Η απομνημόνευση και η αποστήθιση νέων πληροφοριών είναι κάτι που μικροί και μεγάλοι καλούνται να κάνουν σε καθημερινή βάση είτε διαβάζουν για ένα διαγώνισμα ιστορίας είτε προσπαθούν να μάθουν απέξω τα λόγια μίας παρουσίασης για τη δουλεία τους. Το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας παραθέτει μερικές από τις πιο χρήσιμες μεθόδους για εύκολη και γρήγορη απομνημόνευση.
Κατανοήστε τι είναι αυτό που διαβάζετε
Οι πληροφορίες που βγάζουν νόημα και των οποίων το περιεχόμενο μπορεί να γίνει κατανοητό απομνημονεύονται ευκολότερα. Επομένως, σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι δεν καταλαβαίνετε το υλικό που διαβάζετε, προτού προσπαθήσετε να το απομνημονεύσετε, αφιερώστε λίγο χρόνο για την κατανόησή του.

Κάντε συνδέσεις
Συνδέστε τις πληροφορίες που προσπαθείτε να απομνημονεύσετε με κάτι που ήδη γνωρίζετε, όπως έναν αριθμό ή κάτι γνώριμο. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να σκεφτείτε έναν τρόπο να συνδέσετε την πληροφορία με κάτι που ήδη γνωρίζετε, μπορείτε να επινοήσετε μια τρελή σύνδεση.
Για παράδειγμα, ας πούμε ότι προσπαθείτε να απομνημονεύσετε την ημερομηνία που ξεκίνησε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, δηλαδή το νούμερο 1914, και ας πούμε ότι η πινακίδα του αυτοκινήτου σας τυχαίνει να τελειώνει στον τετραψήφιο 1914, τότε μπορείτε να συνδέσετε αυτά τα δύο, ενώ φαντάζεστε ότι οδηγείτε με το αμάξι σας μέσα σε ένα πεδίο μάχης. Είναι μια τρελή σύνδεση, αλλά μπορεί να βοηθήσει.
Αφήστε το για αύριο
Μελέτες δείχνουν ότι ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται και αποθηκεύει πληροφορίες ενώ κοιμόμαστε. Επομένως, προσπαθήστε να επανεξετάσετε πληροφορίες λίγο πριν κοιμηθείτε -ακόμα κι αν είναι μόνο για λίγα λεπτά- και την επόμενη μέρα δείτε αν αυτό βοήθησε στην ενσωμάτωση των πληροφοριών στη μνήμη σας.
Αυτοέλεγχος
Κάντε κάθε τόσο ένα μικρό τεστ γνώσεων στον εαυτό πάνω στις πληροφορίες που προσπαθείτε να απομνημονεύσετε. Ωστόσο, μην ξαναδιαβάσετε απλώς τις σημειώσεις ή ένα εγχειρίδιο. Κάντε ερωτήσεις στον εαυτό σας και «αναγκάστε» τον μέσω της επανάληψης να είναι σε θέση να θυμάται τις απαντήσεις χωρίς να κοιτάξει κάποιο βιβλίο ή σημειώσεις.
Αυτό θα σας επιτρέψει να εντοπίσετε τους τομείς στους οποίους δυσκολεύεστε και μπορείτε στη συνέχεια είτε να επαναλάβετε τη διαδικασία είτε να επιστρέψετε σε ένα από τα πολλά άλλα κόλπα μνήμης που έχουμε αναφέρει. Επίσης, αποφύγετε να κάνετε κουίζ στον εαυτό σας αμέσως μετά την προσπάθεια να απομνημονεύσετε κάτι. Περιμένετε μερικές ώρες ή ακόμα και μια ή δύο ημέρες, για να δείτε αν πραγματικά έχει κολλήσει στη μνήμη σας.

Γράψτε το
Είναι ίσως ο πιο διαδεδομένος τρόπος απομνημόνευσης και για πολύ καλό λόγο. Η γραφή φαίνεται να μας βοηθά να κωδικοποιήσουμε βαθύτερα τις πληροφορίες που προσπαθούμε να μάθουμε, επειδή υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ του χεριού μας και του εγκεφάλου μας.
Δοκιμάστε να γράψετε τις σημειώσεις σας με το χέρι κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης ή να ξαναγράψετε και να αναδιοργανώσετε τις σημειώσεις ή τις πληροφορίες γραπτώς μετά από μια διάλεξη. Επιπρόσθετα την ίδια ώρα που γράφετε μια έννοια που θέλετε απομνημονεύσετε προσπαθήστε να πείτε την πληροφορία δυνατά και να οπτικοποιήσετε επίσης την έννοια.
Χρησιμοποιήστε μνημονικά
Τα μνημονικά είναι συστήματα και κόλπα που καθιστούν πιο εύκολο να αποστηθίσουμε πληροφορίες και δεδομένα. Ένας συνηθισμένος τύπος είναι όταν το πρώτο γράμμα κάθε λέξης σε μια πρόταση είναι επίσης το πρώτο γράμμα κάθε λέξης σε μια λίστα που πρέπει να απομνημονεύσετε.
Μιλήστε με τον εαυτό σας
Μπορεί να σας φανεί παράξενο στην αρχή, αλλά το να λέτε στον εαυτό σας αυτό που προσπαθείτε να απομνημονεύσετε διαβάζοντάς το δυνατά στις περισσότερες περιπτώσεις αποδεικνύεται ένα αποτελεσματικό εργαλείο μνήμης. Δοκιμάστε να μιλάτε δυνατά αντί να επισημαίνετε ή να ξαναδιαβάζετε απλώς πληροφορίες.
Ασκηθείτε
Μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τις μαθησιακές μας ικανότητες, καθώς βοηθά στη δημιουργία νευρώνων σε περιοχές που σχετίζονται με τη μνήμη. Τόσο η καρδιοκίνηση όσο και η προπόνηση με αντιστάσεις (βάρη) έχουν ισχυρά αποτελέσματα, οπότε κάντε ό,τι σας βολεύει καλύτερα.

