Ο καρκίνος που είχε προσβάλει τον πρόεδρο της Παραγουάης Φερνάνδο Λούγο παραμένει σε ύφεση, δήλωσε ένας από τους θεράποντες ιατρούς του χθες, μια ημέρα αφότου ο ηγέτης της λατινοαμερικάνικης χώρας ακύρωσε το ταξίδι το οποίο σχεδίαζε να κάνει στο Περού και μετέβη στη Βραζιλία για να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις.

Ο Λούγο, πρώην ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος, υποβλήθηκε για τέσσερις μήνες σε χημειοθεραπεία όταν διαγνώστηκε ότι έπασχε από λέμφωμα μη-Χότζκινς, πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Οι γιατροί είχαν ανακοινώσει πως ο καρκίνος βρισκόταν σε ύφεση το Νοέμβριο.

«Υποβλήθηκε σε πλήρη σωματική ραδιολογική εξέταση και δεν ανιχνεύθηκε τίποτε, ούτε επάνοδος της ασθένειας ούτε ένδειξη επανόδου», ανέφερε ο παθολόγος του προέδρου Χόρχε Κερέι σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε από την κυβέρνηση της χώρας.

Ο 60χρονος Λούγο αποφάσισε να μην παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου του Περού Ογιάντα Ουμάλα και αντ’ αυτού επέσπευσε την μετάβασή του για ιατρικές εξετάσεις στη Βραζιλία κατά μία ή δύο ημέρες, λόγω του ότι αντιμετώπισε βαρύ κρύωμα, είπαν αξιωματούχοι.

Ο Κερέι ανέφερε ότι ο παραγουανός ηγέτης θα παραμείνει στο νοσοκομείο ως σήμερα για την τακτική θεραπευτική αγωγή στην οποία υποβάλλεται προκειμένου να παραμείνει ο καρκίνος σε ύφεση. Υποβάλλεται σε εξετάσεις κάθε δύο ως τρεις μήνες ώστε να διαπιστώνεται αν εξακολουθεί να είναι υγιής.

Ο χαρακτηριζόμενος κεντροαριστερός ηγέτης, που ανέλαβε την εξουσία πριν από τρία χρόνια, αντιμετωπίζει επίσης αγγειακά προβλήματα και διακομίστηκε εσπευσμένα στην ίδια κλινική όπου βρίσκεται και σήμερα, στο Σάου Πάουλου, τον περασμένο Οκτώβριο, με θρόμβωση που ενδέχεται να οφειλόταν στη χημειοθεραπεία στην οποία υποβαλλόταν.