Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν, το απόγευμα της Κυριακής, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νίκου Πλουμπίδη, στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στα Λαγκάδια Γορτυνίας, παρουσία και του συνονόματου εγγονού του Νίκου.

Εκατοντάδες συγκεντρωμένοι που έφτασαν απ’ όλη την Πελοπόννησο αλλά και την Αθήνα, ακόμα και τη Στερεά Ελλάδα ξέσπασαν σε συνθήματα και χειροκροτήματα όταν ο ΓΓ της ΚΕ, αμέσως μετά την ομιλία του, προχώρησε στα αποκαλυπτήρια της προτομής που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μεμάς Καλογηράτος, ενώ τη στήλη της προτομής και τον περίβολο του μνημείου διαμόρφωσε ο Λαγκαδιανός τεχνίτης πέτρας Στάθης Καγιούλης, και εφεξής θα κοσμεί την πλατεία Λαγκαδίων.

«Η προτομή του θα στέκει από σήμερα εδώ, να θυμίζει κάθε μέρα στους συμπατριώτες του και όλους τους επισκέπτες αυτού του όμορφου τόπου, την ηρωική του αγωνιστική διαδρομή, την ανιδιοτελή προσφορά του στην υπόθεση του λαού, από όποιο πόστο του ανέθεσε το Κόμμα.

Θα θυμίζει την υπέρτατη ηθική που επέδειξε, μένοντας πιστός στις ιδέες και στο Κόμμα του, ακόμα και όταν αδικήθηκε κατάφωρα από αυτό, υπερασπιζόμενος την πολιτική του ΚΚΕ στη στημένη δίκη, αρνούμενος να δώσει στον αντίπαλο την παραμικρή κουβέντα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ενάντια στο ΚΚΕ σε εκείνες τις δύσκολες συνθήκες, φτάνοντας έτσι περήφανος και αλύγιστος μέχρι το εκτελεστικό απόσπασμα» ανέφερε στην ομιλία του νωρίτερα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ένα μπουκέτο κόκκινα γαρύφαλλα απέθεσε ο Δ. Κουτσούμπας και δεκάδες άλλα προστέθηκαν στη βάση της προτομής από ανθρώπους που έδωσαν το παρών τιμώντας τον Νίκο Πλουμπίδη.

Από τα μεγάφωνα ακούστηκε το «Επέσατε θύματα» και ακολούθησαν ακούστηκε συνθήματα και χειροκροτήματα ακατάπαυστα.

Νωρίτερα στην εκδήλωση σύντομη παρέμβαση έκανε ο δήμαρχος Γορτυνίας Στ. Κούλης ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων «το χρέος της απόδοσης τιμής σε εμβληματικές προσωπικότητες όπως του Νίκου Πλουμπίδη που δίδαξε ήθος και έκανε πράξη όσα κήρυττε».

«Η σιδερένια πίστη του τον καθιστά σύμβολο, μας παρέδωσε μαθήματα ζωής, έπεσε χωρίς να λυγίσει» ανέφερε ο δήμαρχος.

Ακολούθησε συναυλία – αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, στην Αγία Παρασκευή, με τους Διονύση Τσακνή, Βιολέτα Ικαρη και Κώστα Τρανταφυλλίδη.

Η παρέμβαση του Δημήτρη Κουτσούμπα

«Με τη σημερινή εκδήλωση, που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, υλοποιείται η κοινή θέληση και απαίτηση χιλιάδων λαού, Πελοποννησίων και όχι μόνο, να τιμηθεί στη γενέτειρά του ο Νίκος Πλουμπίδης, με έναν τρόπο αντάξιο του.

Τιμάμε σήμερα το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, τον “κόκκινο δάσκαλο”, τον κομμουνιστή συνδικαλιστή, τον φυλακισμένο από το καθεστώς Μεταξά, τον Γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ και καθοδηγητή της ΟΠΛΑ την περίοδο της Κατοχής, τον καθοδηγητή των παράνομων Οργανώσεων του ΚΚΕ στην Αθήνα μετά την ήττα του ΔΣΕ» είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του το απόγευμα της Κυριακής στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Νίκο Πλουμπίδη στα Λαγκάδια Γορτυνίας

«Η προτομή του θα στέκει από σήμερα εδώ, να θυμίζει κάθε μέρα στους συμπατριώτες του και όλους τους επισκέπτες αυτού του όμορφου τόπου, την ηρωική του αγωνιστική διαδρομή, την ανιδιοτελή προσφορά του στην υπόθεση του λαού, από όποιο πόστο του ανέθεσε το Κόμμα.

