Το Πάσχα είναι μία από τις σημαντικότερες γιορτές της Χριστιανοσύνης, γιορτάζοντας την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Κάθε χρόνο, η ημερομηνία του Πάσχα διαφέρει, καθώς υπολογίζεται βάσει του πασχαλίου και της εαρινής ισημερίας.

Για το 2025, το Πάσχα θα πέσει την Κυριακή 20 Απριλίου. Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά τη Δευτέρα 14 Απριλίου, με την κορύφωση των λειτουργιών και των θρησκευτικών εορτασμών να λαμβάνει χώρα το Μεγάλο Σάββατο 19 Απριλίου, το βράδυ της Ανάστασης.

Πώς υπολογίζεται η ημερομηνία του Πάσχα;

Η ημερομηνία του Πάσχα καθορίζεται σύμφωνα με την απόφαση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου το 325 μ.Χ. Το Ορθόδοξο Πάσχα υπολογίζεται με βάση το παλαιό ημερολόγιο και γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας, αρκεί να μην συμπίπτει με το εβραϊκό Πάσχα. Αντίθετα, το καθολικό Πάσχα χρησιμοποιεί το νέο ημερολόγιο (Γρηγοριανό).

Άλλες ημερομηνίες που σας ενδιαφέρουν:

  • Πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα 2025; Η Καθαρά Δευτέρα πέφτει στις 3 Μαρτίου 2025, και σηματοδοτεί την αρχή της Μεγάλης Σαρακοστής.
  • Πότε πέφτει η Κυριακή των Βαΐων 2025; Η Κυριακή των Βαΐων γιορτάζεται στις 13 Απριλίου 2025, μία εβδομάδα πριν το Πάσχα.

Μην ξεχάσετε να σημειώσετε αυτές τις ημερομηνίες στο ημερολόγιό σας για να οργανώσετε τις διακοπές και τις εορταστικές σας εκδηλώσεις.

Συχνές ερωτήσεις:

  • Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ημερομηνία του Πάσχα; Η πανσέληνος και η εαρινή ισημερία είναι οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν πότε θα γιορταστεί το Πάσχα.
  • Γιατί το Ορθόδοξο Πάσχα πέφτει σε διαφορετική ημερομηνία από το Καθολικό; Οι διαφορές οφείλονται στο ότι τα δύο δόγματα ακολουθούν διαφορετικά ημερολόγια για τον υπολογισμό του Πάσχα.

Αυτές οι πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε σωστά το Πάσχα σας το 2025, καθώς και τις οικογενειακές και θρησκευτικές παραδόσεις.