Με κινούμενη άμμο μοιάζει το τοπίο στον χώρο της ακροδεξιάς λίγους μήνες πριν τη διενέργεια των επόμενων εθνικών εκλογών. Τα σημαντικότερα ερωτήματα που τίθενται αυτή τη στιγμή είναι δύο: Σε ποιους πολιτικούς σχηματισμούς θα διασπαρθούν οι ψήφοι όσων τάσσονται υπέρ του εθνικισμού ή θέλουν να στείλουν το δικό τους μήνυμα στο πολιτικό σύστημα μέσω της επιλογής ακραίων κομμάτων. Και δεύτερον, πόσοι τελικά είναι αυτοί σήμερα, μετά και το χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και την ακόλουθη καταδίκη σημαινόντων στελεχών της σε πρώτο βαθμό από τη Δικαιοσύνη;
Ο Λαϊκός Σύνδεσμός «Χρυσή Αυγή» όσο βρισκόταν στην Βουλή των Ελλήνων είχε φθάσει να λαμβάνει έως και 495.990 ψήφους (στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2012), ενώ στις ευρωεκλογές του 2014 απέσπασε τον διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό των 536.913 ψήφων. Πόσοι εξ αυτών θα επιλέξουν κάποιο ακροδεξιό κόμμα στην εκλογική αναμέτρηση του 2023;
Χρυσή Αυγή: Από τις 495.990 ψήφους στις 275.821
Ας δούμε τα δεδομένα. Η άσκηση διώξεων και ο εγκλεισμός του ηγετικού πυρήνα της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (αλλά… όχι και για σύστασή της), σε συνδυασμό με την καταλλαγή της αγανάκτησης που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια στην κοινωνία από τα επαχθή μέτρα των μνημονίων που σταδιακά απομακρυνόταν, οδήγησαν στη μείωση των ψηφοφόρων του εν λόγω κόμματος.
Στις τελευταίες ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 η Χρυσή Αυγή είχε πάρει 275.821 ψήφους ενώ στις βουλευτικές εκλογές τον Ιούλιο του ίδιου έτους (τις τελευταίες που έχουν διεξαχθεί έως σήμερα) κατέβηκε στις 165.711 ψήφους και με ποσοστό 2,93% έμεινε οριακά εκτός Κοινοβουλίου.
Αλληλοκατηγορίες πίσω από τα κάγκελα
Τα ηγετικά μέλη της οργάνωσης που βρίσκονται έγκλειστα στο σωφρονιστικό κατάστημα Δομοκού δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους και η σύμπνοια που υπήρχε μεταξύ τους κάποτε, έχει δώσει τη θέση της στις αλληλοκατηγορίες για την πορεία που πήρε το εθνικιστικό κίνημα.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού τον περασμένο Ιούλιο μέσα από τις φυλακές, πως η Χρυσή Αυγή «είναι ένα διαλυμένο πράγμα. Ο καθένας κοιτάει την πάρτη του και πώς θα φανεί ότι είναι το… καλύτερο παιδί. Όλοι το παίζουν τώρα καλά παιδιά που υποτίθεται ότι παρασύρθηκαν και πως ήταν η κακιά στιγμή που έγιναν όσα έγιναν. Όλοι αυτοί που θα γκρέμιζαν το σύστημα παρακαλούν τώρα για να ενταχθούν σε αυτό».
Η ΕΛΑΣΥΝ του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού
Ο ίδιος μάλιστα θεωρεί τον εαυτό του «πολιτικό κρατούμενο» και θεωρώντας πως η συγκυρία είναι ιδανική εξαιτίας του γεγονότος ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, έχει ιδρύσει από τον Νοέμβριο του 2019 την Εθνική Λαϊκή Συνείδηση (Ε.ΛΑ.ΣΥΝ.). Παρόντες στην Ιδρυτική Διάσκεψη ήταν οι πρώην βουλευτές Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Γιώργος Γερμενής και Σωτηρία Βλάχου.
Τον Μάιο του 2020 ανακοινώθηκε η συμπόρευση της Ε.ΛΑ.ΣΥΝ. με τη Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ένωση, ενώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους το κόμμα εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό κόμμα της Συμμαχίας για την Ειρήνη και την Ελευθερία.