Εξασκηθείτε στην αλληλεπίδραση
Η εναλλαγή είναι η ιδέα της ανάμειξης ή της εναλλαγής δεξιοτήτων ή εννοιών που θέλετε να απομνημονεύσετε. Για παράδειγμα, αφιερώστε λίγο χρόνο στην απομνημόνευση ειδικής ορολογίας για το μάθημα της φυσικής και στη συνέχεια μεταβείτε αμέσως στη μελέτη ιστορικών ημερομηνιών και ονομάτων για το μάθημα της ιστορίας. Ακολουθήστε το με την εξάσκηση σε μερικά μαθηματικά προβλήματα και, στη συνέχεια, επιστρέψτε στους επιστημονικούς ορισμούς.
Αυτή η μέθοδος μπορεί να φαίνεται συγκεχυμένη στην αρχή, αλλά αποδίδει καλύτερα αποτελέσματα στο τέλος από το να αφιερώνετε απλώς μεγάλα χρονικά διαστήματα στο ίδιο αντικείμενο.
Οπτικές και χωρικές τεχνικές
Είναι κόλπα μνήμης που περιλαμβάνουν τις πέντε αισθήσεις μας και ουσιαστικά γίνεται χρήση εικόνων, τραγουδιών, συναισθημάτων και του σώματός μας, ώστε να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε ευκολότερα πληροφορίες.
Οι άνθρωποι διαθέτουν εξαιρετικά συστήματα οπτικής μνήμης. Είναι σημαντικό, όταν εφαρμόζουμε τις συγκεκριμένες τεχνικές, να χρησιμοποιούμε διασκεδαστικές, αξιομνημόνευτες και δημιουργικές προσεγγίσεις, διότι έτσι είναι πιο εύκολο να δούμε, να αισθανθούμε και να ακούσουμε τα πράγματα που προσπαθούμε να μάθουμε απέξω. Η κοινή πρακτική να χρησιμοποιούμε τις αρθρώσεις των δαχτύλων μας για να θυμόμαστε τον αριθμό των ημερών κάθε μήνα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας εύκολης οπτικής χωρικής τεχνικής.

Αξιομνημόνευτες οπτικές εικόνες
Την επόμενη φορά που θα έχετε ένα βασικό στοιχείο που πρέπει να θυμηθείτε, δοκιμάστε να δημιουργήσετε μία εικόνα στο μυαλό σας και να αναπαραστήσετε το στοιχείο. Αυτού του είδους οι οπτικοποιήσεις είναι σημαντικές, επειδή συνδέονται άμεσα με τα οπτικοχωρικά κέντρα του εγκεφάλου.
Η τεχνική του παλατιού της μνήμης
Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει την οπτικοποίηση ενός οικείου τόπου – όπως τη διαρρύθμιση του σπιτιού σας και τη χρήση του ως οπτικού χώρου όπου μπορείτε να «τοποθετήσετε» έννοιες-εικόνες που θέλετε να θυμηθείτε. Αυτή η τεχνική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την απομνημόνευση πραγμάτων τα οποία μπορεί να μην σχετίζονται μεταξύ τους, όπως μια λίστα με πράγματα από το σούπερ μάρκετ.
Για να χρησιμοποιήσετε αυτή την τεχνική αρχικά οπτικοποιήστε το σπίτι ή το δωμάτιό σας και στη συνέχεια φανταστείτε αντικείμενα από τη λίστα με τα ψώνια σας σε διαφορετικά σημεία. Για παράδειγμα, φανταστείτε ένα σπασμένο αυγό να στάζει από την άκρη του τραπεζιού ή ένα χαρτί υγείας πάνω στο καζανάκι. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να συνδέσετε κάθε αντικείμενο με τον χώρο στον οποίο ανήκει.
Τέλος, μία φαινομενικά απλή αλλά πολύ αποτελεσματική τεχνική είναι το τραγούδι. Όπως το παλάτι της μνήμης και οι εικόνες, έτσι και τα τραγούδια ή τα jingles χρησιμοποιούν το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου μας και μπορούν να μας βοηθήσουν να απομνημονεύσουμε από τις πιο σύνθετες μέχρι και τις πιο εύκολες πληροφορίες.
Αυτές είναι λοιπόν μερικές από τις πιο χρήσιμες μεθόδους απομνημόνευσης και μπορείτε να τις δοκιμάσετε καθεμία ξεχωριστά, ώστε να βρείτε την τεχνική ή τις τεχνικές που σας ταιριάζουν καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να κάνετε συχνά διαλείμματα και να έχετε πίστη στις ικανότητές σας.