Ραγδαία μεταβολή παρουσίασε ο καιρός τη Δευτέρα στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, με έντονες βροχοπτώσεις, χαλάζι και ισχυρούς ανέμους. Μάλιστα, αρκετές ήταν οι περιοχές, στις οποίες ήχησε το 112.

Σύμφωνα με το meteo, από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 18:40 το απόγευμα (Δευτέρας 19/08) έπεσαν 31.828 αστραπές και κεραυνοί, εκ των οποίων οι 3.906 στην ξηρά και οι 27.922 πάνω από τη θάλασσα.

«Ανησυχητικό μέτωπο» και «εκρηκτικές καταστάσεις» βλέπει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, οι δορυφορικές παρατηρήσεις δείχνουν ένα πολύ ανησυχητικό μέτωπο, το οποίο κατευθύνεται στο βόρειο Ιόνιο και ενδέχεται να προκαλέσει εκρηκτικές καταστάσεις σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην επιφάνεια της θάλασσας και ξεπερνούν τους 29 με 30 βαθμούς.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο του «OPEN», έπειτα από πολύ καιρό έρχεται ένα οργανωμένο κύμα κακοκαιρίας που θα χτυπήσει τη χώρα. Υπάρχει ανάγκη για τις βροχές, αλλά αυτές δεν θα πέσουν με ήπιο τρόπο. Αυτό το κύμα έρχεται από την Ιταλία, κινείται προς τα ανατολικά και θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες έως και την Πέμπτη.

Η πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού

Άστατος θα παραμείνει ο καιρός μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Δυτική και τη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Τάσο Αρνιακό, από την Πέμπτη θα αυξηθεί και πάλι η θερμοκρασία, ενώ θα επικρατούν και ισχυροί άνεμοι.

«Η καιρική αστάθεια θα συνεχιστεί σήμερα το βράδυ και αύριο, με λιγότερα φαινόμενα βεβαίως και μικρότερες εντάσεις θερμοκρασίας. Πάντως, η γενική αναστάτωση του καιρού θα συνεχιστεί και αύριο στις ίδιες περιοχές με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα.

Τα εντονότερα φαινόμενα, πάντως, απ’ ό,τι φαίνεται θα κινηθούν πάλι στη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Μακεδονία. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα», ανέφερε ο γνωστός μετεωρολόγος.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία, προειδοποιώντας για σφοδρές καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και κεραυνούς σε σχεδόν δέκα περιοχές.

Πρόκειται για μία κακοκαιρία εξπρές, αφού η διάρκειά της θα είναι 48 ωρών, ωστόσο οι μετεωρολόγοι κρούουν το «καμπανάκι» για την έντασή της.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας έχουν σταλεί μηνύματα από το 112 στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Πάτρα, Κέρκυρα αλλά και Ηγουμενίτσα για έντονα καιρικά φαινόμενα.

Την ίδια ώρα, ομάδα 3 ανδρών από την 5η ΕΜΑΚ φτάνει εσπευσμένα στην Κέρκυρα, προκειμένου να ενισχύσει την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία εν αναμονή του δεύτερου γύρου της κακοκαιρίας.