Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε επικαιροποιημένο δελτίο καιρού για την Τρίτη 20 Αυγούστου, με ειδική αναφορά στην εξέλιξη της κακοκαιρίας στο Β. Ιόνιο, στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και πιθανόν στα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας. Η πρόγνωση αναφέρεται σε «μεγάλη συχνότητα κεραυνών» και «σε τοπικές χαλαζοπτώσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια».

«Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 19/08/2024 1000 UTC επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Την Τρίτη (20-08-24) προβλέπονται τοπικές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Τις πρώτες πρωινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο (κυρίως στην περιοχή της Λευκάδας και της Κεφαλλονιάς), στη δυτική Στερεά και την Ήπειρο
β. Από τις πρωινές ώρες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και πιθανόν στα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας, που από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το meteo, από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 18:40 το απόγευμα (Δευτέρας 19/08) έπεσαν 31.828 αστραπές και κεραυνοί, εκ των οποίων οι 3.906 στην ξηρά και οι 27.922 πάνω από τη θάλασσα.

«Ανησυχητικό μέτωπο» και «εκρηκτικές καταστάσεις» βλέπει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, οι δορυφορικές παρατηρήσεις δείχνουν ένα πολύ ανησυχητικό μέτωπο, το οποίο κατευθύνεται στο βόρειο Ιόνιο και ενδέχεται να προκαλέσει εκρηκτικές καταστάσεις σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην επιφάνεια της θάλασσας και ξεπερνούν τους 29 με 30 βαθμούς.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο του «OPEN», έπειτα από πολύ καιρό έρχεται ένα οργανωμένο κύμα κακοκαιρίας που θα χτυπήσει τη χώρα. Υπάρχει ανάγκη για τις βροχές, αλλά αυτές δεν θα πέσουν με ήπιο τρόπο. Αυτό το κύμα έρχεται από την Ιταλία, κινείται προς τα ανατολικά και θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες έως και την Πέμπτη.

Οι δέκα περιοχές που θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποίησε για τις 10 περιοχές που θα πληχθούν από ιδιαίτερα ισχυρά κεραυνικά φαινόμενα, πέρα από καταιγίδες: «Περιοχές με έντονη κεραυνική δραστηριότητα τις επόμενες 48 ώρες:

  • Ιόνιο
  • Αιτωλοακαρνανία
  • Ήπειρος
  • Χαλκιδική
  • Θεσσαλονίκη
  • Καβάλα
  • Πιερία
  • Θεσσαλία
  • Έδεσσα
  • Βέροια

Καλημέρα!Περιοχές με έντονη κεραυνική δραστηριότητα τις επόμενες 48 ώρες:Ιόνιο, Αιτωλοακαρνανία, Ήπειρος, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη,Καβάλα, Πιερία ,Θεσσαλία, Έδεσσα, Βέροια κ.α .Προσοχή!

Posted by Γιώργος Τσατραφύλλιας on Sunday, August 18, 2024

Πλημμύρες και 112 σε Κέρκυρα, Πάτρα, Ιωάννινα

Στην Κέρκυρα πλημμύρισαν οι δρόμοι στο Λιστόν και στη Σπιανάδα, ενώ σημειώθηκαν προβλήματα στις πτήσεις από τους κεραυνούς. Διακοπή ηλεκτροδότησης είχαν για λίγη ώρα αρκετές περιοχές στο νησί, κυκλοφοριακό κομφούζιο δημιουργήθηκε στις εισόδους της πόλης, ενώ καθυστερήσεις και ματαιώσεις πτήσεων υπήρξαν λόγω του πλήθους των κεραυνών τα ξημερώματα.

Κέρκυρα

👋Καλημέρα και καλή εβδομάδα .Κέρκυρα τώρα⛈️ όπως μας ενημερώνει ο φίλος της σελίδας Alexandros Ginis

Posted by Meteo24news on Sunday, August 18, 2024

Στα Γιάννενα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το νερό κάλυψε τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι έγιναν ποτάμια, ενώ μπήκε και σε σπίτια, ξηλώθηκαν στέγες και έπεσαν δέντρα. Μεγάλο τμήμα στέγης κτιρίου, στον Βοτανικό Ιωαννίνων, το οποίο αποκολλήθηκε την ώρα της σφοδρής καταιγίδας που έπληξε την περιοχή, έχει καταλήξει σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα και στο οδόστρωμα.

Ποτάμια οι δρόμοι των Ιωαννίνων

Posted by Epirus Post on Sunday, August 18, 2024

Το μπουρίνι που ξέσπασε στην πόλη των Ιωαννίνων χθες το απόγευμα δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην περιοχή. Σπίτια πλημμύρησαν στο Πέραμα, στο Νεοχωρόπουλο και σε άλλα προάστια της πόλης.

Για μισή ώρα χθες το απόγευμα έπεφτε πυκνό χαλάζι στην Κοζάνη, για δεύτερη μέρα. Κι ενώ για τους κατοίκους της πόλης αποτελούσε περίεργο φαινόμενο εν μέσω θέρους, για τους αγρότες και τους παραγωγούς ήταν η απόλυτη καταστροφή. Στρέμματα με καπνά, κηπευτικά, πιπεριές, ντομάτες, πεπόνια και καρπούζια στον Αλιάκμωνα και το Καλονέρι χτυπήθηκαν από το χαλάζι.

Δεκάδες χωριά έμειναν χωρίς ρεύμα στην Αλμωπία Πέλλας, όπου βροχή και κεραυνοί προκάλεσαν βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Φωτιά από κεραυνό πήρε κεραμοσκεπή σπιτιού στον Άγιο Χαράλαμπο Λαγκαδά, η οποία ελέγχθηκε από την Πυροσβεστική, ενώ άμεσα αντιμετωπίστηκαν και μικρές εστίες πυρκαγιάς σε ξερόχορτα στο Βαγιοχώρι, τη Νέα Απολλωνία και τον Σταυρό.