Ενδιαφέρουσες αναμένονται οι πολιτικές εξελίξεις το προσεχές διάστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν η πολιτική προσπάθεια προώθησης των φορολογικών αλλαγών, η σκλήρυνση της στάσης του Τζον Κέλι σε θέματα παράνομης μετανάστευσης, το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών κατά του Μάικλ Φλιν, τα μηνύματα του Τζέιμς Κόμεϊ στο Twitter, αλλά και οι ενδιάμεσες εκλογές του 2018. Αυτά είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα της Ουάσινγκτον, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, που σχολιάζει το CNN και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το φορολογικό νομοσχέδιο

Ο προσωπικός λογαριασμός του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter θα βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιογραφικής και όχι μόνο προσοχής κατά τις επόμενες εβδομάδες, καθώς αναμένεται η εντατικοποίηση της προσπάθειας των Ρεπουμπλικάνων για την ψήφιση του νομοσχεδίου των φορολογικών αλλαγών από το Κογκρέσο. Ο ίδιος, βρίσκεται στην Ασία, ενώ η αρμόδια επιτροπή (the House & Means Committee) στην Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε μία έκδοση του νομοσχεδίου, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία, προωθούν ένα διαφοροποιημένο νομοσχέδιο. Υψηλόβαθμοι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου συμμετείχαν σε εκδηλώσεις στο Καπιτώλιο, σε μία προσπάθεια συνέχισης των διαδικασιών προώθησης, χωρίς ωστόσο, να μπαίνουν σε λεπτομέρειες.

Οι πολιτικές διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ μετά την επιστροφή του προέδρου Τραμπ από την 12ήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Ασία, αναμένεται η ανάληψη πρωτοβουλιών από τον ίδιο, αλλά και η τοποθέτησή του σε προβλέψεις του νομοσχεδίου που συζητούνται και διαφοροποιούν το νομοσχέδιο που προωθείται προς ψήφιση στην Βουλή των Αντιπροσώπων από το νομοσχέδιο που θα κληθεί να ψηφίσει η Γερουσία, με την ολοκλήρωση των πολιτικών ζυμώσεων. Η κατάσταση είναι πιο δύσκολη στην Γερουσία εξαιτίας των πιέσεων που ασκεί η αριθμητική κατανομή των εδρών (48 Δημοκρατικοί, 52 Ρεπουμπλικάνοι).

Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές με τους οποίους βρίσκεται σε πολιτική αντιπαράθεση ο πρόεδρος Τραμπ έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους, έναντι της αύξησης του ομοσπονδιακού ελλείμματος, που προκαλεί η απώλεια των εσόδων από τις προτεινόμενες φοροαπαλλαγές. Υπό την πολιτική πίεση του ενδεχόμενου απώλειας κρίσιμων ψήφων από τους Ρεπουμπλικάνους, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια του προέδρου Τραμπ και του Λευκού Οίκου για την εξασφάλιση κάθε δυνατής υποστήριξης από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών στην Γερουσία.

Ο «σκληρός» Τζον Κέλι

Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι, προσέλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα, όταν έγινε γνωστό πως παρότρυνε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ να υιοθετήσει μία σκληρή στάση και να τερματίσει το καθεστώς προστασίας των χιλιάδων μεταναστών από τον Ονδούρα που ζουν σε αμερικανικό έδαφος. Η κίνηση αυτή του Κέλι, θεωρήθηκε ως μια πρακτική ένδειξη σκλήρυνσης της στάσης του, σε θέματα της πολιτικής ατζέντας, με την υπενθύμιση ότι ο Κέλι ακολουθεί συντηρητικές προσεγγίσεις στα ζητήματα που σχετίζονται με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Σύμφωνα με το CNN, υπάρχουν σημάδια μιας πολιτικής συμμαχίας μεταξύ του Κέλι και του υπουργού Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, στον χειρισμό των παραπάνω ζητημάτων, προς ικανοποίηση του πυρήνα των συντηρητικών ψηφοφόρων του προέδρου Τραμπ.

Ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών κατά του Μάικλ Φλιν

Δεν αποτελεί μυστικό στην Ουάσινγκτον κατά τις τελευταίες ημέρες, ότι ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μάικλ Φλιν, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των ερευνών που διεξάγει ο ειδικός ανακριτής, με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μιούλερ, αναφορικά με το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ και της Ρωσίας. Ο Μιούλερ διερευνά τα αντικείμενα και τις δραστηριότητες του Μιούλερ κατά την προεκλογική εκστρατεία, αλλά και κατά την περίοδο μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στον πρόεδρο Τραμπ.

