Περισσότερα από ένα εκατομμύρια πειστήρια από διαπραχθέντα εγκλήματα, μεταξύ των οποίων μπαστούνια του μπέιζμπολ, ένα… ακρωτηριασμένο χέρι, πόρτες αυτοκινήτων διάτρητες από σφαίρες κ.λπ., έχει γεμίσει το υπόγειο του τεράστιου κτιρίου που στεγάζει τα δικαστήρια στις Βρυξέλλες.

Κάθε χρόνο 40.000 νέα πειστήρια που συνδέονται με εγκλήματα, τα οποία διαπράχτηκαν στην περιοχή των Βρυξελλών, μεταφέρονται στο επιβλητικό κτίριο του 19ου αιώνα.

Τα πειστήρια τοποθετούνται σε κούτες και κρατούνται εκεί μέχρι οι εισαγγελείς να αποφασίσουν ότι δεν χρειάζεται να φυλάσσονται άλλο. Στην περίπτωση αυτή ή καταστρέφονται ή πωλούνται ή επιστρέφονται στον κάτοχό τους.

Ωστόσο, οι εισαγγελείς μπορεί να καθυστερήσουν πολύ να αποφασίσουν πότε μπορεί ένα αντικείμενο να πάψει να φυλάσσεται. Τον Ιούνιο οι αξιωματούχοι των δικαστηρίων έκαψαν 2,7 τόνους ναρκωτικών, τα οποία φυλάσσονταν στο υπόγειο.

Εκτός όμως από τα αναμενόμενα πειστήρια εγκλημάτων, υπάρχουν και χαλιά, θερμάστρες, ποδήλατα, παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων και μία πλακέτα της ποδοσφαιρικής ομάδας Σταντάρ Λιέγης.

Τρανταχτό παράδειγμα της ανεπάρκειας του συστήματος είναι ένα …χέρι, το οποίο ανήκει σε θύμα ανθρωποκτονίας το 1994. Είχε αποσπαστεί από το υπόλοιπο σώμα στη διάρκεια νεκροτομής και είχε τοποθετηθεί σε ένα βάζο με αλκοολούχο υγρό.

Το θύμα είχε γράψει στην παλάμη του έναν αριθμό τηλεφώνου κι έτσι το χέρι έγινε πειστήριο εγκλήματος, αλλά το αλκοολούχο υγρό με την πάροδο των ετών έσβησε τον αριθμό.

Παρόλα αυτά το χέρι, που βρίσκεται πλέον σε μερική αποσύνθεση, εξακολουθεί να φυλάσσεται…