Η 9η Μαΐου 1960 είναι μία ημερομηνία ορόσημο για τα γυναικεία δικαιώματα. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εγκρίνει το πρώτο εμπορικό αντισυλληπτικό χάπι στον κόσμο, το Enovid-10, που παράγεται από την εταιρεία G.D. Searle του Σικάγο στο Ιλινόις. Η διάθεση του μικροσκοπικού αυτού χαπιού θα φέρει σεξουαλική επανάσταση και αλλαγές στα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών αλλά και την κοινωνία εν γένει.
Μέχρι το 1960 οι μέθοδοι αντισύλληψης ήταν περιορισμένες στη χρήση προφυλακτικών ή σε λιγότερο αξιόπιστες τεχνικές. Έτσι οι γυναίκες ήταν πάντα αντιμέτωπες με απρόβλεπτες ή ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, κάτι που δεν τους επέτρεπε να προγραμματίσουν τις σπουδές τους ή την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Το αντισυλληπτικό χάπι το άλλαξε αυτό, παρέχοντας στις γυναίκες ένα υψηλής αποτελεσματικότητας, οικονομικό και βολικό μέτρο αντισύλληψης.
Η έγκριση του αντισυλληπτικού χαπιού έφερε επίσης μεγαλύτερη σεξουαλική ελευθερία στις γυναίκες, αποστιγματίζοντας τη σεξουαλικότητα των γυναικών, το σεξ πριν το γάμο και προωθώντας την πιο ανοιχτή συζήτηση περί σεξουαλικής υγείας και ικανοποίησης των γυναικών.
Πέρα από την άμεση επίδρασή του στη ζωή των γυναικών, το χάπι είχε ευρύτερες επιπτώσεις στην κοινωνία. Οι γυναίκες απέκτησαν μεγαλύτερο έλεγχο στις ζωές τους, κάτι που έδωσε βάση για μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Ακόμη επηρεάστηκαν πτυχές όπως οι διαπροσωπικές σχέσεις, οι ρόλοι στην οικογένεια, οι σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ενηλίκων αλλά και εφήβων ενώ σχετίστηκε άμεσα με την εμφάνιση του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών της δεκαετίας του 1960 και του 1970.
Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο
1908: Μία από τις πιο φρικτές ανθρωποκτονίες που έχουν καταγραφεί στα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά, αποκαλύπτεται στον Πειραιά. Η Μαρία Παπαδάκη τεμαχίζει το εκτός γάμου παιδί της λεχούσας κόρης της. Βράζει τα κομμάτια και τα πετά.
1927: Πραγματοποιούνται οι πρώτες Δελφικές Γιορτές, με πρωτοβουλία του ποιητή Άγγελου Σικελιανού.
1936: Μετά τη μεγάλη απεργία των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη, οι αστυνομικές δυνάμεις και ο Στρατός αναλαμβάνουν μια επιχείρηση καταστολής που οδηγεί σε λουτρό αίματος. Ο τραγικός απολογισμός των φονικών συγκρούσεων είναι 12 νεκροί και 32 τραυματίες. Σύμφωνα με μαρτυρίες ιστορικών, το βράδυ ο λαός είναι η μόνη εξουσία στην πόλη, ενώ ο μεγάλος ποιητής, Γιάννης Ρίτσος, γράφει ένα από τα καλύτερα ποιήματά του, τον «Επιτάφιο».
1945: Οι τελευταίοι υψηλόβαθμοι ναζί του Βερολίνου παραδίδονται στις σοβιετικές δυνάμεις του στρατάρχη Γκεόργκι Ζούκοφ. Ανάμεσά τους και ο στρατάρχης Βίλχελμ Κάιτελ. Είναι η πρώτη ημέρα ειρήνης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η 9η Μαΐου ανακηρύσσεται ως Ημέρα της Νίκης.
1948: Ο Αμερικανός δημοσιογράφος, Τζορτζ Πολκ, φτάνει στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να προωθηθεί στο αρχηγείο του «Δημοκρατικού Στρατού» και να πάρει συνέντευξη από τον αρχηγό του, Μάρκο Βαφειάδη. Μία εβδομάδα αργότερα εντοπίζεται δολοφονημένος.
1950: Ο Γαλλολουξεμβούργιος πολιτικός, Ρομπέρ Σουμάν, παρουσιάζει την πρότασή του για τη δημιουργία της ενωμένης Ευρώπης, που έμεινε στην ιστορία ως «Διακήρυξη Σούμαν» και θεωρείται ότι συνεισέφερε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
1956: Μαχητικό συλλαλητήριο υπέρ της Κύπρου που διοργανώνεται στην Αθήνα, καταλήγει σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Τέσσερις διαδηλωτές και ένας αστυνομικός διευθυντής σκοτώνονται και 265 άτομα τραυματίζονται, εκ των οποίων οι 165 από σφαίρες.