Τρεις μήνες αργότερα ανακοινώθηκε η δημιουργία συνασπισμού από την Ε.ΛΑ.ΣΥΝ., τη «Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ένωση» (Λ.Ε.Π.ΕΝ.), τους «Σπαρτιάτες», το «Ενωτικό Μέτωπο Ελληνικής Ιδεολογίας Συμπατριωτών» (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.), την «Πρώτη Γραμμή» και τη «Λαϊκή Κίνηση Πολιτών» (ΛΑ.ΚΙ.Π.) με την προοπτική κοινής εκλογικής καθόδου και με την ονομασία «Κύμα Ελληνισμού».
Οι «Έλληνες για την Πατρίδα» του Κασιδιάρη
Μάιο του 2020 ο Ηλίας Κασιδιάρης στέλνει επιστολή στον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο ζητώντας του να προβεί σε αλλαγές στη δομή της οργάνωσης και στη διεξαγωγή ανοικτού συνεδρίου για την εκλογή νέας ηγεσίας. Ο Μιχαλολιάκος απορρίπτει τις προτάσεις με αποτέλεσμα ο Κασιδιάρης να προαναγγείλει την ίδρυση νέου κόμματος με την ονομασία «Έλληνες για την Πατρίδα». Στην παρουσίαση των βασικών στελεχών μετέχουν ο πρώην βουλευτής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και ο πρώην ευρωβουλευτής Λάμπρος Φουντούλης.
Επί της ουσίας εμφανίζεται ως ένα εθνικιστικό κόμμα με πατριωτικό λόγο που μοιάζει με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα (κυρίως με την ιταλική Λέγκα του Βορρά) αλλά οι βασικές θέσεις δεν φαίνεται να διαφέρουν και πολύ απ’ αυτές της Χρυσής Αυγής. Τόσο ο Γιάννης Λαγός όσο και ο Ηλίας Κασιδιάρης, έχουν τον ίδιο στόχο: να προσελκύσουν τους πάλαι ποτέ ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ του αντιεμβολιαστικού κινήματος.
Τα ποσοστά που θα λάβει καθένα από τα δύο κόμματα μένει να αποδειχθεί τη βραδιά των εκλογών αλλά φαίνεται πως η δεξαμενή ακροδεξιών ψηφοφόρων που επιλέγει εξτρεμιστικές λύσεις από το 2012 και ένθεν, είναι πια πολύ συγκεκριμένη και δε φαίνεται να αλληλεπιδρά με τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.
Η ΠΑΤΡΙ.ΔΑ. του βουλευτή Κωνσταντίνου Μπογδάνου
Οι επιλογές όσων τάσσονται στον εθνικιστικό χώρο έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο καιρό. Μερίδιο απ’ αυτόν φιλοδοξεί να λάβει επίσης ο ανεξάρτητος βουλευτής Α’ Αθηνών Κωνσταντίνος Μπογδάνος με το δικό του κόμμα που ίδρυσε μόλις τον Σεπτέμβριο, την «Πατριωτική Δύναμη Αλλαγής – ΠΑΤΡΙ.Δ.Α.».
Υποστηρίζει πως «είμαστε το μόνο δεξιό κόμμα σήμερα στην Ελλάδα σήμερα. Η Νέα Δημοκρατία είναι επίσημα κεντροδεξιό κόμμα. Το κόμμα του κ. Βελόπουλου, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, δεν θέλει να το χαρακτηρίζουν δεξιό, το έχει πει και το σέβομαι. Το κόμμα του κ. Κασιδιάρη, γνωρίζουμε όλοι ότι είναι ακροδεξιό αν όχι κάτι ακόμα χειρότερο… Το δε εξωκοινοβουλευτικό κομματίδιο με το οποίο συνεργάστηκα για ένα φεγγάρι, έχει πρόεδρο που μας έστελνε εσωτερικές οδηγίες που μετά βδελυγμίας επέμενε να μην αναφέρουμε το κόμμα ως δεξιό ή ως συντηρητικό» έχει πει πρόσφατα σε συνέντευξή του, έχοντας ως βασική αρχή το τρίπτυχο πατρίδα – θρησκεία – οικογένεια.
Οι συμμαχίες και οι προστριβές με Τζήμερο και Κρανιδιώτη
Έχει ενδιαφέρον η πορεία του κ. Μπογδάνου τον τελευταίο καιρό γιατί μέσα από αυτήν βλέπουμε και τις ζυμώσεις που έχουν επέλθει δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας. Ο 44χρονος πολιτικός εξελέγη με το κυβερνών κόμμα τον Ιούλιο του 2019 αλλά διεγράφη τον Οκτώβριο του 2021 από την Κοινοβουλευτική Ομάδα όταν κατηγορήθηκε για αντικομμουνισμό και ακροδεξιό λόγο στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και το ΚΚΕ με αφορμή ομιλία του για το εμφυλιοπολεμικό παρελθόν της χώρας και τα γεγονότα στον Γράμμο και στο Βίτσι το 1946 – 1949.
