Το περιεχόμενο του εντύπου «ιστορικό αιμοδοσίας» βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης στο Συμβούλιο της Επικράτειας μετά τις προσφυγές που κατέθεσαν σωματεία πασχόντων από μεσογειακή αναιμία.
Συγκεκριμένα, στο Δ΄Τμήμα του ΣτΕ συζητήθηκαν αιτήσεις ακύρωσης, έξι Σωματείων πανελλήνιας εμβέλειας πασχόντων από μεσογειακή αναιμία και δυο πολυμεταγγιζόμενων ασθενών που πάσχουν από μεταγγισιοεξαρτώμενη μείζονα μεσογειακή αναιμία , με τις οποίες ζητούν να περιληφθούν στον κατάλογο των αποκλεισμών από την αιμοδοσία τα άτομα που έχουν έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το έτος 1977, αλλά και τα άτομα που έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους χωρίς τη συστηματική χρήση προφυλακτικών κατά την τελευταία δεκαετία.
Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες η επίμαχη απόφαση του υπουργείου Υγείας, του 2022, πρέπει να ακυρωθεί ως αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη ζωή και στη υγεία. Η συγκεκριμένη απόφαση καθορίζει το περιεχόμενο του εντύπου «ιστορικό αιμοδοσίας» το οποίο περιλαμβάνει τις κατηγορίες των ατόμων που απαγορεύεται ή αντενδείκνυται η αιμοληψία, καθώς απαλείφθηκαν από τον οριστικό αποκλεισμό οι δύο προαναφερόμενες περιπτώσεις.
Στις πρόσφυγες, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι οι εξαιρέσεις – μεταβολές του νέου ιστορικού του αιμοδότη, αποκλίνουν από την σχετική γνωμοδότηση της 5μελούς συμβουλευτικής επιτροπής αιμοδοσίας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.
Το ΣτΕ θα εκδώσει την απόφαση του το επόμενο διάστημα.