Ενώ οι περισσότεροι πολίτες παγκοσμίως είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να φορούν ζώνες ασφαλείας -διακινδυνεύοντας ακόμα και υπέρογκα πρόστιμα αν δεν το κάνουν- τα μέλη της βασιλικής οικογένειας στη Βρετανία φαίνεται να ακολουθούν τους δικούς τους κανόνες.

Αν έχετε προσέξει ότι συχνά δεν φορούν ζώνες στα επίσημα καθήκοντά τους, δεν κάνετε λάθος. Από στρατηγικές διαφυγής σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, μέχρι… στιλιστικές ανησυχίες, οι λόγοι πίσω από αυτή την πρακτική είναι περισσότερο περίπλοκοι απ’ όσο φαντάζεται κανείς. Δείτε γιατί τα βασιλικά πρόσωπα επιλέγουν (ή όχι) να φορούν ζώνες -και πότε.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορεί να χρειαστεί να απομακρυνθούν γρήγορα από το αυτοκίνητο

Βασίλισσα Καμίλα

Αν και οι ζώνες ασφαλείας σώζουν αναμφισβήτητα ζωές σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, η βασιλική οικογένεια και οι φρουροί ασφαλείας τους μπορεί, επίσης, να τις θεωρήσουν ως πιθανή ευθύνη σε περίπτωση που παρουσιαστεί ένα διαφορετικό είδος απειλής.

Όπως αναφέρει το thelist.com, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε το 2025 στη MailOnline, ο Βρετανός εμπειρογνώμονας ασφαλείας Michael Chandler (ο οποίος κάποτε εργάστηκε ως σωματοφύλακας του πλούσιου θρύλου της μουσικής Sir Paul McCartney) εξήγησε ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που καθιστά απαγορευτική την οδήγηση, είναι ζωτικής σημασίας να μπορεί κάποιος να απομακρυνθεί από το αυτοκίνητο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Μια ζώνη ασφαλείας, όπως φαίνεται, θα μπορούσε ενδεχομένως να εμποδίσει αυτή τη διαδικασία, κοστίζοντας πολύτιμα δευτερόλεπτα. Επιπλέον, ο Chandler εξήγησε ότι όταν οι βασιλείς ταξιδεύουν με αυτοκίνητο με επίσημη ιδιότητα, αυτό θεωρείται διπλωματική προστασία -γεγονός που τους καθιστά απρόσβλητους από τους συνήθεις νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου για τη ζώνη ασφαλείας.

Ωστόσο, ο Chandler υποστήριξε ότι οι βασιλικοί χρησιμοποιούν ζώνες ασφαλείας πολύ πιο συχνά από ό,τι γνωρίζει το ευρύ κοινό. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα ασφαλείας, όλα εξαρτώνται από το τι απαιτεί μια συγκεκριμένη κατάσταση. «Θα γίνει μια αξιολόγηση κινδύνου, το αποτέλεσμα της οποίας θα καθορίσει αν χρειάζεται ή όχι να υπάρξουν επιπλέον προφυλάξεις. Στις περιπτώσεις που ταξιδεύουν σχετικά γρήγορα μέσα στο Λονδίνο ή σε αυτοκινητόδρομους -σίγουρα θα φορούν ζώνες ασφαλείας».

Ζώνη ασφαλείας… ή τσαλακωμένα ρούχα;

Καμίλα- Κέιτ Μίντλετον

Επιπλέον, τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας συνήθως θέλουν να δείχνουν τα καλύτερα για τέτοιες υποχρεώσεις. Έτσι, το τελευταίο πράγμα που θέλουν είναι μια ζώνη ασφαλείας να προκαλέσει ανεπιθύμητες ατέλειες στα ακριβά τους ρούχα. «Στους άνδρες, για παράδειγμα, μια ζώνη ασφαλείας μπορεί να τσαλακώσει τα πουκάμισα και έτσι αυτό μπορεί, επίσης, να είναι ένας παράγοντας», δήλωσε ο Chandler.

Επιπλέον, όπως έχουμε ήδη διαπιστώσει, οι βασιλείς απαλλάσσονται από την υποχρέωση να φορούν ζώνη ασφαλείας όταν βγαίνουν στο δρόμο για λογαριασμό του Στέμματος. Έτσι, από τη δική τους οπτική γωνία, πιθανότατα οι αντιαισθητικές τσακίσεις είναι ένα πράγμα λιγότερο για το οποίο πρέπει να ανησυχούν.

Υποχρεούνται οι βασιλείς να φορούν ζώνη ασφαλείας όταν ταξιδεύουν ιδιωτικά;

Κέιτ Μίντλετον- Πρίγκιπας Γουίλιαμ

Ίσως αναρωτιέστε: Ισχύει η εξαίρεση των βασιλικών από τη χρήση ζώνης ασφαλείας και στα προσωπικά τους ταξίδια, πέρα από τα επίσημα καθήκοντα; Τυπικά, η απάντηση είναι όχι. Όμως, στην πράξη, τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, λόγω της ιδιότητάς του ως μονάρχης, απολαμβάνει νομική ασυλία και μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς ζώνη ασφαλείας ακόμα και σε ιδιωτικά του ταξίδια.

Όσο για τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας, σύμφωνα με τον Βρετανό ειδικό σε θέματα ασφαλείας, Michael Chandler, αν και τυπικά οφείλουν να φορούν ζώνη ασφαλείας όταν δεν επιτελούν επίσημα καθήκοντα, στην πράξη οι Αρχές σπάνια επιβάλλουν πρόστιμα ή παρεμβαίνουν -ειδικά όταν η απόφαση να μη φορεθεί ζώνη έχει ληφθεί από την ομάδα ασφαλείας τους.