Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα συναντήθηκε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος στον οποίο έθεσε τα μείζονα αγροτικά θέματα του νομού και πρωτίστως το θέμα που αφορά στις καθυστερήσεις, στις πληρωμές των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις περσινές πλημμύρες του Daniel, και ζήτησε η επόμενη πληρωμή από τον ΕΛΓΑ να γίνει το συντομότερο δυνατόν, εξοφλώντας πρώτα αυτούς που δεν πληρώθηκαν.

Δέσμευση για δεύτερο πρόγραμμα

Ο κ.Χαρακόπουλος, αφού επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές ενέργειες στις πληρωμές που έγιναν στα παρακάρλια για τις περιπτώσεις με λάθη, τόνισε την αναγκαιότητα ενεργοποίησης του εξαγγελθέντος δεύτερου προγράμματος για τα χωράφια στον νομό που δεν μπόρεσαν να καλλιεργηθούν λόγω φερτών υλικών. Ο υπουργός ενημέρωσε ότι γίνεται καταγραφή με αντικειμενική εκτίμηση (δορυφόρο) των αγροτεμαχίων που μετά τον Daniel δεν μπορούν να καλλιεργηθούν, προκειμένου να προγραμματιστεί ο τρόπος αποζημίωσής τους. Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δέσμευση υλοποίησης της εξαγγελίας του «δεύτερου προγράμματος», που η απελθούσα ηγεσία του ΥπΑΑΤ είχε λησμονήσει.

Έλεγχος και αποζημίωση για πανώλη

Εκτενής συζήτηση έγινε για το φλέγον ζήτημα της πανώλης στα αιγοπρόβατα, τα επείγοντα μέτρα της πολιτείας για τον εντοπισμό κρουσμάτων και τον περιορισμό της νόσου. Ο κ.Χαρακόπουλος επισήμανε την ανάγκη αποτελεσματικότερων ελέγχων στις εισαγωγές ζωικού κεφαλαίου στη χώρα, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της κτηνοτροφίας για τον νομό και την ανάγκη για αποζημιώσεις στο πραγματικό ύψος ζημιάς, προκειμένου να είναι εφικτή η ανασύσταση των κοπαδιών.