Σαν σήμερα πριν από 124 χρόνια στην Ερμούπολη της Σύρου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη «κανονική» προβολή κινηματογραφικής ταινίας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 1900, ένας ξένος πλανόδιος κινηματογραφιστής σύστησε στους Έλληνες τον θαυμαστό κόσμο του κινηματογράφου και στις 29 Ιουλίου στο θερινό θέατρο «Ορφεύς» προβλήθηκε η πρώτη σημαντική οργανωμένη κινηματογραφική παράσταση, ένα γεγονός που έθεσε τις βάσεις για τη μετέπειτα ανάπτυξη της τέχνης του κινηματογράφου στην Ελλάδα.
Η ιδιαίτερη σημασία αυτής της προβολής έγκειται στο γεγονός ότι ο κινηματογράφος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ως αυτόνομο θέαμα. Οι κινηματογραφικές εικόνες συνοδεύονταν από μουσική που αναπαραγόταν από φωνόγραφο, μια καινοτομία της εποχής που εμπλούτισε την εμπειρία του κοινού. Επιπλέον, για πρώτη φορά τυπώθηκε πρόγραμμα-αφίσα, προαναγγέλλοντας τις ταινίες και τις επιδείξεις που θα ακολουθούσαν.
Η πρώτη μέρα των προβολών, στις 29 Ιουλίου 1900, περιλάμβανε ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα με είκοσι ταινίες. Οι ταινίες αυτές παρουσιάζονταν σε τρία μέρη, ώστε να υπάρχει αντιστοιχία με τις πράξεις ενός θεατρικού έργου. Στα διαλείμματα μεταξύ των ταινιών, ο πλανόδιος κινηματογραφιστής προέβαλε γυάλινες διαφάνειες με τη βοήθεια μαγικού φανού, παρουσιάζοντας εικόνες της βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας, διάφορους επίσημους άνδρες, πόλεις, χωριά και αμερικανικά πολεμικά πλοία.
Η προσπάθεια «ελληνοποίησης» του θεάματος είναι φανερή στο πρόγραμμα της 1ης Αυγούστου, αφού μια ταινία των εργαστηρίων Έντισον, αρχικά γνωστή ως «Μαξιλαροπόλεμος», παρουσιάστηκε ως «Συμπλοκή τεσσάρων δεσποινίδων εν Νεαπόλει Αθηνών εν τω κοιτώνι των». Αυτή η ελληνοποίηση των ταινιών αποσκοπούσε στο να κάνει το ξένο θέαμα πιο προσιτό και οικείο στο ελληνικό κοινό.
Οι παραστάσεις κράτησαν περίπου μια βδομάδα, με το πρόγραμμα των ταινιών να ανανεώνεται καθημερινά. Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο κινηματογραφιστής είχε μαζί του πάνω από εκατό ταινίες, οι περισσότερες αμερικάνικης παραγωγής. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και άλλες «ελληνικού ενδιαφέροντος» ταινίες, όπως «Χαριεντισμοί ανδρογύνου ους διακόπτει η εμφάνισης τέκνου» και «Αμερικανοϊσπανικαί ναυμαχίαι».
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast
904: Ισχυρός αραβικός στόλος -κυρίως πειρατικός- υπό τον χριστιανό εξωμότη Λέοντα τον Τριπολίτη, αγκυροβολεί έξω από τη Θεσσαλονίκη. Δύο ημέρες αργότερα θα καταλάβει την πόλη και 22.000 έως 30.000 κάτοικοί της θα αιχμαλωτιστούν και θα πωληθούν στη συνέχεια στα σκλαβοπάζαρα της Αφρικής.
1014: Ο Βυζαντινός Στρατός, υπό τον Αυτοκράτορα Βασίλειο το Β’ τον Βουλγαροκτόνο νικά τα βουλγαρικά στρατεύματα του Τσάρου Σαμουήλ στη Μάχη στο Κλειδί, ενώ τυφλώνονται ένας προς ένας οι 15.000 αιχμάλωτοί τους.
1825: Αποτυγχάνει, εξαιτίας της νηνεμίας που επικρατεί, προσπάθεια μοίρας του Ελληνικού Στόλου υπό τον Κωνσταντίνο Κανάρη να πυρπολήσει τον Αιγυπτιακό Στόλο μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.
1900: Ο βασιλιάς της Ιταλίας, Ουμβέρτος Α’, δολοφονείται από τον Γκαετάνο Μπρέσι. Όπως λέει στους αστυνομικούς που τον συλλαμβάνουν, με την πράξη του αυτή πήρε εκδίκηση για την αιματοχυσία στο Μιλάνο το 1898, όταν ο βασιλιάς είχε συντρίψει βίαια εργατική εξέγερση, χρησιμοποιώντας το Πυροβολικό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εργάτες.
1900: Στο θέατρο «Ορφεύς» της Σύρου δίνεται η πρώτη οργανωμένη κινηματογραφική παράσταση στην Ελλάδα. Το εισιτήριο στοιχίζει 1 δραχμή και προβάλλονται 20 ταινίες μικρού μήκους.
1907: Ο σερ Ρόμπερτ Μπάντεν – Πάουελ ιδρύει το κίνημα των προσκόπων και την πρώτη σχετική κατασκήνωση στο Μπράουνσκ Άιλαντ, στο Περλ Χάρμπορ.
1913: Η Αλβανία γίνεται αυτόνομο κράτος, μετά την υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου στο Λονδίνο.
1938: Εξέγερση ξεσπά στα Χανιά εναντίον του καθεστώτος Ιωάννη Μεταξά. Θα καταρρεύσει την επόμενη μέρα.
1958: Ιδρύεται επίσημα από το Κογκρέσο των ΗΠΑ η NASA, με τον πρόεδρο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ να υπογράφει την Πράξη Εθνικής Αεροναυτικής και Διαστήματος.
1973: Η χούντα πραγματοποιεί δημοψήφισμα το οποίο καταργεί τη μοναρχία με ποσοστό 78,4%. Η Ελλάδα θεωρείται «προεδρική δημοκρατία», με πρόεδρο τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο.
1981: Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας -τότε- Κάρολος, παντρεύεται την 20χρονη πριγκίπισσα της Ουαλίας, λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ, στο αββαείο του Γουέστμινστερ, στο Λονδίνο.
Γεννήσεις
1919 – Μίλτος Σαχτούρης, Έλληνας ποιητής
1925 – Μίκης Θεοδωράκης, Έλληνας συνθέτης
1981 – Φερνάντο Αλόνσο, Ισπανός οδηγός αγώνων
Θάνατοι
1890 – Βίνσεντ βαν Γκογκ, Ολλανδός ζωγράφος
1979 – Χέρμπερτ Μαρκούζε, Γερμανός φιλόσοφος
2004 – Ρένα Βλαχοπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός
2021 – Λευτέρης Δανίκας Έλληνας σκηνοθέτης