Το Γραφείο Μετανάστευσης του Βερολίνου ενημέρωσε τρεις πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έναν Αμερικανό ότι πρόκειται να απελαθούν από τη Γερμανία αυτή την εβδομάδα, λόγω φερόμενων ενεργειών τους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.
Οι υποθέσεις τους δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί.
Οι τέσσερις διαδηλωτές – δύο από την Ιρλανδία, ένας από την Πολωνία και ένας από τις Ηνωμένες Πολιτείες – έλαβαν ειδοποιήσεις τον περασμένο μήνα να εγκαταλείψουν τη Γερμανία έως τις 21 Απριλίου, διαφορετικά θα απελαθούν. Το Γραφείο Μετανάστευσης του Βερολίνου ανέφερε ότι οι εν λόγω αποφάσεις σχετίζονται με διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου τον Οκτώβριο του 2024.
Germany has banned pro-Palestine protests…. this did not stop thousands in Berlin standing in solidarity with Palestine…🇵🇸🇵🇸🇵🇸 pic.twitter.com/86L6nHR07N
— ADAM (@AdameMedia) June 6, 2024
Σύμφωνα με το Al Jazeera, oι γερμανικές αρχές αναφέρουν ότι οι ακτιβιστές διέσπειραν «αντισημιτικό μίσος» ενώ κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα όπως αντίσταση κατά της αρχής, φθορά ξένης περιουσίας και διατάραξη της δημόσιας τάξης.
«Οι αποφάσεις ίσως αντίκεινται στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο»
Η γερμανική προσπάθεια απέλασης διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης έχει προκαλέσει συγκρίσεις με τον τρόπο που η κυβέρνηση Τραμπ διαχειρίστηκε φοιτητικές κινητοποιήσεις υπέρ της Παλαιστίνης στις ΗΠΑ. Υπάρχουν ανησυχίες ότι, περιορίζοντας την ελευθερία μετακίνησης των τριών Ευρωπαίων πολιτών, οι αποφάσεις αυτές ενδέχεται να συγκρούονται με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, που προστατεύει την ελεύθερη μετακίνηση ως θεμελιώδες δικαίωμα.
Σε email του προς το αμερικανικό δίκτυο NPR, ο εκπρόσωπος του Γραφείου Μετανάστευσης, Μάρκους Γιάνκε, επιβεβαίωσε ότι ανακλήθηκαν οι άδειες παραμονής τεσσάρων «φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών» σε σχέση με διαμαρτυρία κατά την οποία «κουκουλοφόροι εισήλθαν σε πανεπιστημιακό κτίριο και προκάλεσαν φθορές, μεταξύ άλλων και με γκράφιτι».
Germany is on the wrong side of history….again.
— Khalissee (@Kahlissee) April 27, 2024
German police use extreme violence to evict the Pro Palestine camp outside the German parliament. pic.twitter.com/uZ6lGC9AqA
Το υπουργείο Εσωτερικών του κρατιδίου του Βερολίνου, αρμόδιο για τη μετανάστευση, δήλωσε στο NPR ότι οι ποινικές διαδικασίες βρίσκονται «σε εξέλιξη», χωρίς να αναφέρει τις συγκεκριμένες κατηγορίες, επικαλούμενο λόγους ιδιωτικότητας.
Ο δικηγόρος ποινικού και μεταναστευτικού δικαίου, Αλεξάντερ Γκόρσκι, που εκπροσωπεί κάποιους από τους διαδηλωτές, δήλωσε ότι προσέφυγαν κατά της απόφασης απέλασης. Ο Ιρλανδός Σέιν Ο’Μπράιεν εξασφάλισε προσωρινή δικαστική προστασία που παγώνει την απέλασή του μέχρι την πλήρη εκδίκαση της υπόθεσης. Ο Γκόρσκι πιστεύει ότι το ίδιο θα συμβεί και με τους υπόλοιπους.
Η Ρομπέρτα Μάρεϊ, 31χρονη Ιρλανδή καλλιτέχνιδα, που εργάζεται σε καφέ του Βερολίνου, έλαβε επίσης εντολή απέλασης. Όπως λέει, πληροφορήθηκε την απόφαση ενώ βρισκόταν στο σούπερ μάρκετ, με τη δικηγόρο της να εξηγεί ότι η διαδικασία απέλασης μπορεί να διαρκέσει χρόνια.
Τον Μάρτιο, έλαβε νέα επιστολή που της ανέφερε: «Εάν δεν αποχωρήσετε οικειοθελώς από τη χώρα έως τις 21 Απριλίου, απειλείστε με απέλαση στην Ιρλανδία».
Ο Κούπερ Λόνγκμποτομ, 27χρονος φοιτητής από το Σιάτλ, που σπουδάζει κοινωνική εργασία στο Βερολίνο, έλαβε την ίδια ειδοποίηση. Όπως λέει, «δεν περίμενα καθόλου να πάρει αυτή την τροπή – δεν έχω λάβει καν επίσημες κατηγορίες».
«Ζω και εργάζομαι στη Γερμανία, δεν σκοπεύω να φύγω»
Η Μάρεϊ και ο Λόνγκμποτομ συνεχίζουν να ζουν και να εργάζονται στη Γερμανία, δηλώνοντας πως δεν σκοπεύουν να φύγουν. «Ζω εδώ με τον σύντροφό μου, εργάζομαι, έχω στούντιο, δημιουργώ. Δεν σκοπεύουμε να φύγουμε. Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα προχωρήσει νομικά αυτή η υπόθεση», ανέφερε η Μάρεϊ.
Ο δικηγόρος τους τόνισε πως κανένας από τους τέσσερις δεν έχει καταδικαστεί, ούτε έχει ενημερωθεί για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.
Η Πολωνή ακτιβίστρια Κάσια Βλάστσικ υπέβαλε επίσης ένσταση και κατέθεσε αγωγή. Στη δεύτερη επιστολή προς τη Μάρεϊ, η απόφαση απέλασης βασίζεται και στην έννοια της «κρατικής λογικής» (Staatsräson) της Γερμανίας. Όπως αναφέρεται, «η ύπαρξη και η ακεραιότητα του Ισραήλ αποτελεί πυλώνα της κρατικής πολιτικής της Γερμανίας».
Ο Γκόρσκι χαρακτήρισε προβληματική τη χρήση του όρου, λέγοντας ότι είναι πολιτικός και όχι νομικός όρος.
Το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραίων στη Γερμανία υποστήριξε τις απελάσεις.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μιχάελ Μάρτιν, δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι θα θέσει το ζήτημα ενώπιον των γερμανικών αρχών.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε δήλωσή του στο NPR, ανέφερε: «Είμαστε ενήμεροι για τις αναφορές περί πιθανής απέλασης Αμερικανού πολίτη από τη Γερμανία. Η ασφάλεια των Αμερικανών στο εξωτερικό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά μας».