Στις 5 Απριλίου φέτος, ανακοίνωσε την ίδρυση της πολιτικής κίνησης «Εθνική Δημιουργία», ενός φορέα που επιδίωξε τη συνεργασία με άλλα κόμματα του συντηρητικού φιλελευθερισμού με ευρωατλαντική κατεύθυνση. Μαζί του ήταν επίσης ως συνεργαζόμενοι στο νέο εγχείρημα ο πρόεδρος του κόμματος «Νέα Δεξιά» Φαήλος Κρανιδιώτης και της «Δημιουργίας, ξανά!» Θάνος Τζήμερος.
«Δεν επιτρέπεται να μην υπάρχει ξεκάθαρα αστική, φιλοδυτική, συντηρητική παράταξη στο ελληνικό Κοινοβούλιο κι αυτό είναι το κενό που ερχόμαστε να καλύψουμε. Φιλελευθερισμός δεν σημαίνει ΜΚΟ, ΛΟΑΤΚΙ, δικαιωματισμό, Ισλάμ και φεμινισμό, αλλά μικρό κράτος, χαμηλούς φόρους, νομοκρατία, ισονομία» έλεγε τότε ο βουλευτής. Η πολιτική συνεργασία Μπογδάνου – Κρανιδιώτη – Τζήμερου όμως δεν μακροημέρευσε. Σύντομα αποχώρησε για να δημιουργήσει ακολούθως την ΠΑΤΡΙ.Δ.Α.
Η ανάρτηση που οδήγησε στην διαγραφή Κρανιδιώτη από τη ΝΔ
Θυμίζουμε ότι ο δικηγόρος Φαήλος Κρανιδιώτης προέρχεται και αυτός από τη Νέα Δημοκρατία, υπήρξε συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και θήτευσε στο κυβερνών κόμμα ως μέλος της Πολιτικής Επιτροπής. Διεγράφη όταν τον Μάρτιο του 2016 στράφηκε κατά του τότε αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μουζάλα με σχόλιό του στο Facebook. Είχε γράψει χαρακτηριστικά: «Βρε τον Μουζάλα. Το αμόλησε το “Μακεδονία”για τα Σκόπια σε εθνική μετάδοση. Ο Τσίμας ο γεροκνίτης ρίγισε από την Σνοφίτικη ηδονή αλλά το πέρασε ντούκου για να μην καρφωθεί. Έξι ακόμη κυπαρίσσια στο Γουδί, τομάρια, κι εγώ εθελοντής να σας δέσω τα χέρια με σύρμα το χάραμα». Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη διαγραφή του, ανακοίνωσε τη δημιουργία της Νέας Δεξιάς.
Η συνεργασία με την «Ελληνική Λύση» που δεν υλοποιήθηκε ποτέ
Στα τέλη του 2018, ενόψει των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών του επόμενου έτους, υπήρξε καταρχήν συμφωνία για εκλογική συνεργασία του πολιτικού φορέα με την «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου. Η διαφαινόμενη σύμπραξη όμως, οδήγησε στην αποχώρηση από το κόμμα αρκετών στελεχών, μεταξύ άλλων και του αντιπροέδρου Παναγιώτη Δούμα, που ίδρυσαν αργότερα την πολιτική κίνηση «Έθνος και Ελευθερία». Από κόμματα και φορείς, άλλο τίποτα…
Πάντως Κρανιδιώτης και Βελόπουλος δεν κατέληξαν σε τελική συμφωνία και έτσι η Νέα Δεξιά κατήλθε αυτόνομη μονάχα στις ευρωεκλογές του 2019 λαμβάνοντας 37.540 ψήφους (ποσοστό 0,66%). Η «Ελληνική Λύση» από την άλλη πλευρά εισήλθε στο Κοινοβούλιο με ποσοστό 3,7% και 209.290 ψήφους, με την μεγαλύτερη επιρροή να την έχει στη Βόρεια Ελλάδα. Αν και πολλοί σχετίζουν το κόμμα με την ακροδεξιά και τον εθνικισμό, ωστόσο ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Βελόπουλος το αρνείται.
Έχει δηλώσει όμως ότι θέλει τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, αν και τα «πολύ ναζιστικά» τον βρίσκουν αντίθετο και πως αν ήταν ο ηθικός αυτουργός που το κόμμα του θα εξαφάνιζε τους ναζί από την Ελλάδα, θα ήταν υπερήφανος.