Με την εκλογή ενός 25μελούς συμβουλίου «Εθνικής Σωτηρίας», στο οποίο συμμετέχουν ισλαμιστές, φιλελεύθεροι και ανεξάρτητοι, ολοκληρώθηκε αργά χτες η σύνοδος της συριακής αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη.

«Θα εργαστούμε για την προσέγγιση με άλλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να οδηγήσουμε τη χώρα προς το δημοκρατικό όραμα που έχουμε», δήλωσε ο Χάιταμ αλ Μάλεχ στο Γαλλικό Πρακτορείο μετά το πέρας της μονοήμερης συνάντησης, που σημαδεύτηκε από συχνές αντεγκλήσεις.

Η συνάντηση έγινε μια ημέρα μετά τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις ως σήμερα στη Συρία από διαδηλωτές που αξιώνουν να δοθεί τέλος στην διακυβέρνηση της χώρας από την οικογένεια Άσαντ, που διαρκεί 41 χρόνια.

Την Παρασκευή, σύμφωνα με ακτιβιστές, οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ σκότωσαν τουλάχιστον 32 πολίτες, περιλαμβανομένων 23 στην πρωτεύουσα Δαμασκό.

Στην διάρκεια της συνόδου της Κωνσταντινούπολης οι διάφορες παρατάξεις εμφανίστηκαν διχασμένες για το εάν έπρεπε να σχηματίσουν μια σκιώδη κυβέρνηση ή να αναμείνουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η λαϊκή εξέγερση.

Κατέληξαν στη συμβιβαστική λύση να σχηματίσουν το συμβούλιο, το οποίο θα συναντηθεί σήμερα για να ορίσει μια 11μελή επιτροπή. Μια ακόμα συνάντηση θα επιδιώξει τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Από τους περίπου 350 ανθρώπους που συμμετείχαν στη σύνοδο, πολλοί ήταν εξόριστοι που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία εδώ και χρόνια.

Στη συνάντηση υπήρχαν ελπίδες ότι θα συμμετείχαν μέσω βιντεοδιάσκεψης μέλη της αντιπολίτευσης στην Δαμασκό, όμως η σύνοδος που προγραμματιζόταν στην πρωτεύουσα της Συρίας ακυρώθηκε αφού οι υπηρεσίες ασφαλείας έθεσαν στο στόχαστρό τους το κτίριο όπου θα γινόταν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων καταστολής.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου ηγέτες φυλών διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν τους αποδίδεται η αναγνώριση που τους οφείλεται, ορισμένες κουρδικές παρατάξεις αποχώρησαν, ενώ ήταν εμφανής ο εκνευρισμός φιλελεύθερων για το μέγεθος του μπλοκ των ισλαμιστών.