Σαν σήμερα το 1926, η Θεσσαλονίκη έκανε ένα τολμηρό βήμα που έμελλε να την καθιερώσει ως την «πρωτεύουσα» του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας στα Βαλκάνια. Η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) άνοιξε τις πύλες της χάρη στο όραμα του Νικόλαου Γερμανού, ενός εμπνευσμένου και ακούραστου επιχειρηματία, που πίστευε ότι η πόλη του θα μπορούσε να γίνει ο «σταυροδρόμι» της Ευρώπης με την Ανατολή.

Με το που ξεκίνησε, η Έκθεση κατέκτησε αμέσως τις εντυπώσεις: συμμετείχαν 600 εκθέτες από 19 χώρες, ενώ πάνω από 100.000 επισκέπτες πέρασαν τις πύλες της, αριθμός-ρεκόρ για την εποχή. Κάτι που λίγοι ξέρουν, όμως, είναι ότι το πρώτο περίπτερο της Έκθεσης δεν φιλοξενούσε εμπορεύματα, αλλά… ένα ολόκληρο τμήμα αρχαιολογικών ευρημάτων που μεταφέρθηκαν από το Μουσείο της Ακρόπολης, για να δώσουν στους επισκέπτες μια πρώτη γεύση της «αίγλης» της Ελλάδας.

Από τότε, η ΔΕΘ αναπτυσσόταν συνεχώς, φιλοξενώντας τα πρώτα δείγματα τεχνολογικών επιτευγμάτων, όπως τηλεοράσεις, ηλεκτρικά ψυγεία και… το πρώτο αυτοκίνητο της Chrysler που εμφανίστηκε στην Ελλάδα. Η ΔΕΘ λειτουργεί εδώ και 98 χρόνια με στόχο να συνδέει λαούς, ιδέες και κουλτούρες σε ένα πολύχρωμο, εμπορικό «πανηγύρι» που κάθε χρόνο μεταμορφώνει τη Θεσσαλονίκη σε κέντρο διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ακόμα και σήμερα, η ΔΕΘ δεν είναι απλώς μια εμπορική έκθεση. Είναι το «βαρόμετρο» για την οικονομία και την πολιτική σκηνή της χώρας, με τους Έλληνες πρωθυπουργούς να χρησιμοποιούν τη σκηνή της για τις πιο σημαντικές ομιλίες τους, σηματοδοτώντας τις κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει η χώρα.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

42 π.Χ.: Στην πρώτη μάχη των Φιλίππων, ο Μάρκος Αντώνιος και ο Οκταβιανός νικούν τους δολοφόνους του Ιουλίου Καίσαρα, Μάρκο Βρούτο και Γάιο Κάσσιο. Ο Κάσσιος, βλέποντας την ήττα τους, αυτοκτονεί για να αποφύγει τη σύλληψη. Το γεγονός αυτό σηματοδότησε το τέλος της Δημοκρατίας και την οριστική επικράτηση των δυνάμεων που θα οδηγούσαν στη δημιουργία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1849: Ο Αμερικανός συγγραφέας, Έντγκαρ Άλαν Πόε, βρίσκεται υπό μυστηριώδεις συνθήκες σε παραληρηματική κατάσταση στη Βαλτιμόρη. Είναι η τελευταία φορά που εμφανίζεται δημοσίως πριν το θάνατό του.

1866: Θεμελιώνεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

1878: Υπογράφεται η Συνθήκη της Χαλέπας μεταξύ Κρητών επαναστατών και Τούρκων, με την οποία οι πρώτοι αποκτούν τα πρώτα επίσημα προνόμια αυτοδιοικήσεως.

1906: Η πρώτη διάσκεψη για την ασύρματη τηλεγραφία στο Βερολίνο υιοθετεί το SOS ως σήμα κινδύνου.

1926: Εγκαινιάζεται η 1η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στην έκθεση αυτή που πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο, συμμετέχει σήμερα μεγάλος αριθμός εκθετών από πολλές χώρες σε ιδιαίτερα περίπτερα – χώρους παρουσίασης. Παράλληλα, πραγματοποιούνται πλήθος δραστηριοτήτων, συναυλιών κλπ, ενώ είθισται ο εκάστοτε πρωθυπουργός της χώρας να εκφωνεί λόγο σχετικό με την κατάσταση της οικονομίας.

1954: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού κόμικς «Μπλεκ», δημιουργία των Ιταλών Τζον Σινκέτο, Ντάριο Γκουτσόν και Πίτερ Σαρτόρι. Ο ήρωας είναι ένας ξανθός γίγαντας, κυνηγός στο επάγγελμα, που μάχεται τους Βρετανούς αποικιοκράτες στον πόλεμο της Αμερικάνικης Ανεξαρτησίας στα τέλη του 18ου αιώνα.

1966: Αρχίζει στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Γεννήσεις

1945 – Βίκτορ Σανέγιεφ, γεωργιανός αθλητής

1952 – Μαριάννα Τόλη, ελληνίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια

1954 – Στίβι Ρέι Βον, αμερικανός τραγουδιστής και κιθαρίστας

1962- Τόμι Λι, αμερικανός ντράμερ και τραγουδιστής (γεννημένος στην Ελλάδα)

1964 – Κλάιβ Όουεν, άγγλος ηθοποιός

1969 – Γκουέν Στεφάνι, αμερικανίδα τραγουδίστρια

1981 – Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, σουηδός ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1226 – Φραγκίσκος της Ασίζης, ιταλός άγιος

1979 – Νίκος Πουλαντζάς, έλληνας κοινωνιολόγος

1993 – Κατερίνα Γώγου, ελληνίδα ηθοποιός και συγγραφέας

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Διεθνής Ημέρα Δράσης της ΠΣΟ
Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Κατάθλιψη

Σήμερα γιορτάζουν

Διονύσιος, Διονυσία