1960: Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εγκρίνει για πρώτη φορά τη διάθεση του αντισυλληπτικού χαπιού.
1967: Με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Στυλιανού Παττακού, και Δημόσιας Τάξης, Παύλου Τοτόμη, απαγορεύεται η είσοδος στην Ελλάδα «παντός ρυπαρού και ρακένδυτου ή φέροντος γενειάδα ή μακράν κόμη» τουρίστα. Με την ίδια απόφαση απαγορεύεται η είσοδος σε τουρίστριες με μίνι φούστα, αν και μεταγενέστερη ανακοίνωση διευκρινίζει ότι το μέτρο περιορίζεται στις μαθήτριες.
1968: Δολοφονείται από όργανα της ασφάλειας που τον συνέλαβαν στη Λεπτοκαρυά Πιερίας ο πρώην βουλευτής της ΕΔΑ και στέλεχος του ΚΚΕ, Γιώργος Τσαρουχάς. Επισήμως, ο θάνατός του αποδίδεται σε έμφραγμα.
1994: Ο Νέλσον Μαντέλα ανακηρύσσεται ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Πρόκειται για ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σύμβολα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της σύγχρονης εποχής, έναν άνθρωπο που η αφοσίωσή του στις ελευθερίες του λαού του ενέπνευσαν υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.
1998: Η Ντάνα Ιντερνάσιοναλ κερδίζει την πρώτη θέση στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision με το «Diva». Το τραγούδι της τρανσέξουαλ τραγουδίστριας προκαλεί την οργή πολλών φανατικών Εβραίων στο Ισραήλ, παρά τη νίκη που σημειώνει.
2000: Ο Κώστας Καραμανλής διαγράφει από τη Νέα Δημοκρατία τον βουλευτή Γιώργο Καρατζαφέρη. Αφορμή αποτέλεσαν οι σκληρές δηλώσεις του τόσο για τον πρόεδρο της ΝΔ όσο και για τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Άρη Σπηλιωτόπουλο.
2009: Πεθαίνει ο Ευγένιος Σπαθάρης, ο άνθρωπος που δίδαξε στους Έλληνες την παράδοση του Καραγκιόζη. Στις 6 Μαΐου του 2009 και ενώ βρισκόταν στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών για να παραστεί σε εκδήλωση προς τιμήν του, χάνει την ισορροπία του και πέφτει από σκάλες, με αποτέλεσμα να υποστεί πολλά κατάγματα και να δημιουργηθεί σοβαρό αιμάτωμα στον εγκέφαλο, με την κατάστασή του να χαρακτηριστεί ως κρίσιμη. Τελικά, έπειτα από τρεις ημέρες νοσηλείας αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών.
2021: Η Γερμανία αίρει την απαγόρευση κυκλοφορίας και μερικούς από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις λόγω Covid και η Ισπανία αίρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ήταν σε ισχύ από τον Οκτώβριο.
Γεννήσεις
1837 – Άνταμ Όπελ, γερμανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της φερώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας.
1874 – Χάουαρντ Κάρτερ, βρετανός αρχαιολόγος, που ανακάλυψε τον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών.
1936 – Άλμπερτ Φίνεϊ, Άγγλος ηθοποιός, πέντε φορές υποψήφιος για Όσκαρ
Θάνατοι
1805 – Φρίντριχ Σίλερ, Γερμανός ποιητής, ιστορικός και θεατρικός συγγραφέας
1873 – Τζον Στιούαρτ Μιλ, Βρετανός φιλόσοφος
1880 – Γκυστάβ Φλωμπέρ, Γάλλος μυθιστοριογράφος
1936 – Τάσος Τούσης, ο πρώτος νεκρός στην διάρκεια της εργατικής διαδήλωσης του 1936 στη Θεσσαλονίκη
1944 – Χρήστος Χωμενίδης, Έλληνας αντιστασιακός
1949 – Γεώργιος Μαρής, Έλληνας πολιτικός
1968 – Γιώργος Τσαρουχάς, Έλληνας πολιτικός
2009 – Ευγένιος Σπαθάρης, Έλληνας καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών
2020 – Λιτλ Ρίτσαρντ, Αμερικανός μουσικός