Με ένα σφυρί και τα γυμνά τους χέρια, διασώστες στη Λωρίδα της Γάζας βγάζουν ένα κορίτσι από τα ερείπια, την ώρα που εκείνο φωνάζει: «Πού είναι η μαμά μου;». Οι εικόνες που δημοσίευσε το δίκτυο Al Jazeera είναι σπαρακτικές.

Οι διασώστες προσπαθούν να καθησυχάσουν το παιδί, καθώς απομακρύνουν σιγά σιγά τα συντρίμμια. Καταφέρνουν έπειτα από προσπάθεια να την ελευθερώσουν. «Είσαι καλά», λέει ο ένας διασώστης στο τραυματισμένο κορίτσι.

«Πού είναι η μαμά;», επιμένει να ρωτάει εκείνη. «Πού πήγατε τη μαμά μου;».

Πάνω από 17.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί σε 18 μήνες βομβαρδισμών, με τους γιατρούς να χρησιμοποιούν το ακρωνύμιο WCNSF (wounded child, no surviving family«τραυματισμένο παιδί, χωρίς επιζώντα μέλη της οικογένειας») για τα αμέτρητα ορφανά παιδιά, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Ένα τέτοιο παιδί είναι το τραυματισμένο κορίτσι που ανασύρθηκε από τα συντρίμμια. «Καθώς την απελευθέρωναν σιγά σιγά, φώναζε επανειλημμένα για τη μητέρα της – χωρίς να γνωρίζει ότι πλέον ανήκε και εκείνη στις περιπτώσεις WCNSF της Γάζας», αναφέρεται στην περιγραφή του βίντεο.

Ο ισραηλινός στρατός έκανε γνωστό χθες Τετάρτη πως πλέον έχει μεταμορφώσει σε ουδέτερη ζώνη το 30% του παλαιστινιακού θυλάκου της Λωρίδας της Γάζας, όπου συνεχίζει χωρίς σταματημό τις καταστροφικές και φονικές επιχειρήσεις του.

Την ίδια ημέρα ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να μπει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν υπό πολιορκία κάπου 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι από το ξέσπασμα του πολέμου, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023 σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας.

Στη Γάζα, η πολιτική προστασία έκανε λόγο για 11 νεκρούς Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σε νέα αεροπορικά πλήγματα.

Έπειτα από δυο μήνες ανακωχής, το Ισραήλ ξανάρχισε τη 18η Μαρτίου μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας κι ακολούθησαν χερσαίες επιχειρήσεις, καθώς ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και η κυβέρνησή του κρίνουν -αντίθετα με τις οικογένειες των ομήρων- ότι η αυξημένη στρατιωτική πίεση είναι ο μόνος τρόπος να αναγκαστεί η Χαμάς να επιστρέψει στις ισραηλινές αρχές τους ομήρους, ζωντανούς ή νεκρούς, που απομένουν στη Γάζα.