Ενάμιση εκατομμύριο λίρες, ποσό 15 φορές μεγαλύτερο από την αρχική προσφορά κατέβαλε η ρωσική περιοχή του Ιβάνοβο σήμερα, για να αποκτήσει το αρχείο που ανήκε στο μεγάλο ρώσο σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι και απαριθμεί επιστολές, φωτογραφίες και ηχογραφήσεις και το οποίο διατέθηκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο.

Ο Ταρκόφσκι, που γεννήθηκε το 1932 στην περιοχή αυτή, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους κινηματογραφιστές που ανέδειξε η Ρωσία και είναι δημιουργός ορισμένων κλασσικών αριστουργημάτων της μεγάλης οθόνης, όπως το «Αντρέι Ρουμπλιώφ», «Η νοσταλγία», «Η Θυσία», «Ο καθρέπτης» και το «Σολάρις».

Ο οίκος Sotheby’s, που οργάνωσε τη δημοπρασία, ανακοίνωσε πως μετά την παρουσίαση του αρχείου ακολούθησε μία «δραματική 18λεπτη μάχη προσφορών» ανάμεσα σε τρεις υποψήφιους αγοραστές. Η αρχική εκτίμηση για το αρχείο ήταν 80.000-100.000 λίρες.

«Το αρχείο αγοράσθηκε με πρωτοβουλία της περιφέρειας του Ιβάνοβο που απέβλεπε στην παραμονή και διατήρηση της κληρονομιάς του ιδιοφυούς κινηματογραφιστή στην πατρίδα του, την πόλη του Γιούρεβιτς στη Ρωσία», τονίζεται στην ανακοίνωση του Σόθμπις.

«Το αρχείο θα εκτίθεται στο κοινό στο σπίτι-μουσείο του Ταρκόφσκι στην Περιφέρεια του Ιβάνοβο» και «θα αποτελέσει ένα συμπληρωματικό, ευχάριστο καλωσόρισμα στους επισκέπτες και συμμετέχοντες στο ετήσιο κινηματογραφικό φεστιβάλ Α. Ταρκόφσκι, που ονομάζεται ‘Ο Καθρέπτης’».

Το υλικό του αρχείου καλύπτει την τελευταία 20ετία της ζωής του σκηνοθέτη και περιλαμβάνει και μία επιστολή του από τα τέλη του ’70 προς τον ηγέτη της ΕΣΣΔ Λεονίντ Μπρέζνιεφ, στην οποία τον προτρέπει να άρει την απαγόρευση προβολής της ταινίας του «Αντρέι Ρουμπλιώφ» (1966).

Η επιστολή υπογραμμίζει την παρατεταμένη σύγκρουση του Ταρκόφσκι με τις σοβιετικές αρχές σχετικά με την λογοκρισία, η οποία τελικά οδήγησε τον σκηνοθέτη να φύγει για το εξωτερικό, περνώντας τα τελευταία τέσσερα χρόνια της ζωής του αυτοεξόριστος.