Ολοκληρώθηκε το έργο της πρώτης βασικής φάσης των αυτοψιών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής μετά τις πυρκαγιές της 11ης Αυγούστου 2024.
Συνολικά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, σε εννέα δήμους της Αττικής διενεργήθηκαν 277 αυτοψίες σε κτίρια. Από αυτές τις αυτοψίες έχει προκύψει πως 146 κατοικίες χαρακτηρίζονται ως ακατάλληλες προς χρήση και κατεδαφιστέες («κόκκινες») και προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση που απαιτούν επισκευαστικές εργασίες («κίτρινες»), με την κατανομή στις δύο κατηγορίες να είναι 55 και 91 αντίστοιχα.
Ειδικότερα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, από την Τρίτη, 13 Αυγούστου 2024, τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε καθημερινή βάση και πραγματοποιούν ελέγχους και αυτοψίες σε κτιριακές υποδομές σε περιοχές της Αττικής μετά τις πυρκαγιές της 11ης Αυγούστου 2024. Οι αυτοψίες των κλιμακίων της ΓΔΑΕΦΚ έλαβαν χώρα σε πυρόπληκτες περιοχές των δήμων Βριλησσίων, Διονύσου, Μαραθώνα, Μεγαρέων, Παλλήνης, Πεντέλης, Ραφήνας – Πικερμίου, Χαλανδρίου και Ωρωπού, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τους δήμους.
Σήμερα, ολοκληρώθηκε το έργο της πρώτης βασικής φάσης των αυτοψιών της ΓΔΑΕΦΚ στην Αττική, με περισσότερους από 60 μηχανικούς, που περιλάμβανε τη γενική «σάρωση» των πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής και την ανταπόκριση σε όλα τα αιτήματα των δήμων. Πλέον, κατά τη δεύτερη φάση, τα κλιμάκια της ΓΔΑΕΦΚ είναι σε συνεργασία με τους δήμους και δρομολογούνται αυτοψίες σε συνέχεια αποστολής στοιχείων από τους δήμους στη ΓΔΑΕΦΚ, αλλά και μετά από συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες.
227 αυτοψίες σε κτήρια
Συνολικά, μέχρι τώρα, στους παραπάνω εννέα δήμους της Αττικής διενεργήθηκαν 277 αυτοψίες σε κτίρια, εκ των οποίων 242 σε κατοικίες, 28 σε αποθήκες, 3 σε δημόσια κτίρια και 4 σε επαγγελματικούς χώρους.
Από αυτές τις αυτοψίες έχει προκύψει, επίσης, πως 96 κατοικίες χαρακτηρίζονται -μετά και τη διενέργεια των αυτοψιών- ως κατάλληλες για χρήση («πράσινες»), ενδεχομένως με κάποιες ελαφριές ζημιές.
Κατά τη δεύτερη φάση, οι αυτοψίες θα συνεχιστούν από τα κλιμάκια της ΓΔΑΕΦΚ, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τους δήμους, οι οποίοι συγκεντρώνουν τα αιτήματα των πολιτών.
Τέλος, όσον αφορά το έργο των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής της περιφέρειας Αττικής που, επίσης, πραγματοποιούν αυτοψίες σε επιχειρήσεις, έχουν καταγραφεί, μέχρι τώρα, 31 περιπτώσεις επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά.
Πηγή: ΑΠΕ