Η στέγη έχει μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» για χιλιάδες πολίτες. Οι τιμές των ενοικίων έχουν φτάσει πλέον στα ύψη, ενώ η αγορά κατοικίας παραμένει άπιαστο όνειρο για πολλούς, ειδικά για τους νέους σε ηλικία. Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει ένα νέο σχέδιο, που φιλοδοξεί να κάνει τη διαφορά, καθώς μέσω αυτού αναμένεται να χτιστούν με ένα βελτιωμένο μοντέλο κοινωνικής αντιπαροχής, 5.000 νέες κατοικίες
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί κατατίθεται στη Βουλή εντός του μήνα από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με βασικό στόχο να δώσει ουσιαστική διέξοδο στο στεγαστικό, αξιοποιώντας την ανεκμετάλλευτη δημόσια περιουσία, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
Τι είναι η κοινωνική αντιπαροχή
Πρόκειται για μια μορφή συνεργασίας ανάμεσα στο Δημόσιο και κατασκευαστικές εταιρείες. Το κράτος παραχωρεί αχρησιμοποίητα ακίνητά του ή οικόπεδα, και οι ιδιώτες αναλαμβάνουν την κατασκευή κατοικιών. Μέρος αυτών θα προορίζεται για κοινωνική χρήση, ενώ το υπόλοιπο μπορούν να το εκμεταλλευτούν εμπορικά οι ιδιώτες ανάδοχοι, υπό συγκεκριμένους όρους. Ο θεσμός δεν είναι καινούργιος – θεσπίστηκε πρώτη φορά το 2022. Όμως τώρα έρχεται με νέα, πιο ελκυστικά κίνητρα για τους κατασκευαστές, ώστε να γίνει πραγματικά λειτουργικός.
Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο
Η βασική αλλαγή είναι ότι οι κατασκευαστές θα μπορούν πλέον να αποκτούν πλήρη κυριότητα σε μέρος των ακινήτων που θα χτίζουν. Αυτό σημαίνει πως δεν θα συμμετέχουν μόνο ως ανάδοχοι έργου, αλλά θα έχουν μερίδιο και στο τελικό αποτέλεσμα, κάτι που λειτουργεί ως σοβαρό κίνητρο συμμετοχής. Επιπλέον, σε περίπτωση που δεν επιλέξουν την κυριότητα, θα μπορούν να διαχειρίζονται τις κατοικίες για ορισμένο χρονικό διάστημα – ήτοι να τις νοικιάζουν σε δικαιούχους με χαμηλό ενοίκιο και να παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες συντήρησης και διαχείρισης. Μάλιστα, ένα από τα πρώτα ακίνητα που θα αξιοποιηθεί μέσω του νέου μοντέλου είναι το εμβληματικό ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ, επί της οδού Πειραιώς, έκτασης σχεδόν 18.000 τ.μ.
Να σημειωθεί ότι για να διασφαλιστεί η διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες, δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο στη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής. Εκεί θα γίνεται αναλυτική καταγραφή όλων των διαδικασιών, των διαγωνισμών και των συμβάσεων, εξασφαλίζοντας τον καλύτερο έλεγχο κάθε βήματος και σύμβασης.
Πέρα από την αντιπαροχή – Όλο το σχέδιο για τη στέγη
Το σχέδιο της κυβέρνησης όμως, δεν σταματά εδώ. Παράλληλα με την κοινωνική αντιπαροχή, «τρέχουν» κι άλλες δράσεις, όπως:
Το Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» για 137.000 νέους, με συνολικό προϋπολογισμό 1,8 δισ. ευρώ. Δίνει τη δυνατότητα αγοράς παλαιών διαμερισμάτων με επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια. Η μηνιαία δόση δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ – ποσό μικρότερο από το μέσο ενοίκιο σήμερα.
Η ανακαίνιση παλαιών οικογενειακών σπιτιών για νέους ηλικίας 18-39 ετών, με στόχο την ενεργειακή τους αναβάθμιση.
Η αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στέγασης κατά 50%, και ακόμη περισσότερο (100%) σε περιπτώσεις συγκατοίκησης.
Οι νέες φοιτητικές εστίες: Ξεκινούν έργα για 8.150 νέες φοιτητικές κλίνες μέσω συμπράξεων με ιδιώτες σε πέντε πανεπιστήμια.
Στόχος: λιγότερα ενοίκια – περισσότερες ευκαιρίες
Η κυβέρνηση κάνει λόγο για μια ολοκληρωμένη στρατηγική για προσιτή στέγη, η οποία δεν περιορίζεται σε επιδοματικού τύπου λύσεις, αλλά εστιάζει σε παραγωγή κατοικιών και αξιοποίηση πόρων. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για ζήτημα πρώτης γραμμής, που συνδέεται με τη στήριξη των νέων, των οικογενειών και της διαγενεακής αλληλεγγύης. «Η κοινωνική αντιπαροχή, όπως σχεδιάζεται σήμερα, φιλοδοξεί να γίνει εργαλείο ουσίας – όχι μόνο για τη στέγαση, αλλά και για την ανάπλαση αστικών περιοχών και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής» σημειώνουν από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.