Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, ο οποίος ήδη βρίσκεται υπό αμφισβήτηση για παραβίαση των κανόνων ασφαλείας τον περασμένο μήνα, φέρεται να κοινοποίησε πληροφορίες σχετικά με αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην Υεμένη σε άλλη ομάδα συζήτησης μέσω της κρυπτογραφημένης εφαρμογής Signal, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Ο Χέγκσεθ, πρώην παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου Fox News, βρίσκεται στο επίκεντρο εσωτερικής έρευνας του Πενταγώνου, καθώς στις 15 Μαρτίου φέρεται να κοινοποίησε ευαίσθητες πληροφορίες μέσω της εφαρμογής Signal. Η διαρροή σημειώθηκε κατά τη διάρκεια συνομιλίας στην οποία συμμετείχε και ένας δημοσιογράφος, ο οποίος, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, είχε προστεθεί στην ομάδα συζήτησης κατά λάθος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Χέγκσεθ μοιράστηκε ουσιαστικά τις ίδιες πληροφορίες την ίδια ημέρα σε συνομιλία με άλλη ομάδα συζήτησης στην πλατφόρμα Signal στην οποία συμμετείχαν η σύζυγός του, ο αδελφός του, ο προσωπικός δικηγόρος του και άλλοι περίπου δέκα άνθρωποι «του προσωπικού και επαγγελματικού περιβάλλοντός του».

Η εφημερίδα, επικαλούμενη τέσσερις πηγές της «εν γνώσει για τη συνομιλία αυτή», διευκρινίζει πως ο υπουργός Άμυνας αποκάλυψε στην περίσταση αυτή συγκεκριμένες ώρες πτήσεων αεροσκαφών που επρόκειτο να πλήξουν τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, «ουσιαστικά τα ίδια σχέδια επιθέσεων που μοιράστηκε την ίδια ημέρα με άλλη ομάδα μέσω Signal».

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως η σύζυγος του υπουργού, που είναι δημοσιογράφος και επίσης πρώην εργαζόμενη στο Fox News, δεν εργάζεται στο Πεντάγωνο, ωστόσο ο αδελφός του και προσωπικός δικηγόρος του Χέγκσεθ έχουν αναλάβει θέσεις.

«Αλλά δεν είναι σαφές γιατί χρειάζονταν να είναι ενήμεροι για άμεσα επικείμενους βομβαρδισμούς εναντίον των Χούθι στην Υεμένη», σημειώνει η εφημερίδα.

Όπως αναφέρουν οι NYT, εργαζόμενοι στο Πεντάγωνο είχαν προειδοποιήσει τον υπουργό μερικές ημέρες νωρίτερα πως δεν πρέπει να αποκαλύπτει λεπτομέρειες για επιχειρήσεις στην Υεμένη μέσω Signal, πλατφόρμας που γενικά θεωρείται λιγότερο ασφαλής από τους διαύλους που χρησιμοποιούνται κατά κανόνα για να ανταλλάσσονται ευαίσθητες πληροφορίες.

Το Πεντάγωνο δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής. Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας που επικαλέστηκε η εφημερίδα δεν θέλησε να πει αν ο Χέγκσεθ μοιράστηκε λεπτομερείς πληροφορίες για τους στόχους, πάντως διαβεβαίωσε πως δεν υπήρξε παραβίαση της εθνικής ασφαλείας.

Στο πρώτο «Signalgate», ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε τα μέλη της κυβέρνησής του τα οποία συμμετείχαν στη συζήτηση με συμμετέχοντα τον δημοσιογράφο Τζέφρι Γκόλντμπεργκ του περιοδικού The Atlantic.

Ο Μάικ Γουόλτς, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, επωμίστηκε την «ευθύνη», εξηγώντας πως εκείνος δημιούργησε την ομάδα συζήτησης μέσω Signal.

Στο δημοσίευμα, επισημαίνεται ωστόσο πως αντιθέτως, η άλλη ομάδα ανταλλαγής μηνυμάτων δημιουργήθηκε προσωπικά από τον Χέγκσεθ προτού αναλάβει καθήκοντα.

Τρεις νεοδιορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχασαν τις θέσεις συμβούλων που κατείχαν την περασμένη εβδομάδα, εξαιτίας διαρροών πληροφοριών, χωρίς να διευκρινιστεί ποια ήταν η φύση τους ή να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι τρεις αξιωματούχοι, οι σύμβουλοι του υπουργού Ντάριν Σέλνικ, Νταν Κάλντγουελ και Κόλιν Κάριν, αντιδρώντας έδωσαν στη δημοσιότητα κοινή δήλωση με την οποία κατηγορούν το υπουργείο ότι τους «κατασυκοφάντησε» με «ανυπόστατες» επιθέσεις εναντίον τους.

«Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε ακόμη ενημερωθεί για ποιον λόγο ακριβώς διενεργείται έρευνα σε βάρος μας, αν όντως υπάρχει ενεργή έρευνα ή αν υπήρξε έρευνα για “διαρροές” ποτέ», τόνισαν.