Η Δέσποινα Βανδή έκανε νέες δηλώσεις σχετικά με το θέμα που προκλήθηκε έπειτα από την απόφασή της να ακυρώσει τη συναυλία της στο Τσεσμέ της Σμύρνης, καθώς αναρτήθηκε αφίσα του Κεμάλ Ατατούρκ πάνω στη σκηνή.

Μιλώντας στο «MEGA» το πρωί της Παρασκευής 19 Ιουλίου, η Δέσποινα Βανδή δήλωσε: «Θέλω να σας δηλώσω ότι θα αποτελούσε προσβολή της ιστορικής μνήμης η εμφάνιση οποιουδήποτε έλληνα καλλιτέχνη σε εκδήλωση με φόντο γιγαντοαφίσας σημαίας του Κεμάλ Ατατούρκ. Πόσο μάλιστα με την επέτειο 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο».

Η ελληνίδα τραγουδίστρια, εξαιτίας της απόφασης των διοργανωτών να βάλουν αφίσα του Κεμάλ πίσω της στη σκηνή, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να βγει να τραγουδήσει. Μάλιστα, σύμφωνα με το «STAR», τους αντιπρότεινε, αντί του Κεμάλ, να υπάρχει η τουρκική και η ελληνική σημαία, καθώς δεν ήθελε να πολιτικοποιήσουν μια συναυλία που γινόταν για καλό σκοπό.

Σημειώνεται πως μετά την ακύρωση της εμφάνισης της Δέσποινας Βανδή, η δήμαρχος του Τσεσμέ, Λαλ Ντενίζλι, ανέβηκε στη σκηνή και εξήγησε στο κοινό ότι η τραγουδίστρια δεν θα τραγουδήσει, «επειδή θέλει να κατέβει η τουρκική σημαία και η αφίσα του Ατατούρκ». Ζήτησε, μάλιστα, να μην τη «γιουχάρουν», γιατί, όπως είπε, «δεν νομίζω ότι είναι καν ο άνθρωπος για τον οποίο αξίζει να σπαταλήσεις την ανάσα σου».

«Θυσιάσαμε πολλούς μάρτυρες, για να κερδίσουμε αυτά τα εδάφη και είμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε ότι η αδελφοσύνη και η αιώνια φιλία θα νικάνε πάντα», πρόσθεσε η δήμαρχος και, σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV, συνέχισε σε έντονο ύφος: «Καμία δύναμη δεν μπορεί να τολμήσει να κατεβάσει ούτε τη σημαία μας ούτε την αφίσα του Ατατούρκ. Δεν μπορεί ούτε καν να το σκεφτεί. Η κυρία πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως τα σύνορα αυτής της πόλης. Με ηρεμία, με ψυχραιμία. Εύχομαι, όμως, ότι σε όποια χώρα και αν πάει, δεν θα σκεφτεί καν να κατεβάσει τη σημαία αυτής της χώρας, που κερδήθηκε με αίμα, τη σημαία για την οποία θυσίασαν τη ζωή τους πολλά τέκνα της πατρίδας και την οποία έκαναν σύμβολο αυτής της χώρας. Εύχομαι ότι αυτό θα γίνει ένα ιστορικό μάθημα για εκείνη», σημείωσε η δήμαρχος.

Τελικά, η Δέσποινα Βανδή με τη βοήθεια της αστυνομίας μετέβη με την ομάδα της από το Τσεσμέ στη Σμύρνη και από εκεί στην Κωνσταντινούπολη, ενώ πλέον βρίσκεται στην Αθήνα. Από την πλευρά της, η τραγουδίστρια εξήγησε μέσω Instagram την απόφασή της να μη βγει στη σκηνή. Επέρριψε την ευθύνη στο Τουρκικό Ίδρυμα Παιδείας, καθώς όπως έγραψε «μονομερώς αποφάσισε να αλλάξει τον χαρακτήρα της εκδήλωσης ως συναυλίας και του έδωσε έναν απαγορευμένο πολιτικό χαρακτήρα, στον οποίο δεν είχαμε συμφωνήσει».

«Ως εκ τούτου, η συμμετοχή μου στη συναυλία δεν ήταν δυνατή», πρόσθεσε η Δέσποινα Βανδή, η οποία στην ανάρτησή της εξέφρασε τον σεβασμό της σε όσους την τίμησαν με την παρουσία τους στη Σμύρνη.