Σε εξέλιξη είναι η κακοκαιρία εξπρές, που θα επιμείνει μέχρι την Τετάρτη και έχει ήδη πλήξει τη Δυτική Ελλάδα, οι κάτοικοι της οποίας έλαβαν μήνυμα από το 112 να παραμείνουν σε επιφυλακή για έντονα καιρικά φαινόμενα, που θα συνεχιστούν μέχρι αύριο τις προμεσημβρινές ώρες.

Σε δυτική και βόρεια Ελλάδα σημειώθηκε ισχυρή νεροποντή, που δημιούργησε προβλήματα, η Κέρκυρα επλήγη έντονα από την κακοκαιρία με πλημμυρισμένους δρόμους και καταστροφές σε καλλιέργειες, ενώ ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, προειδοποιεί με ανάρτησή του στα social media για «δεύτερο γύρο» κακοκαιρίας στις ίδιες περιοχές.

Ειδικότερα, στην Κέρκυρα πλημμύρισαν οι δρόμοι στο Λιστόν και στη Σπιανάδα, ενώ σημειώθηκαν προβλήματα στις πτήσεις από τους κεραυνούς. Διακοπή ηλεκτροδότησης είχαν για λίγη ώρα αρκετές περιοχές στο νησί, κυκλοφοριακό κομφούζιο δημιουργήθηκε στις εισόδους της πόλης, ενώ καθυστερήσεις και ματαιώσεις πτήσεων υπήρξαν λόγω του πλήθους των κεραυνών τα ξημερώματα.

Κέρκυρα

👋Καλημέρα και καλή εβδομάδα .Κέρκυρα τώρα⛈️ όπως μας ενημερώνει ο φίλος της σελίδας Alexandros Ginis

Posted by Meteo24news on Sunday, August 18, 2024

Στα Γιάννενα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το νερό κάλυψε τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι έγιναν ποτάμια, ενώ μπήκε και σε σπίτια, ξηλώθηκαν στέγες και έπεσαν δέντρα. Μεγάλο τμήμα στέγης κτιρίου, στον Βοτανικό Ιωαννίνων, το οποίο αποκολλήθηκε την ώρα της σφοδρής καταιγίδας που έπληξε την περιοχή, έχει καταλήξει σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα και στο οδόστρωμα.

Ιωάννινα

Βροχή στα Ιωάννινα όπως μας ενημερώνει ο φίλος της σελίδας Dimitris Plikas

Posted by Meteo24news on Sunday, August 18, 2024

Το μπουρίνι που ξέσπασε στην πόλη των Ιωαννίνων χθες το απόγευμα δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην περιοχή. Σπίτια πλημμύρησαν στο Πέραμα, στο Νεοχωρόπουλο και σε άλλα προάστια της πόλης.

Ποτάμια οι δρόμοι των Ιωαννίνων

Posted by Epirus Post on Sunday, August 18, 2024

Με τα χέρια εργάτες του Δήμου αλλά και κάτοικοι απομάκρυναν φύλλα και σκουπίδια από τα φρεάτια.

Για μισή ώρα χθες το απόγευμα έπεφτε πυκνό χαλάζι στην Κοζάνη, για δεύτερη μέρα. Κι ενώ για τους κατοίκους της πόλης αποτελούσε περίεργο φαινόμενο εν μέσω θέρους, για τους αγρότες και τους παραγωγούς ήταν η απόλυτη καταστροφή. Στρέμματα με καπνά, κηπευτικά, πιπεριές, ντομάτες, πεπόνια και καρπούζια στον Αλιάκμωνα και το Καλονέρι χτυπήθηκαν από το χαλάζι.

Δεκάδες χωριά έμειναν χωρίς ρεύμα στην Αλμωπία Πέλλας, όπου βροχή και κεραυνοί προκάλεσαν βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Φωτιά από κεραυνό πήρε κεραμοσκεπή σπιτιού στον Άγιο Χαράλαμπο Λαγκαδά, η οποία ελέγχθηκε από την Πυροσβεστική, ενώ άμεσα αντιμετωπίστηκαν και μικρές εστίες πυρκαγιάς σε ξερόχορτα στο Βαγιοχώρι, τη Νέα Απολλωνία και τον Σταυρό.

Οι χάρτες της κακοκαιρίας και η προειδοποίηση της ΕΜΥ για βροχές και καταιγίδες

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια με τοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα, Δευτέρα (19-08-24) και αύριο, Τρίτη (20-08-24), οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Ειδικότερα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

σήμερα Δευτέρα (19-08-24)
στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν στην κεντρική Μακεδονία και τη δυτική Θεσσαλία,

την Τρίτη (20-08-24)
στη Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανόν στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, σήμερα από το πρωί εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες στα ορεινά ηπειρωτικά και κατά τόπους στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο, στο Ιόνιο και στη Δυτική Κρήτη. Πιθανότητα χαλαζόπτωσης υπάρχει κυρίως για τα ορεινά ηπειρωτικά, καθώς και τη Δυτική Μακεδονία το μεσημέρι και το απόγευμα.

Στην παραπάνω εικόνα παρουσιάζονται τα νέφη, όπως καταγράφηκαν από τον δορυφόρο Meteosat-10 (με μπλε αποχρώσεις οι υψηλότερες/ψυχρότερες κορυφές), καθώς και οι σταθμοί του δικτύου του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που κατέγραφαν βροχή στις 11:25 ώρα Ελλάδος. Με κίτρινες κουκκίδες σημειώνονται οι σταθμοί που καταγράφουν ασθενή βροχόπτωση, με πορτοκαλί αυτοί που καταγράφουν μέτρια βροχόπτωση και με κόκκινο αυτοί που καταγράφουν ισχυρή βροχόπτωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τις 11:40 ο σταθμός των Παξών έχει καταγράψει 45 χιλιοστά βροχής.

Στους παρακάτω χάρτες παρουσιάζεται ενδεικτικά ο υετός που αναμένεται το μεσημέρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες της Δευτέρας 19/08: