Αν κάθε άνοιξη και καλοκαίρι νιώθετε σαν να έχετε μόνιμα κρυολόγημα, φτερνίζεστε ασταμάτητα και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, θα πρέπει να ξέρετε πως δεν είστε μόνοι. Η αλλεργία στη γύρη -πιο γνωστή ως εποχική ρινίτιδα ή απλώς αλλεργική ρινίτιδα– επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων και μάλιστα με αυξητική τάση.

Ειδικοί που μίλησαν στον Guardian έχουν μερικές απλές αλλά ουσιαστικές συμβουλές για να κατανοήσετε το πρόβλημά σας και να δώσετε τέλος στην καθημερινή ταλαιπωρία σας από τις αλλεργίες.

1. Μην αγνοείτε τα πρώτα σημάδια

Η αλλεργία στη γύρη μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και στην ενήλικη ζωή. Αν δεν είχατε ποτέ αλλεργίες αλλά ξαφνικά αρχίσατε να έχετε ενοχλήσεις κάθε άνοιξη, ίσως είναι ώρα να ελέγξετε τι συμβαίνει. Επιπλέον η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέα δεδομένα, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς τα φυτά παράγουν περισσότερη γύρη με αποτέλεσμα εποχή των αλλεργιών ξεκινά νωρίτερα και διαρκεί περισσότερο

2. Ξεχωρίστε την αλλεργία από το κρυολόγημα

Φαγούρα σε μάτια, αυτιά ή λαιμό; Δεν είναι κρυολόγημα. Είναι αλλεργία. Αν δεν είστε σίγουροι, δοκιμάστε ένα αντιισταμινικό και δείτε αν τα συμπτώματα υποχωρούν.

3. Κατανοήστε πώς λειτουργεί η αλλεργία

Το σώμα σας βλέπει τη γύρη σαν εισβολέα και απαντά με ισταμίνη, η οποία προκαλεί φαγούρα, καταρροή και συμφόρηση. Αν καταλάβετε τι προκαλεί τις αντιδράσεις, μπορείτε να τις διαχειριστείτε καλύτερα.

4. Μάθετε το ημερολόγιο της γύρης

Δέντρα (Ιανουάριος – Απρίλιος), γρασίδι (Απρίλιος – Ιούλιος), ζιζάνια (Ιούνιος – Σεπτέμβριος). Ξέροντας τι σας επηρεάζει και πότε, μπορείτε να προετοιμαστείτε κατάλληλα.

5. Προσέξτε την επίδραση στην καθημερινότητα

Η αλλεργία επηρεάζει τον ύπνο, τη διάθεση, την προσοχή και την απόδοση – ακόμα και στις εξετάσεις. Επηρεάζει και τα αντανακλαστικά σας, κάνοντάς σας λιγότερο ασφαλείς στην οδήγηση. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται «σε γενικές γραμμές ισοδυναμεί με το να βρίσκεστε στο νόμιμο όριο για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ».

6. Κλείστε τα παράθυρα και στεγνώστε μέσα τα ρούχα

Μην αφήνετε τη γύρη να μπαίνει στο σπίτι. Κλείστε τα παράθυρα, στεγνώστε τα ρούχα σε εσωτερικό χώρο, αλλάξτε μαξιλαροθήκες και κάντε ντους πριν κοιμηθείτε. Οι άνθρωποι συχνά ξυπνούν το πρωί με έντονα συμπτώματα της αλεργίας, πιθανώς επειδή τα μαλλιά τους είχαν γύρη και κοιμήθηκαν χωρίς να τα έχουν πλύνει. Η χρήση φίλτρου αέρα στην κρεβατοκάμαρα μπορεί να βοηθήσει. Μπορείτε επίσης να βάλετε λίγη βαζελίνη στα ρουθούνια σας, ώστε να συγκρατεί τη γύρη, πριν αυτή εισχωρήσει στη μύτη σας.

7. Βρείτε τα φάρμακα που σας ταιριάζουν

Τα φάρμακα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Τα αντιισταμινικά μπλοκάρουν την ισταμίνη, ενώ τα ρινικά σπρέι με κορτικοστεροειδή καταπολεμούν τη φλεγμονή. Επιλέξτε αυτά που ταιριάζουν στις δικές σας ανάγκες.

8. Προστατευτείτε με ρούχα

Φοράτε γυαλιά που καλύπτουν καλά τα μάτια σας, καπέλα με γείσο και, αν χρειαστεί, μάσκες τύπου FFP3, οι οποίες αποδεδειγμένα μειώνουν τα συμπτώματα. Οτιδήποτε ελαχιστοποιεί την άμεση επαφή με τη γύρη μπορεί να σας βοηθήσει.