Θα θυμίζει την υπέρτατη ηθική που επέδειξε, μένοντας πιστός στις ιδέες και στο Κόμμα του, ακόμα και όταν αδικήθηκε κατάφωρα από αυτό, υπερασπιζόμενος την πολιτική του ΚΚΕ στη στημένη δίκη, αρνούμενος να “δώσει” στον αντίπαλο την παραμικρή κουβέντα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ενάντια στο ΚΚΕ σε εκείνες τις δύσκολες συνθήκες, φτάνοντας έτσι περήφανος και αλύγιστος μέχρι το εκτελεστικό απόσπασμα.

Θα θυμίζει ότι τέτοιας στόφας άνθρωποι, τέτοιοι αετοί σαν τον Πλουμπίδη, τον Μπελογιάννη, τον Ζαχαριάδη, τον Βελουχιώτη και δεκάδες χιλιάδες άλλους, επώνυμους και ανώνυμους, γεννιούνται από τη μήτρα του ΚΚΕ και διαμορφώνονται, μέσα στη φωτιά της ταξικής πάλης, από τα ανώτερα ιδανικά του αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο» τόνισε.

Υπενθυμίζοντας ότι «σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 70 χρόνια από τη 14η Αυγούστου 1954, όταν στις 5.25 τα χαράματα, στην Αγία Μαρίνα στο Δαφνί της Αττικής, ο Νίκος Πλουμπίδης έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος» αναφέρθηκε, στη συνέχεια, με λεπτομέρειες σε όλη τη ζωή και την δράση του Ν. Πλουμπίδη αναπόσπαστα δεμένης με την πάλη του ΚΚΕ.

Μιλώντας για τα τελευταία δυόμιση χρόνια της ζωής του Ν. Πλουμπίδη ο Δ. Κουτσούμπας είπε, παραθέτοντας λεπτομερειακά τα γεγονότα, ότι «σημαδεύτηκαν κυρίως από την προσπάθειά του να σώσει, όπως πίστευε, τη ζωή του Νίκου Μπελογιάννη, καθώς και από την άδικη αντιμετώπισή του από την ηγεσία του Κόμματος, αλλά και την υποδειγματική και αταλάντευτη στάση του μέχρι το τέλος».

Ο Νίκος Πλουμπίδης κουβάλησε τον σταυρό του μαρτυρίου του μέχρι τέλους. Περήφανος, στητός. Μαζί με τον Νίκο Πλουμπιδη το δικό της σταυρό κουβάλησε και ολόκληρη η οικογένεια του. Η σύζυγός του συντρόφισσα Ιουλία, ο γιός του Δημήτρης, όλοι οι συγγενείς του» τόνισε.

«Η απόφαση του ΠΓ για τον Νίκο Πλουμπίδη ήταν εντελώς εσφαλμένη, ανυπόστατη και άδικη.

Οπωσδήποτε πρέπει να έχουμε υπόψη μας και το συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτή η άδικη απόφαση πάρθηκε» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, εξηγώντας τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, της βαριάς παρανομίας μέσα στις οποίες δρούσε τότε το ΚΚΕ.

Επισήμανε ότι σε επιστολή του και σε αναφορές του Ν. Πλουμπίδης «εξέφραζε την πίστη του ότι το Κόμμα θα άρει την σε βάρος του κατάφωρη αδικία», προσθέτοντας, «πράγματι η 9η ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ το 1958 αποκατέστησε τον Νίκο Πλουμπίδη. Επίσης, το 8ο Συνέδριο του Κόμματος, το 1961, μνημονεύοντας “τα μέλη της ΚΕ που εκτελέστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν στα μέτωπα ή πέθαναν από φυσικό θάνατο”, μνημόνευσε ανάμεσά τους και τον Ν. Πλουμπίδη.

Έκτοτε το ΚΚΕ μνημονεύει πάντα τον Νίκο Πλουμπίδη, ως μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ που εκτελέστηκε από τον ταξικό αντίπαλο.

Το όνομά του συγκαταλέγεται μαζί με των υπολοίπων εκτελεσμένων και δολοφονημένων μελών της ΚΕ, που βρίσκεται σήμερα στην είσοδο της Έδρας της ΚΕ του Κόμματος , στα γραφεία μας στον Περισσό.

Τέτοια πράξη αναγνώρισης και τιμής αποτελεί και η σημερινή μας εκδήλωση, όπως και δεκάδες άλλες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον».

