Επιστήμονες υποστήριξαν ότι ο χρόνος που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να τον πάρει ο ύπνος δεν είναι τυχαίος, αλλά μπορεί να υποδηλώνει πολλά πράγματα για την υγεία του.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ αναφέρει ότι θα χρειάζονται περίπου 15 έως 20 λεπτά σε ένα υγιές άτομο για να αποκοιμηθεί, ωστόσο ο χρόνος διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Η New York Post μίλησε με ειδικούς και ανέφερε ότι δεκαετίες έρευνας αποκάλυψαν τα πιο συχνά προβλήματα που μπορεί να υποδηλώνονται, αναλόγως από το αν ένα άτομο κοιμάται γρήγορα ή χρειάζεται λίγη ώρα, μέχρι να πέσει στην «αγκαλιά του Μορφέα».

Γρήγορος ύπνος

Αν κάποιος αποκοιμιέται γρήγορα δεν είναι πάντα ανησυχητικό, αλλά μπορεί να δείχνει μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του.

Εξάντληση

Το να αποκοιμιέται κάποιος αμέσως ενδεχομένως δείχνει σημάδια εξάντλησης. «Μπορεί να είναι σημάδι εξουθένωσης, υπερκόπωσης και γενικά ότι δεν αφιερώνουμε αρκετό χρόνο για ξεκούραση», είπε ο Dr. Dave Rabin, νευροεπιστήμονας, πιστοποιημένος ψυχίατρος και συνιδρυτής και επικεφαλής καινοτομίας της Apollo Neuroscience.

Ύπνος χωρίς πραγματική ξεκούραση

Σε περίπτωση που κάποιος κοιμηθεί αμέσως, έχει αυξημένες πιθανότητες να ξυπνήσει και να μη νιώθει ξεκούραστος. Οι ειδικοί θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος ύπνος δεν υποστηρίζει την πραγματική αναζωογόνηση του οργανισμού και συνιστούν να αναζητηθεί η γνώμη ενός γιατρού σε περίπτωση που συμβαίνει συχνά.

Άπνοια ύπνου

Περίπου 39 εκατομμύρια Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένου του Τζο Μπάιντεν, πάσχουν από υπνική άπνοια. Η πιο κοινή μορφή της διαταραχής είναι η αποφρακτική υπνική άπνοια ή OSA. Στους ασθενείς με OSA, ο ανώτερος αεραγωγός κλείνει μερικώς ή εντελώς κατά τη διάρκεια του ύπνου, εμποδίζοντας τη ροή του αέρα προς τους πνεύμονες και προκαλώντας επανειλημμένα την έναρξη και τη διακοπή της αναπνοής.

Έλλειψη ύπνου

Ύπνος μετά από λίγη ώρα

Αν κάποιος χρειάζεται λίγη ώρα μέχρι να πέσει στην «αγκαλιά του Μορφέα» ή δυσκολεύεται να κοιμηθεί, μπορεί να σημαίνει πως είναι εξαντηλημένος, ή ότι αντιμετωπίζει άγχος. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι.

Υποβαθμισμένη ρουτίνα ύπνου

Ένα άτομο που έχει ακανόνιστο ωράριο ύπνου, δεν κοιμάται σε καλό περιβάλλον (πχ κακό στρώμα) ή ξενυχτά, ενδεχομένως δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί τα βράδια.

Διατροφή

Ένας ακόμη παράγοντας για δυσκολία στον ύπνο, είναι η διατροφή ενός ανθρώπου. Συγκεκριμένα, αν φάει λίγο πριν ξαπλώσει -χωρίς να χρειάζεται να βαρυστομαχιάσει- ή αν καταναλώσει νωρίτερα καφεΐνη, ακόμα και το απόγευμα, τότε μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα και να μη μπορεί να κοιμηθεί σωστά.