Ένα απομονωμένο, γραφικό χωριό στην Τουρκία έχει προκαλέσει συζητήσεις στους ιατρικούς κύκλους, καθώς περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του είναι κωφάλαλοι.

Η Γκιοκόβα, ένα μαγευτικό χωριό με τιρκουάζ νερά και επιβλητικά βουνά, βρίσκεται περίπου 720 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη και φιλοξενεί μόλις 120 κατοίκους.

Ωστόσο, το ποσοστό αναπηρίας είναι τόσο υψηλό που η νοηματική γλώσσα έχει καθιερωθεί ως το βασικό μέσο επικοινωνίας. Κάποιοι αποδίδουν το ασυνήθιστα αυξημένο ποσοστό κώφωσης στην αιμομιξία, καθώς οι νέοι κάτοικοι στο χωριό είναι εξαιρετικά λίγοι. Άλλοι θεωρούν ότι οι κάτοικοι της Γκιοκόβα έχουν δηλητηριαστεί από χρόνια έκθεση σε μολυσμένο νερό, σύμφωνα με τη Mirror.

Η παρουσία βαρέων μετάλλων όπως ο σίδηρος και το αρσενικό, καθώς και η χημική ρύπανση από βιομηχανικά απόβλητα, έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση κώφωσης.

Ο δήμαρχος του χωριού Εϊούπ Τόζν δήλωσε: «Πιστεύω ότι αυτό δεν οφείλεται στους γάμους μεταξύ συγγενών, αλλά στο ανθυγιεινό νερό της περιοχής. Έχουμε μάθει να βασιζόμαστε στη νοηματική γλώσσα ως κοινότητα, αλλά όποιος έρχεται απ’ έξω δυσκολεύεται να επικοινωνήσει».

Η κάτοικος Σατί Τοζούν πρόσθεσε: «Έχω τέσσερα παιδιά με αναπηρίες και ένα από αυτά έχει τρία παιδιά, όλα κωφάλαλα. Η νύφη μου επίσης έχει παιδιά με αναπηρίες. Αυτό το χωριό είναι πλήρως ανάπηρο».

Ένας άλλος κάτοικος, ο Αλί Τουζούν, ο οποίος δεν έχει προβλήματα ακοής, δήλωσε: «Οι περισσότεροι σε αυτή την κοινότητα έχουν αναπηρίες. Είναι δύσκολο να τα βγάλουν πέρα. Παίρνουν κάποια βοήθεια από την κυβέρνηση, αλλά το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με το ενδιαφέρον που του αξίζει».

Η περίπτωση της Γκιοκόβα θυμίζει έντονα το χωριό Dhadkaie, ένα απομονωμένο σημείο στο Κασμίρ, όπου ζουν περίπου 2.800 άνθρωποι και το οποίο θεωρείται ότι έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κωφάλαλων στον κόσμο.

Οι κάτοικοι του Dhadkaie λένε ότι χτυπούν τύμπανα όταν γεννιούνται μωρά, αναζητώντας κάποια αντίδραση – όπως κλάμα ή κίνηση του κεφαλιού – για να καταλάβουν αν το νεογέννητο έχει ακοή ή όχι.

Οι γιατροί εκτιμούν ότι η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα γενετικών ανωμαλιών λόγω διαδοχικών γάμων εντός της ίδιας κοινότητας. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, τουλάχιστον 83 άνθρωποι – κυρίως γυναίκες – επηρεάζονται από ένα ελαττωματικό γονίδιο, το οποίο εντοπίζεται σε 55 οικογένειες του χωριού.