Όποιος ταξιδέψει στην Γεωργία, δεν γίνεται να μην επισκεφτεί ένα από τα ωραιότερα και πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία της χώρας. Αναφερόμαστε, στη Βάρτζια τη μυστηριώδη πόλη-σπήλαιο, η οποία βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Ερουσέτι, στην αριστερή όχθη του ποταμού Κύρος, στη νότια Γεωργία.
Η λαξευμένη σε σπήλαια πόλη αποτελούταν από 6.000 χώρους σε 19 επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων 25 κελιών κρασιού, ένα μοναστήρι, 15 παρεκκλήσια και ένα φαρμακείο, ενώ χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Η Βάρτζια έφτασε να φιλοξενεί περίπου 2.000 μοναχούς, στέγαζε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους ενώ ήταν μια αυτοσυντηρούμενη πόλη.
Εδώ, θα συναντήσετε και την εκκλησία της Κοίμησης, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1180, ενώ διαθέτει μια σειρά από σημαντικές τοιχογραφίες. Μετά την κατάκτηση από τους Οθωμανούς τον 16ο αιώνα, η τοποθεσία κυρίως, εγκαταλείφθηκε. Στο σήμερα, η Βάρτζια αποτελεί σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της Γεωργίας, ενώ μία μικρή ομάδα μοναχών ζει ακόμα εδώ. Περίπου 300 διαμερίσματα είναι επισκέψιμα και σε μερικές σήραγγες οι παλιοί σωλήνες ύδρευσης μεταφέρουν πόσιμο νερό.
Δείτε τις φωτογραφίες





