Η νεανική δημιουργική σκηνή της Μεσογείου, όπως αρθρώνεται γύρω από καίρια ερωτήματα σχετικά με την κοινωνική συνύπαρξη, αναδεικνύεται μέσα από τη Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου, η 15η διοργάνωση της οποίας αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Πεντακόσιοι δημιουργοί από 26 χώρες παρουσιάζουν σε χώρους όλης της πόλης έργα τους στους τομείς των Εικαστικών, των Εφαρμοσμένων τεχνών, της Αρχιτεκτονικής, του Ντιζάιν, της Μόδας και της Γαστρονομίας, απαντώντας με το δικό τους τρόπο στο ερώτημα που θέτει η φετινή διοργάνωση: «Συμβίωση;».

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η πόλη φιλοξενεί το συγκεκριμένο θεσμό, αρχής γενομένης από το 1986, στη διοργάνωση της οποίας είχε πρωτοστατήσει η αείμνηστη υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη.

Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και η Διεθνής Ένωση της Μπιενάλε Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.

«Η Γραμματεία διεκδίκησε και κατάφερε να αναλάβει ένα σημαντικό μέρος της διοργάνωσης μετά την ακύρωση της εκδήλωσης στην Καζαμπλάνκα. Μελετήσαμε και διαπιστώσαμε ότι με μικρό κόστος και πολλή δουλειά μπορούμε, μέσω της Μπιενάλε, να φέρουμε ένα σημαντικό αποτέλεσμα στο πολιτιστικό προφίλ της πόλης με εξίσου σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο», τόνισε κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, Γιάννος Λιβανός.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, επισήμανε το στόχο του δήμου να φιλοξενεί κάθε χρόνο στην πόλη ένα διεθνούς σημασίας γεγονός, ανακοινώνοντας ότι του χρόνου τον Οκτώβριο θα φέρει στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τη Helexpo και το υπουργείο Πολιτισμού, την παγκόσμια μουσική έκθεση «Womex».

Για πρώτη φορά η Μπιενάλε διεξάγεται σε δύο διαφορετικές πόλεις της Μεσογείου, τη Θεσσαλονίκη και τη Ρώμη. Επίσης, δράσεις της Μπιενάλε θα παρουσιαστούν τον Δεκέμβριο στην Τεχνόπολη, στην Αθήνα.