Παράλληλα, ουσιαστικό αντικείμενο διερεύνησης αποτελούν και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρίας παροχής συμβουλών, άσκησης δημοσίων σχέσεων, αλλά και υποστήριξης των διπλωματικών επιδιώξεων άλλων χωρών που ο Φλιν διαχειρίζονταν μαζί με τον γιο του. Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, τόσο ο ίδιος, όσο και η σύζυγός τους εξέφραζαν τους φόβους τους για το ενδεχόμενο νομικών συνεπειών κατά του γιου τους, Μάικλ Φλιν Τζούνιορ, αναφορικά με την επίσκεψη που πραγματοποίησαν οι δύο τους στην Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2015, αλλά και το δείπνο που είχε ο Φλιν με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε εκδήλωση που είχε οργανώσει το τηλεοπτικό δίκτυο RT. Οι δραστηριότητες και τα έσοδα εταιριών που δραστηριοποιούνται για την εκπροσώπηση συμφερόντων ξένων χωρών στις ΗΠΑ πρέπει επί τη βάσει ειδικής νομοθεσίας να δηλώνονται στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Φλιν προχώρησε μεταγενέστερα σε μία τέτοια δήλωση, ενώ υποστηρίζει ότι οι δραστηριότητες του είχαν δηλωθεί ενπρόθεσμα στην αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ο Τζέιμς Κόμεϊ στο Twitter

Ο πρώην διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ είναι πλέον ενεργός στο Twitter με δικό του λογαριασμό (@comey), ενώ προηγούμενα διατηρούσε λογαριασμό με ψευδώνυμο για τις περιστασιακές παρεμβάσεις του με σχετικές αναρτήσεις. Ο Κόμεϊ αποπέμφθηκε αιφνιδιαστικά από τα καθήκοντά του με απόφαση του προέδρου Τραμπ τον περασμένο Μάιο, ενώ η αποπομπή του οδήγησε στον διορισμό του Μιούλερ που ηγείται της έρευνας του FBI για ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, η οποία είχε αρχίσει από πριν.

Η αποπομπή Μιούλερ έγινε με επιστολή που δημοσιοποίησε ο Αμερικανός υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενστάιν, με αφορμή του χειρισμούς του στην υπόθεση της διαχείρισης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον από ιδιωτικό διαμετακομιστή, όταν η ίδια υπηρετούσε ως υπουργός των Εξωτερικών. Στην συνέχεια, ο Ρόζενστάιν προχώρησε στον διορισμό του Μιούλερ, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, έχει αυτοεξαιρεθεί από τις έρευνες μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για συναντήσεις που είχε με Ρώσους, κατά την προεκλογική περίοδο του 2016. Ως προς την αποπομπή του Κόμεϊ, ο ειδικός ανακριτής διερευνά το ενδεχόμενο να υπήρξε παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης, ενώ τα στελέχη της ομάδας ερευνών του, κάνουν σχετικές ερωτήσεις σε μάρτυρες σύμφωνα με δηλώσεις πηγών που έχει επικαλεστεί το CNN.

Οι ενδιάμεσες εκλογές του 2018

Η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων και των δημοσκοπήσεων από τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη Τρίτη, ότι οι τάσεις που διαμορφώνονται στους ψηφοφόρους ευνοούν την ανάληψη του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς, παρά το χαμηλό 25ετίας στο ποσοστό γενικής αποδοχής του κόμματος από τους ψηφοφόρους. Αυτός είναι κaι ο λόγος που η Νάνσι Πελόζι, ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, χαμογελούσε συχνά την προηγούμενη εβδομάδα. Από την άλλη μεριά, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος, Πολ Ράιαν, κινείται άμεσα κι αποφασιστικά για την προώθηση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους, διαβλέπουν ευκαιρίες που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι επιδιώκουν με τον πολιτικό στόχο της ψήφισης των φορολογικών αλλαγών, να παρουσιάσουν μία ουσιαστική νομοθετική εξέλιξη πριν από την λήξη του 2017. Από την άλλη μεριά, η δημοτικότητα του προέδρου Τραμπ βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, ενώ αποτελεί ένα αποφασιστικό δεδομένο για την παρακολούθηση των εξελίξεων μέχρι την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών το Νοέμβριο του 2018.