Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανήρτησε σήμερα βίντεο που δείχνει δίκτυο υπόγειων τούνελ και μεγάλους εκτοξευτές πυραύλων, τροφοδοτώντας τους φόβους για γενικευμένη σύρραξη ανάμεσα στη σιιτική φιλοϊρανική οργάνωση και το Ισραήλ.

Η ανάρτηση του βίντεο συμπίπτει με την έναρξη στη Ντόχα διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στη Γάζα και την ενίσχυση των διπλωματικών προσπαθειών στον Λίβανο για την αποφυγή της πολεμικής κλιμάκωσης.

Το βίντεο διάρκειας 4 λεπτών και 30 δευτερολέπτων δείχνει μέλη της Χεζμπολάχ να μετακινούνται μέσα σε φαρδιά φωτισμένα τούνελ, που είναι σκαμμένα στον βράχο, χρησιμοποιώντας μηχανές και άλλα οχήματα.

Φορτηγά φαίνονται να μεταφέρουν μέσα στο δίκτυο των τούνελ πυραύλους, που φέρουν την εγγραφή «Imad 4», σε προφανή αναφορά στον διοικητή της Χεζμπολάχ, Ιμάντ Μουγνίγε, που σκοτώθηκε στη Δαμασκό το 2008 σε επίθεση που αποδόθηκε στο Ισραήλ.

Με τον τίτλο «Τα βουνά μας είναι τα οπλοστάσιά μας», το βίντεο δείχνει μία καταπακτή που ανοίγει, για να βγει ένα εκτοξευτής πυραύλων που στοχεύει στον ουρανό.

«Έχουμε στην κατοχή μας στόχους – οι συντεταγμένες είναι στα χέρια μας, και αυτοί οι πύραυλοι έχουν τοποθετηθεί και είναι στραμμένοι εναντίον στόχων με τη μεγαλύτερη μυστικότητα», δηλώνει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε ηχητικό απόσπασμα που φέρει αγγλικούς και εβραϊκούς υπότιτλους.

«Τα όπλα, το προσωπικό, η εμπειρία και η αποφασιστικότητα είναι ισχυρότερα από ποτέ», λέει ο Νασράλα.

Η Χεζμπολάχ έχει ενισχυθεί στρατιωτικά από τον τελευταίο πόλεμο κατά του Ισραήλ το 2006.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει στην κατοχή της ευρεία γκάμα πυραύλων βαρέος πυροβολικού, βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους αντιαεροπορικούς, αντιαρματικούς και κατά πλοίων.
Διαθέτει, επίσης, τεράστιο δίκτυο υπόγειων τούνελ στον νότιο Λίβανο και στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Ο Ιμάντ Μουγνίγε είχε αναπτύξει τις στρατιωτικές ικανότητες της Χεζμπολάχ, που τον θεωρεί αρχιτέκτονα της «νίκης» της κατά του Ισραήλ το 2006.

Πηγή: ΑΠΕ