«Η στάση του Νίκου Πλουμπίδη είναι ο ηθικός θρίαμβος των κομμουνιστών, των αρχών μας, της ιδεολογίας μας, αλλά και η απόδειξη ότι τα λόγια μας συμβαδίζουν με τα έργα μας» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Δ. Κουτσούμπας.

Σημείωσε ότι «η συνολική πορεία του Νίκου Πλουμπίδη, ενταγμένη στη συνολική ηρωική πορεία του Κόμματός μας στα 106 χρόνια ζωής του – και ιδιαίτερα εκείνες τις κρίσιμες και πολύ σκληρές δεκαετίες – μας αφήνουν πολύτιμα διδάγματα για το σήμερα» διδάγματα στα οποία αναφέρθηκε στη συνέχεια.

Είπε ότι το ΚΚΕ έχει εξαντλητικά συζητήσει όλες τις πλευρές της πορείας του και έχει εξάγει συμπεράσματα, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «είμαστε πολύ περήφανοι γιατί είμαστε το μόνο Κόμμα που τα λάθη του τα παραδέχεται ανοιχτά, ντόμπρα και σταράτα.

Είναι μια αυτοκριτική, πραγματικά επαναστατική, που δεν την απευθύνουμε ούτε στην αστική τάξη, ούτε στους κάθε είδους λιποτάκτες της ταξικής πάλης.

Την αυτοκριτική του το ΚΚΕ, τη συζήτηση για τα λάθη του, τις ανεπάρκειές του, την απευθύνει στην εργατική τάξη, στον λαό. Την ασκεί αιχμηρά, θαρρετά, γιατί θέλει στις σύγχρονες συνθήκες να γίνει πιο ικανό στην πάλη ενάντια στο σάπιο σύστημα του καπιταλισμού».

«Η ζωή και ο θάνατος του Νίκου Πλουμπίδη έχουν πολλά να διδάξουν και να προσφέρουν σε όλους μας και ειδικά στους νεότερους.

Ειδικά σήμερα, που η χώρα μας μπλέκεται όλο και περισσότερο στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, που οι στρατιωτικές δαπάνες σπάνε κάθε ρεκόρ, που τα σύννεφα μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης είναι προ των πυλών διεθνώς και το σύστημα εντείνει την καταστολή, με όλους τους τρόπους, απέναντι στον λαό και τη νεολαία, έχουμε πολλούς λόγους να “κοιτάξουμε” στις σελίδες της ιστορίας του Κόμματος και του λαού μας…

Να διδαχθούμε από την πείρα – θετική και αρνητική – και τον απέραντο ηρωισμό που αναβλύζουν, να δούμε ότι ο οργανωμένος λαός, με το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή, μπορεί να τα βάλει με εχθρούς που φαντάζουν ανίκητοι και να μεγαλουργήσει.

Κοιτάζουμε, όμως, πίσω, μόνο για να πάμε πιο αποφασιστικά μπροστά.

Για να στερεώσουμε και να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τα βήματα που έχουν γίνει, το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής που αποτυπώνεται τα τελευταία χρόνια στους αγώνες, στις αρχαιρεσίες του κινήματος και στις εκλογικές αναμετρήσεις» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Συνεχίζουμε, με ακλόνητη αποφασιστικότητα και πίστη στο όμορφο μέλλον της ανθρωπότητας, για το οποίο πάλεψαν και θυσιάστηκαν όλοι αυτοί οι ήρωες του ΚΚΕ και του λαού μας.

Την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όπου η εργατική τάξη θα έχει την εξουσία και η χώρα μας, αποδεσμευμένη από δολοφονικές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, θα προοδεύει προς όφελος όλου του λαού της.

Ο αγώνας για αυτό το μέλλον είναι η καλύτερη τιμή στη μνήμη τους!

Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός!

Προχωράμε μπροστά! Δυνατά!» κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Δ. Κουτσούμπας ευχαρίστησε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, το Δημοτικό Συμβούλιο Γορτυνίας για την παραχώρηση του χώρου για την τοποθέτηση της προτομής του Νίκου Πλουμπίδη, τον σπουδαίο γλύπτη Μεμά Καλογηράτο που φιλοτέχνησε την προτομή, καθώς και τους αγαπημένους καλλιτέχνες Διονύση Τσακνή, Βιολέτα Ίκαρη και Κώστα Τριανταφυλλίδη, που πήραν μέρος στη συναυλία – αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι που ακολούθησε.