Στην πιο καλά φυλασσόμενη περιοχή της Ιερουσαλήμ, την συνοικία της Κιριάτ Μπεν Γκουριόν, θα βρεθεί σήμερα το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Ο πρωθυπουργός κλείνει έτσι έναν διπλωματικό μαραθώνιο που ξεκίνησε με την διήμερη παραμονή του στο Παρίσι και η επίσκεψη αυτή αποτελεί τη συνέχεια των επαφών που είχε με ηγέτες της περιοχής όπως ο νέος πρόεδρος του Λιβάνου, ο πρωθυπουργός της Συρίας και ο Πρόεδρος της Κύπρου.
Η Ελλάδα όπως και η Κύπρος δυο χώρες δημοκρατικές και με την πολιτική σταθερότητα δεδομένη αποτελούν βασικούς συνομιλητές με τους παίκτες της περιοχής, τόνιζε στο newsbeast.gr συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ και τον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και στις επαφές αυτές θα επιβεβαιωθεί η ισχυρή στρατηγική συμμαχία Ελλάδας – Ισραήλ.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους ηγέτες που είχαν επισκεφθεί το Ισραήλ 16 ημέρες μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Έμφαση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμένεται να δοθεί στις διμερείς σχέσεις αλλά και στην αμυντική συνεργασία των δυο χωρών ενώ θα συζητηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τη Συρία.
Για την χώρα μας το Ισραήλ θεωρείται διαχρονικά και ακόμα περισσότερο την συγκεκριμένη χρονική στιγμή ένας πολύτιμος σύμμαχος σε πολλά πεδία αλλά κυρίως στο ενεργειακό καθώς το τελευταίο διάστημα η κινητικότητα είναι έντονη.
Ήδη, έχουν γίνει επαφές σε επίπεδο υπουργών με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου να έχει συναντήσει μια εβδομάδα πριν τον υπουργό Περιφερειακής Συνεργασίας του Ισραήλ, David Amsalem.
Ειδικά όσον αφορά στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης τονίζεται ότι αποτελεί στρατηγικό συμφέρον Ελλάδας – Ισραήλ και Κύπρου να δημιουργηθεί ένας διάδρομος προς την Ευρώπη.
Η διασύνδεση αυτή, που θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, αποτελεί ακόμα ένα βήμα προς την απεξάρτηση από παραδοσιακές πηγές ενέργειας.
Περιγράφοντας το πλαίσιο στο οποίο πραγματοποιείται αυτή η επίσκεψη κυβερνητικός αξιωματούχος τόνιζε ότι την ώρα που οι σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο ενώ οι δίαυλοι επικοινωνίας ΗΠΑ – Ισραήλ είναι ανοικτοί, η χώρα μας δηλώνει παρούσα στην περιοχή και με τον ρόλο της ως σταθεροποιητικού παράγοντα να μην τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Επίσης αναμένεται να συζητηθεί και η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, η οποία αναδείχθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ Κύπρου, κατα την οποία και διατυπώθηκε η κοινή βούληση για την ενεργοποίηση του σχήματος 3+1 και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
Συνεργασία και στα αμυντικά θέματα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ακόμα συναντήσεις με επικεφαλής μεγάλων εταιρειών της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς εξετάζονται δυνατότητες εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας και οι προοπτικές συμπαραγωγής με το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα.
Τέλος, θα επαναλάβει την στήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία ειρήνευσης στη Γάζα και την έναρξη μιας ευρύτερης διαπραγμάτευσης που θα οδηγούσε σε λύση δύο κρατών με πλήρη εγγύηση για την ασφάλεια του Ισραήλ. Σημειώνεται ότι δεν κατέστη εφικτή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής για λόγους που οφείλονται στον προγραμματισμό αμφοτέρων.