9. Χρήση ρινικών σπρέι με αλατόνερο

Ξεκινήστε 2 εβδομάδες πριν την εποχή της γύρης. Καθαρίστε πρώτα τη μύτη χρησιμοποιώντας σπρέι με αλατόνερο. Ψεκάστε διαγώνια και μην ρουφάτε. Σκοπός είναι ο καθαρισμός της ρινικής κοιλότητας. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζεται πως σε αντίθεση με τα αντιισταμινικά που λειτουργούν, άμεσα, σε μία ώρα, τα σπρέι φυσιολογικού ορού χρειάζονται τουλάχιστον μία εβδομάδα.

10. Αποφύγετε τα παλιά αντιισταμινικά

Αποφύγετε τα αντιισταμινικά πρώτης γενιάς που προκαλούν υπνηλία, όπως για παράδειγμα η χλωροφαινιραμίνη. Προτιμήστε μη-κατασταλτικά αντιισταμινικά δεύτερης γενιάς, όπως σετιριζίνη, λοραταδίνη, φεξοφεναδίνη.

11. Τα γενόσημα είναι εξίσου καλά

Το δραστικό συστατικό είναι το ίδιο. Το επώνυμο προϊόν δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο. Απλώς πληρώνετε περισσότερο λόγω του brand.

12. Αν δεν βοηθάνε τα απλά φάρμακα

Αν η χρήση σπρέι και αντιισταμινικών δεν επαρκεί, επικοινωνήστε με ειδικό για περαιτέρω αξιολόγηση και ενδεχομένως και ανοσοθεραπεία. Με αυτή την μέθοδο επανεκπαιδεύεται το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να είναι λιγότερο ευαίσθητο στη γύρη και κατά συνέπεια, τα συμπτώματά θα βελτιωθούν

13. Στεροειδή από το στόμα

Για σοβαρά και ανεξέλεγκτα συμπτώματα, ειδικά σε περιόδους πίεσης, μπορεί να χορηγηθεί βραχυχρόνια θεραπεία. Προσοχή: Αποφύγετε τις  ενέσεις Kenalog,  καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος σοβαρών παρενεργειών (καταρράκτης, γλαύκωμα, βλάβη στις αρθρώσεις).

14. Παρακολουθείτε την πρόγνωση γύρης

Ξέροντας πότε η γύρη κορυφώνεται, μπορείτε να σχεδιάσετε ανάλογα τις δραστηριότητές σας. Ζεστός καιρός με άνεμο σημαίνει χειρότερη κατάσταση, ενώ εάν υπάρχει και ρύπανση τότε τα συμπτώματα γίνονται ακόμα πιο έντονα.

15. Το μέλι δεν βοηθά

Ένας από τους κοινούς μύθους για την αντιμετώπιση των αλλεργιών είναι η κατανάλωση μελιού. Ωστόσο, όπως εξηγούν ειδικοί, δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό εύρημα που να υποστηρίζει αυτή τη «συμβουλή».

16. Προσοχή στις διαδικτυακές «λύσεις»

Οι διαφημίσεις είναι καλοσχεδιασμένες και οι αλγόριθμοι – παίζοντας με τον ψυχικό σας – επιμένουν να τις προβάλλουν στην οθόνη σας, από την έναρξη της εποχής των αλλεργιών. Μην παρασύρεστε. Κάντε την έρευνά σας πριν προχωρήσετε στη χρήση οποιουδήποτε σκευάσματος.

17. Αποφύγετε τις εξόδους με καταιγίδα και μετά από αυτήν

Παρότι οι βροχοπτώσεις συνήθως απομακρύνουν τα αλλεργιογόνα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι καταιγίδες σπάνε τους κόκκους γύρης σε μικρότερα κομμάτια, που διεισδύουν βαθύτερα στους πνεύμονες και προκαλούν σοβαρότερα συμπτώματα, τύπου άσθματος. Μείνετε μέσα, κλείστε παράθυρα και φοράτε μάσκα αν πρέπει να βγείτε.

18. Να είστε συμπονετικοί με όσους υποφέρουν

Η αλλεργία μπορεί να είναι εξαντλητική. Αν κάποιος στο περιβάλλον σας υποφέρει, δείξτε κατανόηση και πάρτε -εάν χρειάζεται- ορισμένα μέτρα πριν έρθει επίσκεψη ώστε να τον προστατέψετε (πλύσιμο μπαλκονιού, κούρεμα γκαζόν κ.α.)

19. Επιλέξτε βόλτες στη θάλασσα

Η θαλάσσια αύρα μειώνει τα επίπεδα γύρης στον αέρα. Την περίοδο των αλλεργιών, αν έχετε τη δυνατότητα, προτιμήστε μια βόλτα στην παραλία αντί για το πάρκο.

Η αλλεργία στη γύρη δεν είναι απλώς ενόχληση – είναι μια κατάσταση που επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα ζωής. Με σωστή ενημέρωση και στρατηγική αντιμετώπιση, μπορείτε να απολαύσετε την καθημερινότητά σας χωρίς διαρκώς πρησμένα μάτια και ασταμάτητο φτέρνισμα.