Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε την Παρασκευή τα μέρη της διαμάχης στη Γάζα να παράσχουν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις που να εγγυώνται ανθρωπιστικές παύσεις προκειμένου να διεξαχθεί εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας.

Αφού ήδη το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς ισχυρίστηκε ότι εντόπισε την Παρασκευή το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο.

Πρόκειται για ένα βρέφος 10 μηνών, το οποίο δεν είχε εμβολιαστεί.

Στη Λωρίδα της Γάζας δεν είχε καταγραφεί κανένα κρούσμα της νόσου εδώ και 25 χρόνια.

Ο Γκουτέρες, μιλώντας σε δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη, απηύθυνε έκκληση για την άμεση παροχή διαβεβαιώσεων, καθώς προειδοποίησε ότι η πρόληψη και ο περιορισμός της εξάπλωσης της πολιομυελίτιδας στον θύλακα θα απαιτήσει μια μαζική συντονισμένη και επείγουσα προσπάθεια.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: Το απόλυτο εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα είναι η ειρήνη και η άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Γκουτέρες.

«Αλλά σε κάθε περίπτωση, η παύση για την πολιομυελίτιδα είναι απαραίτητη. Είναι αδύνατο να διεξαχθεί εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας με τον πόλεμο να μαίνεται παντού».

Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να ξεκινήσει εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα για παιδιά κάτω των 10 ετών, αλλά δήλωσε ότι οι «προκλήσεις είναι σοβαρές».

Η Χαμάς επέμεινε την Παρασκευή να ακολουθήσει το Ισραήλ το αίτημα των Ηνωμένων Εθνών να εφαρμόσει 7ήμερη εκεχειρία για να δώσει στους Παλαιστίνιους πολίτες την ευκαιρία να εμβολιαστούν κατά του ιού της πολιομυελίτιδας.

Η Χαμάς απαίτησε επίσης να παραδοθεί περαιτέρω ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.