Αν ακούτε τη λέξη κολονοσκόπηση και σας πιάνει άγχος, δεν είστε οι μόνοι. Για πολλούς «πρωτάρηδες» η εξέταση φαντάζει «εφιάλτης», καθώς συχνά περιβάλλεται από διάφορους μύθους. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική: η εξέταση είναι πλέον σύντομη, ανώδυνη και εξαιρετικά σημαντική για την πρόληψη σοβαρών παθήσεων, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η προετοιμασία, καθώς απαιτεί αλλαγές στη διατροφή και τη χρήση καθαρτικών για να διασφαλιστεί ότι το έντερο είναι απολύτως καθαρό. Για κάποιους αυτή μπορεί να είναι μια δυσάρεστη διαδικασία, αλλά όσο καλύτερα προετοιμαστείτε, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η εξέταση.
Σημειώνεται πως η εξέταση πραγματοποιείται με ήπια αναισθησία (μέθη), οπότε ο ασθενής δεν νιώθει ούτε πόνο, ούτε κάποια δυσφορία. Mε τη βοήθεια ενός λεπτού, εύκαμπτου οργάνου, του κολονοσκοπίου, που έχει τη δυνατότητα αναμετάδοσης εικόνας σε ειδικό μόνιτορ, ο γιατρός μπορεί να δει το εσωτερικό του παχέος εντέρου και του ορθού.
Είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την ανίχνευση πολύποδων στο παχύ έντερο, για την έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και για τον εντοπισμό της αιτίας διάφορων ασυνήθιστων συμπτωμάτων που σχετίζονται με το έντερο.
Ακολουθεί ένας οδηγός, από το Health Line, με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να κάνετε τη διαδικασία πιο άνετη.
Προετοιμασία για την κολονοσκόπηση
7 ημέρες πριν: Εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα
Προμηθευτείτε έγκαιρα όλα όσα θα χρειαστείτε για την προετοιμασία σας:
- Καθαρτικά: Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει συγκεκριμένα καθαρτικά ή να σας προτείνει μη συνταγογραφούμενα προϊόντα.
- Υγρά μαντηλάκια: Το συχνό σκούπισμα με χαρτί υγείας μπορεί να ερεθίσει το δέρμα.
- Αλοιφή για ερεθισμούς: Η χρήση κρέμας μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ερεθισμών λόγω διάρροιας.
5 ημέρες πριν: Ρυθμίστε τη διατροφή σας
Συνεχίστε με την κατανάλωση των κατάλληλων τροφών, χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες για να διευκολύνετε την κένωση του εντέρου σας. Ορισμένες επιλογές περιλαμβάνουν: Άσπρο ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά, αυγά, άπαχα κρέατα όπως κοτόπουλο και ψάρι. Εάν σκοπεύετε να καταναλώσετε λαχανικά αυτά θα πρέπει να είναι καλομαγειρεμένα, χωρίς φλούδα, όπως και τα φρούτα.
Αποφύγετε τροφές δύσπεπτες ή που μπορούν να εμποδίσουν τη διαδικασία: Λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα, σπόρους, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης και ποπ κορν, ωμά λαχανικά και φρούτα με σπόρους ή φλούδα, όσπρια και λαχανικά όπως λάχανο, μπρόκολο και καλαμπόκι.
Ρωτήστε επίσης τον γιατρό σας αν πρέπει να διακόψετε κάποια φάρμακα ή συμπληρώματα.
1 ημέρα πριν: Μόνο διαυγή υγρά
Την ημέρα πριν από την εξέταση, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια δίαιτα μόνο με διαυγή υγρά για να αδειάσει εντελώς το έντερό σας.
Επιτρέπονται:
- Νερό, ζωμοί και αθλητικά ποτά.
- Διαυγείς χυμοί φρούτων. Πρόκειται για χυμούς που έχουν αφαιρεθεί τα στερεά υπολείμματα και τα κολλοειδή σωματίδια
- Ζελέ χωρίς χρώμα.
- γρανίτες
Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερού ή υγρών για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.
Το βράδυ πριν από την εξέταση: Λήψη καθαρτικών
Θα χρειαστεί να λάβετε ισχυρά καθαρτικά για να καθαρίσει το έντερό σας. Οι γιατροί συνήθως προτείνουν να χωρίσετε τη δόση:
- Μισή δόση το βράδυ πριν από την εξέταση.
- Την υπόλοιπη δόση 6 ώρες πριν από την εξέταση.
Λόγω της ιδιαίτερα πικρής τους γεύσης, οι ειδικοί συμβουλεύουν για τη λήψη των καθαρτικών:
- Να τα αναμίξτε το με αθλητικό ποτό για να καλύψετε τη γεύση.
- Να τα διατηρήσετε το στο ψυγείο, καθώς τα κρύα ροφήματα είναι πιο εύκολα στην κατανάλωση.
- Να χρησιμοποιήσετε καλαμάκι για να περιορίσετε τη γεύση.
- Να δοκιμάσετε να πιπιλίσετε μια φέτα λεμονιού ή lime μετά την κατανάλωση για να εξαλείψετε τη δυσάρεστη γεύση.
- Να προσθέσετε τζίντζερ και άλλα αρωματικά που δίνουν γεύση στα υγρά. Αυτό μπορεί να κάνει πιο ευχάριστη την κατανάλωση τους
Προσοχή: Τα καθαρτικά προκαλούν ταχεία και συχνή διάρροια, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από κράμπες, κοιλιακή δυσφορία, φούσκωμα, ναυτία ή εμετό.
2 ώρες πριν: Διακοπή λήψης οποιονδήποτε τροφών και υγρών
Δεν πρέπει να φάτε ή να πιείτε τίποτα, ούτε καν νερό, τουλάχιστον δύο ώρες πριν την εξέταση. Ορισμένα νοσοκομεία μπορεί να συστήσουν ακόμα μεγαλύτερο διάστημα νηστείας. Αποφύγετε επίσης το κάπνισμα και τη μάσηση τσίχλας. Η προετοιμασία για κολονοσκόπηση είναι κρίσιμη για τη σωστή διεξαγωγή της εξέτασης. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας και, αν έχετε ερωτήσεις, μη διστάσετε να ζητήσετε διευκρινίσεις