Μια συνάντηση με βαρύ γεωπολιτικό αποτύπωμα πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ, με φόντο τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συνεχιζόμενη ένταση με την Τουρκία.
Όπως εξήγησαν στον ΣΚΑΪ ο Κωνσταντίνος Φίλης και ο Άγγελος Συρίγος, η Τουρκία βλέπει να διαμορφώνεται γύρω της ένα νέο δίκτυο στρατηγικών συμμαχιών, από το οποίο μένει εκτός.
«Το μεγάλο πρόβλημα της Τουρκίας είναι η διάρρηξη των σχέσεων με το Ισραήλ», σημείωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει την Αίγυπτο, ακόμη και με σενάρια ενεργειακής συνεργασίας. Όμως, όπως τονίζει, μεγάλες δυνάμεις της περιοχής όπως το Ισραήλ, η Γαλλία, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία δεν επιθυμούν να δουν την Τουρκία να αναδεικνύεται σε κυρίαρχη δύναμη στον άξονα από την Ανατολική Μεσόγειο ως τον Καύκασο.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετική εξέλιξη» την πρόθεση της αμερικανικής Chevron να αναλάβει έρευνες νοτίως της Κρήτης. «Αυτό ακυρώνει τη Γαλάζια Πατρίδα στη συγκεκριμένη περιοχή», τόνισε. «Η Τουρκία συνήθως αποφεύγει να εμπλακεί εκεί που δραστηριοποιούνται αμερικανικές εταιρείες».
Κεντρικό ζήτημα αποτελεί πλέον και το διασυνδετήριο ηλεκτρικό καλώδιο που θα ενώνει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Ένα έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, χρηματοδοτούμενο κατά το 1/3 από την Ε.Ε., που αναβαθμίζει γεωπολιτικά την Ελλάδα. Αντίστοιχα, όπως σημείωσε ο Συρίγος, η Τουρκία προσπαθεί να αντιδράσει με δικές της στρατηγικές κινήσεις.
«Εάν το καλώδιο γίνει, θα έχουμε συνδεθεί στρατηγικά με το Ισραήλ. Αν περάσει από την Τουρκία, τότε δεν θα μπορούμε να προχωρήσουμε πέραν των 6 ναυτικών μιλίων. Γι’ αυτό και πρέπει να υλοποιούμε ό,τι μας δίνει τη δυνατότητα το Διεθνές Δίκαιο και η ισχύς μας», υπογράμμισε, εκτιμώντας πως μέσα στον Απρίλιο θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις – ίσως και νέες στρατιωτικές ασκήσεις με τη Γαλλία.
Ο Κωνσταντίνος Φίλης συμπλήρωσε πως η Τουρκία, που προσπαθεί να εμφανιστεί ως διαμεσολαβητής σε διεθνές επίπεδο – από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή – δεν θα ήθελε αυτή τη στιγμή ένα νέο μέτωπο με την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, προειδοποίησε: «Όταν δεν ασκείς κυριαρχικά δικαιώματα επί μακρόν, αυτά αποδυναμώνονται εν τοις πράγμασι».
Το μήνυμα και των δύο ειδικών είναι σαφές: η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει παθητικός παρατηρητής. «Δεν μπορεί να μην προχωρήσουμε με το καλώδιο, με τον θαλάσσιο χωροταξικό συνδυασμό και με άλλα σχέδια με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Είναι μονόδρομος. Πρέπει να γίνει χαμός – αλλά για τον σωστό λόγο», κατέληξε ο Φίλης.