«Ήρθαν ξαφνικά ένα βράδυ. Ευχαριστώ». «Σε ευχαριστούμε Ελλάδα. Δεν είμαστε εχθροί. Οι πολιτικοί μας κάνουν να δείχνουμε εχθροί. Η χαρά σας όταν σώσατε το 6χρονο παιδί είναι δείγμα αυτής της φιλίας». «Θα σας θυμάμαι από αυτή την εικόνα και όχι από κάποιο πόλεμο πριν από εκατοντάδες χρόνια». «Η ζωή δεν έχει γλώσσα, θρησκεία. Σε ευχαριστούμε Ελλάδα».
Οι φράσεις αυτές, γραμμένες από Τούρκους πολίτες στο Twitter (σ.σ. μέσο κοινωνικής δικτύωσης που -για την ώρα- επιτρέπεται από τον Ερντογάν), συνοδεύουν φωτογραφίες των στελεχών της ΕΜΑΚ που από τις πρώτες ώρες βρέθηκαν στα σημεία που ο Εγκέλαδος ισοπέδωσε στη γειτονική χώρα.
Ανάμεσα στα συντρίμμια, σώζοντας ανθρώπινες ζωές, επιχειρούν συνολικά 36 στελέχη της ΕΜΑΚ (δύο διαφορετικά κλιμάκια) μαζί με 3 ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους – διασώστες, έχοντας κερδίσει εγκωμιαστικά σχόλια απ’ όλους για τον επαγγελματισμό και τον τρόπο δράσης τους. Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, καθώς η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών είναι από τις πλέον άρτια εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες στον κόσμο, έχοντας λάβει μέρος σε αποστολές τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε διάφορα σημεία του κόσμου.
Το Newsbeast παραθέτει ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διάσωσης στο εξωτερικό, στις οποίες συμμετείχαν κλιμάκια τη ΕΜΑΚ που έφτασαν προς βοήθεια των τοπικών δυνάμεων.
Αποστολή στην Τουρκία: Σε μία χρονική περίοδο που οι σχέσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα δεν κρέμονταν απλά σε μία κλωστή, αλλά ένα άναμμα σπίρτου αρκούσε για να… τιναχθούν στον αέρα, ένας σεισμός μεγέθους 7,6 Ρίχτερ ισοπεδώνει την επαρχεία Ιζμίτ της γειτονικής χώρας. Η Ελλάδα έσπευσε να απλώσει χέρι βοήθειας και φιλίας, με τα στελέχη της ΕΜΑΚ να ρίχνονται στη μάχη, να σώζουν ζωές και να κερδίζουν το «ζεστό» χειροκρότημα. Η συγκεκριμένη αποστολή αποτέλεσε εφαλτήριο για να ξεκινήσει η επονομαζόμενη «διπλωματία των σεισμών» που οδήγησε για κάποιο χρονικό διάστημα σε σχετική εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.
Αποστολή στην Αλβανία: Τα ξημερώματα της Τρίτης 26 Νοεμβρίου 2019 ένας σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ θα πλήξει τη γειτονική χώρα. Σε χρόνο… dt μία ομάδα 26 στελεχών της ΕΜΑΚ έχει «φορτωθεί» τον εξοπλισμό της και έχει προετοιμάσει δύο από τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά – διασώστες, προκειμένου να επιβιβαστούν στο C-130 και να πετάξει για τα Τίρανα. Παράλληλα, μία δεύτερη αποστολή με 15 στελέχη, μεταβαίνει οδικώς στην Αλβανία και αμέσως πέφτει ανάμεσα στα συντρίμμια για να ξεκινήσει να σώζει ζωές. Οι άνδρες της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών όχι απλά κερδίζουν τις εντυπώσεις με τη δουλειά τους, αλλά φτάνουμε στο σημείο φτωχοί άνθρωποι να τους προσφέρουν το φαγητό τους σε ένδειξη ευγνωμοσύνης. Το τέλος της αποστολής θα έρθει με δημόσια συγχαρητήρια από τον τότε πρόεδρο της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα και τον τότε πρωθυπουργό, Εντι Ράμα.
Αποστολή στον Λίβανο: Η φονική έκρηξη που σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου 2020 στο λιμάνι της Βυρηττού κινητοποίησε την παγκόσμια κοινότητα, με την Ελλάδα να αποστέλλει άμεσα βοήθεια. Το πρώτο κλιμάκιο αποτελείται από 12 άνδρες της ΕΜΑΚ, με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο – διασώστη, δύο οχήματα και ειδικό εξοπλισμό. Αυτό που χρήζει αναφοράς είναι ότι τα στελέχη επιχείρησαν σε ένα πρωτοφανές περιβάλλον, καθώς δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μία φυσική καταστροφή (π.χ. σεισμός, πλημμύρα) αλλά ένα τεχνολογικό ατύχημα. Κι αυτό κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες του Λιβάνου, με τον στρατό να είναι συνεχώς δίπλα τους –θεωρητικά για λόγους ασφαλείας- στην πράξη όμως για να τους… επιτηρεί, κάτι που κράτησε και τις 9 ημέρες που έμεινε στη Βυρηττό η ελληνική αποστολή.
Η επάνδρωση της ΕΜΑΚ
Η ιστορία της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών ξεκινάει το 1987 όταν ιδρύεται στην Αττική το πρώτο κλιμάκιο, ενώ το δεύτερο θα γίνει στη Θεσσαλονίκη αρκετά χρόνια αργότερα (σ.σ. το 1994). Στη συνέχεια θα δημιουργηθούν ακόμη έξι κλιμάκια σε Κρήτη, Κομοτηνή, Ιωάννινα, Πάτρα, Λαμία και Λάρισα, λόγω των αναγκών για στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος με ειδική εκπαίδευση και εξοπλισμό. Τα στελέχη του ΠΣ που επανδρώνουν τα 8 κλιμάκια της ΕΜΑΚ δεν είναι τυχαία, αλλά πρόκειται για άτομο που έχουν υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις του στρατού, έχουν άριστη φυσική κατάσταση, πνευματική οξύτητα και πολύπλευρες γνώσεις σε τεχνικές διάσωσης, επιβίωσης και πρώτων βοηθειών. Μόνο έτσι, άλλωστε, μπορούν να αντέξουν πολυήμερες και δύσκολες αποστολές, όπως αυτή που είναι σε πλήρη εξέλιξη στην Τουρκία.
Τέλος, χρήζει αναφοράς ότι σε μία χρονική περίοδο που η κλιματική αλλαγή έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας, το έργο της ΕΜΑΚ αποδεικνύεται σωτήριο σε πλείστες περιπτώσεις. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι δεν αποτελεί απλά την επίλεκτη μονάδα του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά της Πολιτικής Προστασίας γενικότερα, με τους πολίτες να αναγνωρίζουν το έργο των στελεχών της σε πυρκαγιές, επιχειρήσεις διάσωσης, βιομηχανικά ατυχήματα, ραδιοβιοχημικά συμβάντα κ.ά.