Μπορεί η προεκλογική του εκστρατεία να είναι τέλεια οργανωμένη και τα χρήματα που διαθέτει να είναι αρκετά, όμως φαίνεται ότι ο Μιτ Ρόμνεϊ δεν έχει καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Και αυτό φάνηκε στην αναμέτρηση για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Αλαμπάμα και το Μισισίπι, όπου κυριάρχησε ο υπερσυντηρητικός Ρικ Σαντόρουμ.

Στην Αλαμπάμα ο Σαντόρουμ συγκεντρώνει ποσοστό 35%, ο Γκίνγκριτς 30% και ο Ρόμνεϊ 28% και στο Μισισίπι 33%, 32% και 30% των αντιπάλων του αντίστοιχα.

Ο Σαντόρουμ που ήταν άγνωστος στους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους μέχρι τα τέλη της περασμένης χρονιάς, έχει μέχρι τώρα κερδίσει σε εννιά πολιτείες από την έναρξη των προκριματικών αναμετρήσεων στις 3 Ιανουαρίου.

Πριν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα, ο Ρόμνεϊ φάνηκε σίγουρος για τη νίκη του σε δηλώσεις του στο CNN, επισημαίνοντας πως «η εκστρατεία του Ρικ Σαντόρουμ φτάνει στο τέλος της».

Από την πλευρά του ο Γκίνγκριτς, σε ομιλία του στην Αλαμπάμα, τόνισε πως θα συνεχίσει τη μάχη για το χρίσμα και ειρωνεύτηκε τον τίτλο του φαβορί του Ρόμνεϊ. «Όταν είσαι φαβορί δεν έρχεσαι τρίτος…», είπε χαρακτηριστικά.

Πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν πως το γεγονός ότι ο Σαντόρουμ και ο Γκίνγκριτς μοιράζονται τις ίδιες συντηρητικές ψήφους, ευνοεί τελικά τον Ρόμνεϊ, που θεωρείται πιο μετριοπαθής.

Πριν τα σημερινά αποτελέσματα ο Ρόμνεϊ, που έχει κερδίσει σε 17 από τις 26 πολιτείες, είχε διασφαλίσει 455 εκλέκτορες, ο Σαντόρουμ 199, ο Γκίνγκριτς 117 και ο Ρον Πολ 64. Για το χρίσμα του κόμματος απαιτούνται 1.144 εκλέκτορες.

Προκριματικά διεξήχθησαν χθες και στην Χαβάη, αλλά λόγω της κρίσιμης αναμέτρησης στο Νότο, οι υποψήφιοι δεν επισκέφτηκαν την πολιτεία αυτή, αλλά ο Ρόμνεϊ έστειλε τον γιο του Ματ και ο Σαντόρουμ την σύζυγό του Ελίζαμπεθ.

Ο υποψήφιος που θα κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στα τέλη Αυγούστου θα αντιμετωπίσει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στις 6 Νοεμβρίου.