Η ανάρτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα, για τον μικρό Κωνσταντίνο που σηκώθηκε από το αμαξίδιό του και παρέλασε την 25η Μαρτίου στη Λαμία έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Ανάμεσα σε αυτές και εκείνη της μητέρας του μαθητή, η οποία δήλωσε την πρόθεσή της να κινηθεί νομικά κατά της κ. Ακρίτα, αν δεν προχωρήσει σε δημόσια συγγνώμη.

Ο όρος «μισαναπηρισμός» που χρησιμοποίησε η Έλενα Ακρίτα, για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε η είδηση, προκάλεσε κατά κύριο λόγο το κύμα αντιδράσεων.

@lamiareport.gr

Δύναμη ψυχής από νεαρό μαθητή που σηκώθηκε από το αναπηρικό αμαξίδιο για να παρελάσει όρθιος!!! #lr #lamia #Lamiareport #news #greektiktok #tiktokgreece #centralgreece #fyp #fy #video #videoviral #greece #parade

♬ πρωτότυπος ήχος – LamiaReport.gr

«Ήταν η πρώτη φορά που έκανε παρέλαση. Ένιωσε πάρα πολύ δυνατός και ίσος με τα άλλα παιδιά και πολύ υπερήφανος που περπάτησε δίπλα στην ελληνική σημαία.

Από μόνος του το ζήτησε να κάνει παρέλαση: “Μαμά, θέλω να κάνω παρέλαση”», είπε αρχικά η μητέρα στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

«Η κ. Ακρίτα δεν μπορεί να βγαίνει δημόσια στα social και να κατακρίνει την απόφαση του παιδιού μου να παρελάσει ισότιμα με τους άλλους συμμαθητές του, όταν εγώ ως γονιός έχω αφιερώσει τη ζωή μου καθημερινά για αυτό το παιδί και φυσικά και ο ίδιος ο Κωνσταντίνος προσπαθεί κάθε μέρα για το καλύτερο. Του κόβει τα φτερά, νιώθει ντροπή γι’ αυτό που έγινε», είπε ακόμη.

Σε δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό, η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής ΕΝΕΕΓΥΛ Λαμίας, Νάντια Καμπουράκη, είπε: «Ήταν πάρα πολύ χαρούμενος. Και για τη συμμετοχή του και για το γεγονός ότι σηκώθηκε και περπάτησε. Κάνει μεγάλο αγώνα το παιδί καθημερινά στο σχολείο».

Σε σχόλιό της κάτω από την επίμαχη ανάρτηση της κ. Ακρίτα, η κ. Καμπουράκη είχε γράψει: «Απορώ πώς κάνετε κριτική, ενώ δεν γνωρίζετε το ίδιο το παιδί, τις ανάγκες του, τις επιθυμίες του, το πλαίσιο στο οποίο μεγαλώνει. Σας πληροφορώ ως υπεύθυνη της παρέλασης ότι είχε έντονη επιθυμία το παιδί να περάσει στην παρέλαση αλλά και να περπατήσει. Εγώ ως γυμνάστρια οφείλω να σέβομαι τις επιθυμίες των μαθητών μου και τον τρόπο που θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται».

Η ανάρτηση της κ. Ακρίτα προκάλεσε μεγάλη συζήτηση, με την ίδια να διευκρινίζει σε σχόλιό της κάτω από αυτήν πως «ο μισαναπηρισμός δεν έγκειται στην πράξη αυτή καθεαυτή, αλλά στο γεγονός ότι και σε ΑμεΑ έχει περάσει η αντίληψη ότι όρθιος τιμάς την πατρίδα σου καλύτερα απ’ ό,τι καθιστός σε αμαξίδιο. Και γι’ αυτό ευθύνεται μια κοινωνία που λυσσαλέα πολεμάει την κουλτούρα της συμπερίληψης».

Η αρχική ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα

«Με ρίγη εθνικής συνείδησης υποδέχτηκαν έντυπα και ιστοσελίδες το περιστατικό με ΑμεΑ μαθητή που σηκώθηκε από το αναπηρικό αμαξίδιο και περπάτησε υποβασταζόμενος στην παρέλαση.

Ένα αποτρόπαιο δείγμα μισαναπηρισμού όπου ο “αρτιμελής” είναι ανώτερος από τον “ανάπηρο”. Γιατί όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι αλλά μερικοί είναι πιο ίσοι από τους άλλους. Ένα ΑμεΑ άτομο “υστερεί” σύμφωνα με τους άγραφους νόμους μιας ρατσιστικής, κακοποιητικής κοινωνίας.

Θα περιμένουμε την επόμενη χρονιά τους εναπομείναντες ανάπηρους πολέμου, τους ήρωες που παρελαύνουν με αμαξίδια, να σηκωθούν και να περπατήσουν.

Ο ρατσισμός κρύβεται στις λεπτομέρειες. Εδώ, σε μια πράξη που αποθεώνεται για όλους τους λάθος λόγους.

Τους τραγικά λάθος λόγους».

🇬🇷Με ρίγη εθνικής συνείδησης υποδέχτηκαν έντυπα και ιστοσελίδες το περιστατικό με ΑμεΑ μαθητή που σηκώθηκε από το…

Posted by Elena Akrita on Wednesday, March 26, 2025