Στις «προβληματικές» περιοχές του πλανήτη οι οποίες απασχόλησαν την επικαιρότητα το 2012, αναφέρεται πολυσέλιδο ρεπορτάζ του Γούλφγκανγκ Ντέπνερ για το τριμηνιαίο περιοδικό «Διπλωματικός και Διεθνής Καναδάς», με τίτλο «Τα καυτά σημεία του κόσμου».

Το ρεπορτάζ αριθμεί 15 από αυτές τις περιοχές, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη 14η θέση, λόγω των προκλήσεων λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος για περαιτέρω πιέσεις στην Ε.Ε., με αφορμή την ελληνική κρίση, είτε προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ομοσπονδοποίησης, είτε προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των φυγόκεντρων τάσεων.

Σχολιάζεται δε, ότι η Ελλάδα και ιδιαίτερα οι πολίτες της «κατάπιαν τη μία μετά την άλλη αναξιοπρέπεια, και η καθεστηκυία πολιτική τάξη μαζί με μία ευρύτερη κουλτούρα διαφθοράς και φοροδιαφυγής, είναι, εν πολλοίς, υπεύθυνοι για την κατάσταση του ελληνικού κράτους».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι οι έλληνες πολίτες, οι οποίοι υπέστησαν τη λιτότητα, χρειάζονται κάποιες εξηγήσεις αλλά και κατανόηση, σημειώνοντας πως αν δεν υπάρξει κατανόηση προς τον ελληνικό λαό θα ενισχυθούν πολιτικές επιλογές, οι οποίες είναι ακραίες, κάνοντας αναφορά στην αύξηση των φασιστικών μορφωμάτων στη χώρα.