Σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τη διάθεση να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους. Εκατομμύρια άνθρωποι ήδη το κάνουν. Ωστόσο, οι μεν πρώτοι δεν έχουν πάντα την απαραίτητη πληροφόρηση ή βοήθεια για να κάνουν την καλή σκέψη τους πράξη, οι δε δεύτεροι μένουν στην αφάνεια, μην μπορώντας να μεταδώσουν εύκολα το μήνυμα της ανθρωπιάς, της κοινωνικής προσφοράς και της αλληλεγγύης. Αυτό επιχειρεί να αλλάξει η πλατφόρμα Όλβιος, που έχει κάνει ήδη δυναμικό και πολύ ελπιδοφόρο ξεκίνημα και συνεχίζει με την προσήλωση και την αποφασιστικότητά των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία της. Ήδη χιλιάδες δράσεις, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δράσης, προβάλλονται μέσω της πλατφόρμας με τρόπο συμμετοχικό, που επιτρέπει στον καθένα να μοιραστεί μια πρωτοβουλία που θαύμασε ή να γνωστοποιήσει- και να αναζητήσει βοήθεια για να υλοποιήσει- τη δική του ιδέα κοινωνικής προσφοράς. Η ιδέα ανήκει στον καθηγητή Φιλοσοφίας στο Παρίσι Εμμανουήλ Ιωαννίδη- Δαμίγο. Με ειδίκευση στην εφαρμοσμένη ηθική, βρέθηκε να μελετά θέματα που άπτονται των ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων του κι έτσι, έκπληκτος, όπως δηλώνει στο newsbeast.gr, διαπίστωσε την «έκρηξη πρωτοβουλιών σε όλο τον κόσμο, τη μεγάλη άνοδο στους δείκτες κινητοποίησης των πολιτών, εκπληκτικές ιδέες που παραμένουν άγνωστες στο πλατύ κοινό». Και μέχρι εκείνη τη στιγμή, και στον ίδιο. «Ο κόσμος της εφαρμοσμένης ηθικής εμπεριέχει θέματα πολιτικής» εξηγεί ο κ. Δαμίγος «η ερώτηση είναι ανοιχτή και οι απαντήσεις είναι προς συζήτηση».

Πώς λειτουργεί ο Όλβιος

olbios3 Αυτή τη συζήτηση θέλει να αναδείξει η πλατφόρμα Όλβιος, αναδεικνύοντας την κοινωνική δραστηριότητα και βοηθώντας στην υλοποίησή της. «Ένας άνθρωπος που θέλει να δραστηριοποιηθεί κοινωνικά και δεν ξέρει από πού να αρχίσει θα χρειαζόταν μια τριπλή υπηρεσία: πρώτον γνώση και πληροφόρηση, δεύτερον ένα εξειδικευμένο κοινωνικό δίκτυο και τρίτον πόρους» εξηγεί ο καθηγητής Δαμίγος. Αυτό δηλαδή που θα κάνει, ολοκληρωμένος, ο Όλβιος, παρέχοντας συγκεντρωμένες όλες τις υπηρεσίες για τη διευκόλυνση της κοινωνικής δράσης. Δεν ακούγεται απλό. Και δεν είναι. Ο ίδιος ο κ. Δαμίγος, με τη βοήθεια φίλων του- όπως ο εκτελεστικός διευθυντής της πλατφόρμας Γιώργος Μασουρίδης- ασχολείται με αυτή την προσπάθεια εδώ και επτά χρόνια. Καρποί των προσπαθειών τους οι εκδόσεις του Όλβιου σε πέντε γλώσσες, με πιο πρόσφατα τα ελληνικά, ενώ άμεσα ετοιμάζονται και άλλες δύο εκδόσεις, στα ιταλικά και τα γερμανικά. «Πυξίδα μας είναι το να συγκεντρωθούμε σε αυτό που είναι αποτελεσματικό στον κοινωνικό χώρο. Προτάσεις, λύσεις, επιτυχίες στο πεδίο» εξηγεί. Το παράδοξο στον σημερινό καθ’ όλα δικτυωμένο κόσμο μας να μην βρίσκουν επαρκή και «σωστό» χώρο οι κοινωνικές δράσεις αποδίδεται, σύμφωνα με τον κ. Δαμίγο, σε δύο παράγοντες. Αφενός είναι η αντίληψη των μέσων πως αυτό που αγγίζει τον κόσμο είναι αυτό που τον απειλεί, η εστίαση δηλαδή στις «αρνητικές» ειδήσεις. Αφετέρου είναι και η λανθασμένη παρουσίαση της θετικής είδησης. «Παρουσιάζεται σαν να μην έχει βάρος, σαν κάποιο μικροσυμβάν καλοσύνης και καλών προθέσεων. Σαν bonus στην αρνητική είδηση» εξηγεί. Κι όμως, για παράδειγμα, στη Γαλλία 20 εκατομμύρια άνθρωποι από τα 60 του πληθυσμού της είναι ενεργά αναμεμειγμένα σε κάποια κοινωφελή οργάνωση. Δηλαδή, ένας στους τρεις!

Το τοπικό, το παγκόσμιο και ο θετικός κοινωνικός αντίκτυπος

olbios2 Ο Όλβιος φιλοξενεί όλων των ειδών τις κοινωνικές δράσεις, όσους και όποιους ανθρώπους κι αν αφορούν. Σαν να αναδεικνύει το «μικρό» υπό το πρίσμα του «παγκόσμιου». «Μα το μικρό δεν είναι πραγματικά μικρό» παρεμβαίνει ο κ. Δαμίγος. «Πολλαπλασιασμένο είναι μια ιδέα που εξαπλώνεται. Όλες οι μικρές ιδέες μαζί κάνουν κάτι πολύ μεγάλο». Ο καθηγητής Δαμίγος επισημαίνει τη μεγάλη αξία που έχει και μόνο η κίνηση που κάνει κανείς να βγει από τον στενό κύκλο της προσωπικής του ζωής. «Αυτό το άλμα προς τα έξω είναι τόσο ευεργετικό, είτε αγγίζει 100 εκατομμύρια ανθρώπους είτε δέκα» λέει στο newsbeast.gr. «Γνώρισα τόσους νέους ανθρώπους ξεκινώντας τον Όλβιο, έμεινα έκπληκτος από το επίπεδό τους. Αναρωτιέμαι αυτή η νέα γενιά πώς βλέπει αυτή την εικόνα της Ελλάδας στα media, πρόσωπα- ενσαρκώσεις της απαξίας. Δεν θα έπρεπε να δείξουμε την άλλη Ελλάδα; Να τη δούμε πρώτα εμείς, να ταυτιστούμε με κάτι αξιόλογο; Πώς αλλιώς θα μπορέσει να αναπνεύσει ο νέος άνθρωπος;» διερωτάται. «Υπάρχει αυτό το κοινό, υπάρχει σαν σπόρος αλλά δεν του δίνεται η ευκαιρία να υλοποιήσει τη διάθεση που έχει για αλληλεγγύη…»

Το who is who του Όλβιου

«Ο όλβιος είναι λέξη πολύ παλιά, ομηρική, και σημαίνει τον μακάριο άνθρωπο, τον ευδαίμονα, με την έννοια της εύνοιας και της καλοτυχίας» εξηγεί ο καθηγητής Δαμίγος. «Χαρακτηρίζει όλους τους ανθρώπους που κάνουν το άλμα έξω από τον εαυτό του για να βοηθήσει κάποιον άλλο». Όσο για το σύμβολο του Όλβιου, είναι ο κρητικός λαβύρινθος. «Λαβύρινθος είναι άλλωστε αυτό που ζούμε και μπορεί κανείς να περιμένει πάρα πολύ για να βρει διέξοδο…» καταλήγει ο κ. Δαμίγος. Περισσότερες πληροφορίες στο olbios.org