«Φοβόμασταν πάρα πολύ να έρθουμε από το σπίτι μας στον Λίβανο στο αεροδρόμιο. Εκεί είδαμε τις φωτιές, τις βόμβες» περιγράφει μία γυναίκα, που ήταν μεταξύ των 22 Ελλήνων πολιτών που επέστρεψαν σήμερα στη χώρα με ένα C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

«Ήταν πολύ επικίνδυνα, για αυτό ήρθαμε εδώ στην Ελλάδα, είναι όμορφη χώρα μας βοήθησαν, την ευχαριστούμε πάρα πολύ» λέει ένας άλλος, μιλώντας στην κάμερα του Mega.

Λίγες ώρες πριν, με τα παιδιά τους αγκαλιά και ένα σακίδιο, οι 22 Έλληνες και οι 38 Κύπριοι πολίτες επιβιβάστηκαν στο C-130 της πολεμικής αεροπορίας  στο αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Η πρώτη αποστολή επαναπατρισμού διήρκησε λιγότερο από 8 ώρες.

Στο C-130 επέβαιναν 12 στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων. Ασφάλισαν την περιοχή και άρχισε η καταμέτρηση, ταυτοποίηση και επιβίβαση των πολιτών στο ελληνικό μεταγωγικό.

Είχε προηγηθεί δια της διπλωματικής οδού συνεννόηση τόσο με τις Αρχές του Λιβάνου όσο και του Ισραήλ.

Στις 13:00 το μεσημέρι το αεροσκάφος μπήκε στο FIR Λευκωσίας. Αφού προσγειώθηκε στη Λάρνακα για να αποβιβαστούν οι Κύπριοι πολίτες, το αεροσκάφος απογειώθηκε και πάλι για την τελική φάση της πτήσης επαναπατρισμού των Ελλήνων πολιτών.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Ελευσίνα λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα.

Με βάση και τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ σε ετοιμότητα είναι δύο επιπλέον μεταγωγικά αεροσκάφη C- 130 αλλά και μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού.