινγκτον δηλώνει αντίθετη και ανήσυχη για τους μαζικούς βομβαρδισμούς της Βηρυτού από το Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν επιπλέον ότι είναι «αντίθετες» στην εκστρατεία βομβαρδισμών που διεξάγει το Ισραήλ στη Βηρυτό τις τελευταίες εβδομάδες κάτι το οποίο έκαναν γνωστό στις ισραηλινές αρχές μαζί με την ανησυχία τους, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι οι αεροπορικές επιδρομές μειώθηκαν σε ένταση τις τελευταίες ημέρες και ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την εξέλιξη.

«Καταστήσαμε σαφές στο Ισραήλ ότι είμαστε αντίθετοι στην εκστρατεία βομβαρδισμών που εξαπέλυσε τις τελευταίες εβδομάδες στη Βηρυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

Τόνισε επίσης ότι ενώ υπάρχουν αεροπορικές επιδρομές που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θεωρούσαν σκόπιμο να πραγματοποιήσει το Ισραήλ, η Ουάσινγκτον κατέστησε σαφές στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι ανησυχεί για τη φύση της εκστρατείας βομβαρδισμού που βλέπει τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως λόγω του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων.