Oι λευκοί Αμερικανοί άνδρες, που δεν αποτελούν παρά το 31% του αμερικανικού πληθυσμού, κατέχουν το 65% των αιρετών αξιωμάτων σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες και δείχνει πόσο ελλιπής είναι η εκπροσώπηση των γυναικών αλλά και των μειονοτήτων.

Η έρευνα, την οποία χρηματοδότησε η οργάνωση Women Donors Network και μέρος της οποίας μπορεί κανείς να αναδιφήσει στον ιστότοπο wholeads.us («ποιος μας κυβερνά»), αναλύει το φύλο και το χρώμα του δέρματος 42.000 αιρετών αξιωματούχων σε επίπεδο τοπικών θεσμών, Πολιτειών και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι:

– Το 90% των εκλεγμένων είναι λευκοί και λευκές, παρότι αποτελούν το 63% του πληθυσμού•
– Το 71% των εκλεγμένων είναι άνδρες, αν και αποτελούν το 49% του πληθυσμού•
– Το 65% των εκλεγμένων είναι λευκοί άνδρες, παρότι είναι μόλις το 31% του πληθυσμού.
Η αναλογία των ανδρών είναι μεγαλύτερη σε ομοσπονδιακό επίπεδο (81%) σε σχέση με τα πιο χαμηλόβαθμα αξιώματα. Είκοσι γυναίκες γερουσιάστριες και 82 βουλευτίνες υπηρετούν στο Κογκρέσο σήμερα, επί συνόλου 535 κοινοβουλευτικών.

Σε όλη την χώρα, οι λευκές γυναίκες καταλαμβάνουν το 25% των αιρετών αξιωμάτων ενώ οι μαύρες μόλις το 4%, παρότι αποτελούν το 19% του πληθυσμού.

Ολόκληρη η έρευνα, όπου θα παρουσιάζονται όλες οι πολιτείες, θα δημοσιευτεί σύντομα.

«Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα προκειμένου η Δημοκρατία μας να γίνει πραγματικά αντιπροσωπευτική και αποτελεσματική», επισήμανε η πρόεδρος της οργάνωσης Ντόνα Χολ σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε.