Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ το βράδυ της Πέμπτης τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος ύφεσης για τις μεγάλες εξαγωγικές οικονομίες αναφέροντας επίσης πως είναι άμεση ανάγκη να προχωρήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Ενώ πρόσθεσε, ανάμεσα σε άλλα: «Υπάρχει ισχυρή εμπιστοσύνη στην ελληνική Οικονομία (…) Κάνουμε πολιτική με όρους πατριωτισμού». Ο ίδιος ανέφερε, ακόμη: «Η μάχη να μειώσουμε τον πληθωρισμό στα τρόφιμα θα είναι συνεχής».
Αρχικά, ερωτηθείς για το τι είναι αυτό το οποίο έχει ως αίσθηση για το πώς μπορεί να επηρεαστεί η ελληνική οικονομία στην περίπτωση που τελικά επιβληθούν δασμοί, ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε:
«Είναι θετικό το πάγωμα (σ.σ. των δασμών) για τις 90 ημέρες, γιατί είναι ένας χρόνος μέσα στον οποίο ενδεχομένως να υπάρξει η δυνατότητα για σημαντικές συζητήσεις.
Ωστόσο, αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρόκειται για τεκτονικές αλλαγές.Αυτή τη στιγμή στην ανθρωπότητα η επιβολή δασμών σχεδόν σε όλες τις χώρες από την πλευρά των ΗΠΑ, διαμορφώνουν τελείως διαφορετικούς όρους για τον παγκόσμιο οικονομικό ανταγωνισμό (…)
Η παγκοσμιοποίηση και οι ελεύθερες αγορές που οι ίδιες οι ΗΠΑ είχαν κεντρικό ρόλο στο να διαμορφωθεί και να καθορίσει την οικονομική ιστορία όλες αυτές τις δεκαετίες, τώρα έχουν μια διαφορετική λογική στα πράγματα, προφανώς επιχειρώντας ο πρόεδρος της χώρας Ντόναλντ Τραμπ να αντιμετωπίσει μια σειρά σημαντικά προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας.
(…) Οι εξαγωγές μας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι γύρω στα 2,5 δισεκατομμύρια. ΕΚ πρώτης άποψης ακούγεται το ποσό σχετικά περιορισμένο.
Ωστόσο, έχω να παρατηρήσω ότι οι συνέπειες δεν υπάρχει περίπτωση εάν επιβληθούν οι δασμοί συνολικά, όπως έχουν ανακοινωθεί, να περιοριστούν στο οτι θα ακριβύνουν μια σειρά εξαγωγικά προϊόντα μας στην αγορά των Ηνωμένων μας (…)
Τι είναι το πρώτο που μπορεί να συμβεί; Μεγάλες εξαγωγικές οικονομίες, όπως είναι οι βασικές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η γερμανική, η γαλλική, η ιταλική, η Ισπανική, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο -η Μεγάλη Βρετανία που είναι πλέον εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά έχει πολύ σημαντικές εμπορικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες- να υποστούν σημαντική μείωση στις εξαγωγές τους και να οδηγηθούν σε ύφεση (…) Μια ύφεση σε τόσο μεγάλες οικονομίες, οι οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη δική μας -διότι εμείς με την σειρά μας εξάγουμε σε όλες αυτές τις χώρες και κυρίως αν θέλετε δεχόμαστε τουριστικές ροές και ο τουρισμός- κακά τα ψέματα, παραμένει μια πολύ βασική (…)».
Στο ερώτημα αν είναι πολύ φιλόδοξος ο στόχος για αύξηση των επενδύσεων άνω του 8% για φέτος, με τέτοια αβεβαιότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε λέγοντας:
«Θέλουμε να αποδειχτεί ρεαλιστικός και εργαζόμαστε σκληρά γι’ αυτό το σκοπό. Είναι αλήθεια ότι η επιβολή αυτών των δασμών έχει προκαλέσει ένα κύμα αβεβαιότητας σε ολόκληρη τη γη και αυτό ασφαλώς είναι κακό για την οικονομία.
Άλλωστε μέσα από αυτόν τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο δεν μπορεί να βρει κανείς κάποια θετική επίδραση (…) Έχουμε σοβαρές δυνατότητες, κάνουμε πράξη και προωθούμε μέσα από το Υπουργείο Ανάπτυξης ένα νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος θα ψηφιστεί μέσα σε ένα μήνα. Πολύ σύντομα θα μπει στη διαβούλευση, αλλά ουσιαστικά έχουμε ήδη διαβουλευτεί με την επιχειρηματική κοινότητα, με την αυτοδιοίκηση, με πολλούς ανθρώπους της αγοράς.
Και η κεντρική σε αυτόν τον αναπτυξιακό νόμο είναι ότι βάζουμε μπροστά τη βιομηχανία και τη μεταποίηση με 900 εκατομμύρια ευρώ ενίσχυση σε επενδύσεις για το επόμενο διάστημα και με αιχμή και προτεραιότητα τις περιφέρειες της χώρας και τους νόμους που είναι παραμεθόριες.
Διότι θέλουμε να στηρίξουμε την ασφάλεια και να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους στα σύνορα, εκεί που έχουν μεγαλώσει, στις περιφέρειες (…)».
Για τον αναπτυξιακό νόμο, επισήμανε – ανάμεσα σε άλλα:
«Με ενδιαφέρει πάρα πολύ το να υπάρξουν σημαντικές επενδύσεις και από την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.
Επισκεφτήκαμε τον πρωθυπουργό, μια εμβληματική επένδυση μιας ελληνικής εταιρείας, η οποία χρησιμοποιώντας καινοτομία και νέες τεχνολογίες, επενδύοντας σε αυτές, θα λύσει το πρόβλημα της επάρκειας της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας σε χαρτί. Με την επένδυση αυτή η χώρα γίνεται αυτόνομη.
Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, το ίδιο μπορεί να συμβεί σε μια σειρά τομείς της βιομηχανίας.
Η φαρμακοβιομηχανία είναι ένας τομέας που έχει εξαιρετικά δυναμική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και την ενισχύουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων είναι ένας τομέας που μπορούμε να διακριθούμε σε εξαιρετικό βαθμό. Οι βιομηχανίες μετάλλου και αλουμινίου και χάλυβα είναι επιχειρήσεις οι οποίες δίνουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα (…)».
Για τις τιμές στην αγορά ενόψει του Πάσχα και συγκεκριμένα για την τιμή του οβελία, σημείωσε:
«Η αγορά η φετινή είναι από τις πιο δύσκολες (…) Η Ελλάδα παράγει 120.000 τόνους κρέας, αλλά καταναλώνουμε 600.000.
Άρα είμαστε υποχρεωμένοι να εισάγουμε το 80.000, το 80% του κρέατος που χρειάζονται οι πολίτες. Άρα ο έλεγχος των τιμών είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
Υπάρχει η σχέση ζήτησης και προσφοράς. Φέτος λοιπόν είναι ταυτοχρόνως το δικό μας Πάσχα και το Πάσχα των Καθολικών και αντίστοιχες εορτές του μουσουλμανικού κόσμου.
Υπάρχει επομένως αρκετά σοβαρό πρόβλημα. Εμείς κάναμε πολύ μεγάλες παρεμβάσεις και πιστεύω ότι κυρίως τα σούπερ μάρκετ, οι άνθρωποι μπορούν να βρουν την τιμή του κρέατος ενόψει της πασχαλινής αγοράς σε σχετικά καλά επίπεδα (…)
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν όλες τις ημέρες για την τήρηση της νομιμότητας και φυσικά η μάχη για τον έλεγχο των τιμών δεν πρόκειται να σταματήσει. Θα είναι συνεχής και συνδέεται και με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην αγορά και ταυτόχρονα ισχυρούς διοικητικούς ελέγχους (…)
Από την πλευρά των ελέγχων θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας και θα τις εκσυγχρονίζουμε και αναβαθμίζουμε συνεχώς.
Αλλά το μείζον είναι να μπορεί η οικονομία να πηγαίνει καλύτερα, να αυξάνονται οι θέσεις εργασίας, να δημιουργούνται καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για να μπορεί να έχει ένα καλύτερο μέλλον ένας νέος άνθρωπος στη χώρα».
«Δυστυχώς δεν βλέπω εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις»
Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις και την άνοδο που εμφανίζει το κόμμα της «Πλεύσης Ελευθερίας» ανέφερε:
«Η Νέα Δημοκρατία είναι εδώ για να εκπροσωπήσει τη μεγάλη πλειοψηφία του μέτρου και της λογικής. Είναι εδώ για να συνεχίσει να ενώνει τους Έλληνες και είναι εδώ για να υλοποιήσει ένα όραμα και ένα σχέδιο για μια ισχυρή και παραγωγική Ελλάδα που είναι η μόνη Ελλάδα που μπορεί να είναι ασφαλής, με ευκαιρίες για όλους τους πολίτες και με μείωση όσο γίνεται των αντιθέσεων.
Απέναντι σε αυτά δυστυχώς δεν βλέπω εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις. Ακούω σφοδρές επιθέσεις από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας. Για εμάς δεν είναι θέμα αν προτιμάμε τον Α ή τον Β πολιτικό αντίπαλο. Βλέπω ότι και ο χώρος της αντιπολίτευσης είναι σε αναδιαμόρφωση. Γίνονται στην πραγματικότητα σημαντικές μεταβολές μέσα στην κοινωνία και στο το πώς η κοινωνία εκπροσωπείται πολιτικά στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Αλλά αυτό που για μας την πρώτη αξία είναι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που έχουν οι πολίτες από μια κυβέρνηση που σε μια δύσκολη εποχή πρέπει ξανά να αποδείξει ότι μπορεί να τα βγάζει πέρα (…)
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει το κεντρικό πολιτικό κόμμα στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.
Είναι η πιο σημαντική πολιτική δύναμη με πολιτικές, με την κοινωνία για την κοινωνία, με συνέπεια, με αξιοπιστία, με κοινωνική ευαισθησία. Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία δικαιούται στο τέλος της διαδρομής, όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών, να διεκδικήσει ξανά την επόμενη τετραετία».