Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε με «χειρουργικό» χτύπημα το διοικητή της Χεζμπολάχ που διέταξε την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν το καλοκαίρι και είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία 12 μικρών παιδιών.

Ο στρατιωτικός ήταν διοικητής των νότιων δυνάμεων της σιιτικής οργάνωσης, ωστόσο αναλυτές διαφωνούν για το εάν πράγματι εμπλέκεται στην επίθεση που έγινε στα τέλη Ιουλίου, με ορισμένους να τη χαρακτηρίζουν περίεργη.

Στις 27 Ιουλίου μια ρουκέτα έπεσε στα Υψίπεδα του Γκολάν που βρίσκονται στα σύνορα Ισραήλ-Συρίας και σκοτώθηκαν 12 παιδιά που έπαιζαν μπάλα σε γήπεδο ποδοσφαίρου. Τότε, το Ισραήλ απέδωσε την ευθύνη στη Χεζμπολάχ, τονίζοντας ότι στοχεύτηκαν Ισραηλινοί πολίτες.

Το γήπεδο που σημειώθηκε το χτύπημα

Εντούτοις, στον παραπάνω ισχυρισμό υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, με βάση αναλυτές. Τα Υψίπεδα του Γκολάν ήταν έδαφος της Συρίας και στις 14 Δεκεμβρίου 1981 το Ισραήλ προσάρτησε τα δύο τρίτα, ώστε να έχει αποκλειστικά δικαιώματα χρήστης στη λίμνη Γαλιλαία και να εκτρέπει νερό από τον Ιορδάνη για να λύσει το θέμα της λειψυδρίας στο κράτος του.

Στην περιοχή οι ντόπιοι ονομάζονται Δρούζοι και είναι χωρισμένοι στα δύο, καθώς με βάση νόμο του Ισραήλ απαγορεύεται να ταξιδέψουν στη Συρία που μένουν συγγενείς τους ή το αντίστροφο. Έκτοτε, κατηγορούν για κατοχή το Τελ Αβίβ και το αίτημα τους έχει γίνει δεκτό στον ΟΗΕ, που δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση των εδαφών. Έτσι, στους επίσημους χάρτες δεν αναφέρεται ως εβραϊκό έδαφος. Επίσημα, αναγνωρίζεται μόνο από τις ΗΠΑ από το 2019, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε προσωπικά εντολή, συγκλονίζοντας την αμερικανική πολιτική σκηνή.

Τι έγινε τον Ιούλιο

Στις 27 Ιουλίου αναφέρθηκε έκρηξη σε τοπικό γήπεδο και θύματα ήταν 12 μικρά παιδιά. Το Ισραήλ αμέσως επέρριψε την ευθύνη στη Χεζμπολάχ, αναφέροντας ότι έγινε για να κάμψει το ηθικό των Ισραηλιτών. Ωστόσο, η οργάνωση όχι μόνο δεν ανέλαβε την ευθύνη, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν είχε κανένα λόγο για να προβεί σε αυτή την ενέργεια.

Αμερικανοί κυρίως αναλυτές υποστήριξαν τη θέση της σιιτικής οργάνωσης, τονίζοντας ότι τα συγκεκριμένα εδάφη απέχουν από τις θέσεις της Χεζμπολάχ και δεν αποτελούν στόχο της, καθώς οι ντόπιοι δεν επιθυμούν ούτως ή άλλως το Ισραήλ.

Η κηδεία των 12 παιδιών

Επίσης, μάρτυρες ανέφεραν ότι η ρουκέτα φέρεται να εκτοξεύτηκε από έδαφος που ελέγχει ο ισραηλινός στρατός και να μην ήρθε από άλλη κατεύθυνση.

Η εκπομπή «If you Listening του ABC αναπαρήγαγε το σκεπτικό ενός Αμερικανού αναλυτή, που είχε αναφέρει: «Είναι πολύ περίεργο αυτό το χτύπημα… Έγινε τη στιγμή που το Ισραήλ φοβάται μη γίνει εμπλοκή στα Υψίπεδα του Γκολάν, γιατί σε τέτοια περίπτωση θα ξέμενε από νερό όλη η χώρα, οπότε καταλαβαίνεται που θα μπορούσε να οδηγήσει αυτό… Οι αναφορές του IDF είναι αντίθετες. Πρώτα είπαν για drone και μετά για πύραυλο, επειδή δημοσιεύτηκαν εικόνες που τους διέψευδαν… Είναι παρά πολύ περίεργο, γιατί δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα».