Σήμερα, Σάββατο 28 Ιουλίου 2024, το Κέντρο για τις Εξαφανίσεις Ανηλίκων και Ενηλίκων του Οργανισμού ενημερώθηκε για την εξαφάνιση ενός ανήλικου αγοριού με αυτισμό στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Άμεσα, ο οργανισμός επικοινώνησε με την Άμεση Δράση Θεσσαλονίκης, παρέχοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία του παιδιού ώστε να ξεκινήσει η αναζήτησή του. Παράλληλα, ο Οργανισμός κινητοποίησε την Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» του Οργανισμού και συνεργαζόμενες εθελοντικές ομάδες, ώστε με τη συνδρομή Ψυχολόγου του Οργανισμού, να βρεθούν δίπλα στην οικογένεια και να προσφέρουν την απαραίτητη υποστήριξη. Επίσης, ξεκίνησαν και οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση του εθνικού συντονιστικού προγράμματος έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών, «AMBER ALERT».

Προς τεράστια ανακούφιση όλων, το παιδί εντοπίστηκε εντός αστικού λεωφορείου από ευαισθητοποιημένο πολίτη που είδε ότι βρίσκεται μόνο του και ενημέρωσε την Άμεση Δράση, η οποία ήταν ήδη ενήμερη για την εξαφάνιση και έκανε αναζητήσεις.

Τονίζουμε για ακόμη μια φορά, την ανεκτίμητη σημασία της συμβολής των πολιτών στην προστασία και στην ασφάλεια των παιδιών. Όταν οι πολίτες παρατηρούν και αναφέρουν άμεσα περιστατικά που αφορούν παιδιά σε κίνδυνο, όπως ένα παιδί που βρίσκεται μόνο του ή σε κατάσταση ανάγκης, γίνονται οι ήρωες της καθημερινότητας που μπορούν να αλλάξουν την πορεία μιας ζωής. Η άμεση ενημέρωση των αρχών επιτρέπει τη γρήγορη αντίδραση και τη συντονισμένη δράση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προσφέροντας την αναγκαία βοήθεια και προστασία. Η επαγρύπνηση και η ευαισθησία των πολιτών μπορούν να σώσουν ζωές, να επαναφέρουν την ηρεμία σε μια οικογένεια και να αναδείξουν τη δύναμη της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να ενημερώνουν αμέσως τις αρχές ή «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όλο το 24ωρο, στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000» αν δουν κάποιο παιδί μόνο του ή σε κατάσταση ανάγκης. Η ειδοποίησή σας μπορεί να κάνει τη διαφορά, να επαναφέρει το χαμόγελο σε ένα παιδί και να ανακουφίσει την αγωνία μιας οικογένειας. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την προστασία των παιδιών μας, γιατί κάθε στιγμή μετράει και κάθε πράξη φροντίδας μπορεί να σώσει μια ζωή.

Επιπλέον, μέσω της εφαρμογής Missing Alert app, οι πολίτες μπορούν να έχουν ζωντανή ενημέρωση για εξαφανισμένα παιδιά και να συνεισφέρουν ενεργά στην αναζήτησή τους.