Μαρτυρίες από τη Ρωσία, που «είδαν το φως της δημοσιότητας», επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες ότι ο ρωσικός στρατός υποχώρησε στο Κουρσκ, καθώς είχε μόνο νεοσύλλεκτους στα σύνορα, σε αντίθεση με την Ουκρανία που έστειλε εμπειροπόλεμες μονάδες.

Σύμφωνα με το CNN, μηνύματα που διακινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε ρωσικά κανάλια του Telegram και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτουν πόσο απροετοίμαστη ήταν η Μόσχα για τέτοιου είδους επίθεση, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι άφησε ανεπαρκώς εκπαιδευμένους στρατεύσιμους να υπερασπιστούν τα σύνορα.

«Όταν η επίθεση στα σύνορα ξεκίνησε στις 3 π.μ. με τανκς, υπήρχαν μόνο στρατεύσιμοι, για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους», αναφέρει ένα από αυτά τα μηνύματα, που κοινοποιήθηκε στο Telegram από μια γυναίκα που δήλωσε ότι είναι μητέρα ενός στρατεύσιμου στρατιώτη στην περιοχή του Κουρσκ.

«Δεν είδαν κανέναν στρατιώτη, κανέναν συμβασιούχο στρατιώτη, δεν είδαν κανέναν απολύτως. Ο γιος μου τηλεφώνησε αργότερα και είπε: “Μαμά, είμαστε σοκαρισμένοι!”», είπε η γυναίκα, η οποία αναφέρθηκε με το όνομα Όλγα.

Το ζήτημα της ανάπτυξης στρατεύσιμων είναι ευαίσθητο στη Ρωσία, εν μέρει λόγω των επαναλαμβανόμενων υποσχέσεων του Πούτιν ότι δεν θα σταλούν να πολεμήσουν, αλλά και λόγω του ότι οι μητέρες και οι σύζυγοι των στρατιωτών παραδοσιακά αποτελούν μια ισχυρή φωνή μέσα στη χώρα, όπου η διαφωνία είναι πλέον σχεδόν ανύπαρκτη – και πολλές από αυτές εκφράζουν την οργή τους.

Η ανεξάρτητη ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Verstka» δημοσίευσε μια συνέντευξη με τη Νατάλια Άπελ, τη γιαγιά ενός ρώσου στρατεύσιμου που υπηρετούσε στο Κουρσκ και τώρα θεωρείται αγνοούμενος.

Η Άπελ δήλωσε ότι ο εγγονός της, Βλαντισλάβ, είχε τοποθετηθεί –χωρίς όπλα– σε ένα χωριό περίπου 500 μέτρα από τα σύνορα. «Τι μπορούσαν να κάνουν τα παιδιά; Να αντιμετωπίσουν [τους Ουκρανούς στρατιώτες] με ένα φτυάρι;», φέρεται να δήλωσε.

Ένα αίτημα που ζητά από τον Πούτιν να αποσύρει τους στρατεύσιμους από την περιοχή έχει διαμοιραστεί στο διαδίκτυο και δεκάδες μηνύματα από ανθρώπους που υποστήριξαν ότι είναι μέλη οικογενειών ρώσων στρατεύσιμων, που αγνοούνται στην περιοχή του Κουρσκ, έχουν αναρτηθεί σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού δικτύου VKontakte.