Τη θέση ότι ο λαός δεν πρέπει να υποκύψει στον «εκβιασμό» εξόδου από την ευρωζώνη και ενδεχομένως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε μιλώντας απόψε στη Βουλή η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

«Άκουσα στο ραδιόφωνο ότι από την πλευρά της Κομισιόν ή της τρόικας ειπώθηκε πως αν δεν υπογραφεί το χαρτί ότι θα τηρήσουμε τα υπεσχημένα, δεν δίνεται η έκτη δόση.

Είναι δικό του θέμα του κ. Σαμαρά αν θα υπογράψει ή όχι. Εκεί ενδεχομένως να βρεθεί ένα modus vivendi. Άλλωστε ο εκβιαστής δεν υποχωρεί ποτέ. Ο εκβιασμός όμως είναι απέναντι στο λαό που πρέπει να εξεγερθεί, διότι αυτός ο εκβιασμός δεν είναι μόνο ταμιακός», δήλωσε η κ. Παπαρήγα.

Αναφερόμενη στην τρικομματική συνεργασία, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ απευθύνθηκε στον παριστάμενο Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο λέγοντας: «Η συνεργασία αυτή δεν μας εξέπληξε. Το πρόωρο ίσως.

Αλλά κ. πρωθυπουργέ ξέρετε τι σημαίνει συνεργασία με τον ΛΑΟΣ; Δεν πρόκειται για ένα ακροδεξιό κόμμα. Είναι το κόμμα που έχει κάνει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Προβοκάτσια, αντικομμουνισμός, χτύπημα μεταναστών. Βεβαίως το ΛΑΟΣ είναι κοινοβουλευτικό κόμμα. Άλλωστε και ο Μεταξάς και ο Μουσολίνι κοινοβουλευτικά ξεκίνησαν. Πάντως να γνωρίζετε ότι αναλαμβάνετε σοβαρή ευθύνη».

Όπως εξάλλου υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα, η κυβέρνηση αυτή δημιουργήθηκε για να αποτραπεί ο κίνδυνος για την κυρίαρχη τάξη, του κεφαλαίου και του μονοπωλίου, να εκδιωχθεί η χώρα από την ευρωζώνη ίσως και από την ΕΕ. Το βασικό ερώτημα στο οποίο καλείται όμως να απαντήσει ο λαός, όπως είπε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, είναι «με την εξουσία του μονοπωλίου ή με τον λαό».

Η κ. Παπαρήγα προέβλεψε ότι «αν μπει και η Ιταλία στο ταμείο, τότε η Ελλάδα θα φάει κλωτσιά» και ότι αργά ή γρήγορα, μετά τις εκλογές τα αστικά κόμματα θα ξαναεπιχειρήσουν κυβέρνηση συνεργασίας διότι τρομάζει και η απώλεια του κέρδους αλλά και η απώλεια «προνομίων» και στήριξης από την FRONTEX, ή τον ευρωστρατό που «τους θέλουν τα αστικά κόμματα για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος».

«Καλούμε το λαό να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Τα μέτωπα πρέπει να ενταθούν», είπε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Είναι ντροπή να κόβετε το ρεύμα για το χαράτσι. Υπάρχει τρόπος να μην πληρωθεί το χαράτσι. Δηλαδή, αύριο τι θα κάνετε; Θα κόβετε το νερό; Εμείς δεν θα το πληρώσουμε το χαράτσι ακόμη και αν έχουμε τα χρήματα. Γιατί δεν μπορεί να λέμε στους άλλους να μην πληρωθεί το χαράτσι και εμείς να το πληρώνουμε».