Δορυφορικές εικόνες από την Μιανμάρ αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής από τον φονικό σεισμό.

Οι δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν ορισμένες από τις ζημιές στο Μανταλέι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ και στο Σαγκάινγκ μετά τον σεισμό που έπληξε την χώρα την Παρασκευή. Οι εικόνες, που λήφθηκαν σήμερα, δείχνουν ζημιές σε παγόδες, ναούς και κτίρια σε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και υποδομές, καθώς και τη γέφυρα Σαγκάινγκ, η οποία κατέρρευσε χθες στον ποταμό Ιραουάντι.

Η γέφυρα Σαγκάινγκ πριν το σεισμό/ AP
H γέφυρα Σαγκάινγκ μετά τον σεισμό

Περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι και συγκεκριμένα 1.644 έχουν επιβεβαιωθεί ως νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό, δήλωσε η στρατιωτική κυβέρνηση στην κρατική τηλεόραση νωρίτερα. Ο απολογισμός έχει εκτοξευθεί από τον προηγούμενο αριθμό των 1.002.

Ο αριθμός των τραυματιών αυξήθηκε σε 3.408, ενώ οι αγνοούμενοι ανέρχονται πλέον σε 139.

Οικοδομικό τετράγωνο στο Μανταλέι πριν το σεισμό
Οικοδομικό τετράγωνο στο Μανταλέι μετά το σεισμό

Η περιοχή Μανταλέι, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, υπέστη σημαντικές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης πολυάριθμων κτιρίων και υποδομών.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά οι προσπάθειες παρεμποδίζονται από τις κατεστραμμένες υποδομές, τα εμπόδια επικοινωνίας και τους περιορισμένους πόρους.

Πριν το σεισμό
Μετά το σεισμό

Η στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν διαθέσει 5 εκατομμύρια δολάρια για τις προσπάθειες ανακούφισης και χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Νότια Κορέα, η Μαλαισία, η Ινδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υποσχεθεί υποστήριξη.

Πριν το σεισμό στην Μιανμάρ
Mετά τον σεισμό ατην Μιανμάρ

Το ρήγμα Σαγκάινγκ, το οποίο διέρχεται από μεγάλες πόλεις όπως η Γιανγκόν, η Νάιπινταου και το Μανταλέι, είναι γνωστό για τη σεισμική του δραστηριότητα.

Αυτός ο τελευταίος σεισμός υπογραμμίζει την ευπάθεια της περιοχής σε τέτοιες φυσικές καταστροφές, τόνισε το Reuters.

Το Μανταλέι, με πληθυσμό περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους, είναι γνωστό για τα βουδιστικά μοναστήρια και το πρώην Βασιλικό Παλάτι. Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης και αποκατάστασης.

Ο αντίκτυπος του σεισμού επεκτάθηκε πέρα από τη Μιανμάρ, επηρεάζοντας γειτονικές χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Κίνα και το Μπαγκλαντές, μετέδωσαν διεθνή ΜΜΕ.

Αγώνα κόντρα στον χρόνο δίνουν οι ομάδες διάσωσης στη Μιανμάρ

Στη Μανταλάι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, κάτοικοι και διασώστες προσπαθούσαν να βγάλουν ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί κάτω από κτήρια που κατέρρευσαν, προσπαθώντας με περιορισμένα βαριά μηχανικά μέσα να απομακρύνουν μπάζα.

Αφού ανασύρθηκε από κάτω από έναν τοίχο από άλλους κατοίκους, ο 25χρονος Χτετ Μιν Όο, 25 ετών, δήλωσε ότι προσπάθησε να καθαρίσει ο ίδιος τα μπάζα ενός κτηρίου για να διασώσει τη γιαγιά και δύο θείους του — αλλά στο τέλος τα παράτησε.

«Δεν ξέρω αν είναι ακόμη ζωντανοί κάτω από τα ερείπια», δήλωσε στο Ρόιτερς, ξεσπώντας σε κλάματα. «Έπειτα από τόσες πολλές ώρες, δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα».

Ψάχνοντας στα ερείπια ουρανοξύστη στην Μπανγκόκ

Η Σούζαν Χιου, επιστήμονας στο Πρόγραμμα Κινδύνου Σεισμών του USGS, δήλωσε στο Ρόιτερς πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο αριθμός των θανάτων από τον σεισμό για διάφορους λόγους, περιλαμβανομένης και της χρονικής στιγμής που σημειώθηκε.

Όταν ένας σεισμός σημειώνεται στη διάρκεια της ημέρας, όπως συνέβη στη Μιανμάρ, «οι άνθρωποι είναι ξύπνιοι, έχουν σύνεση, μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα», είπε.

Στην Μπανγκόκ, σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, μία αποστολή διάσωσης ενέτεινε σήμερα τις προσπάθειές της να βρει εργάτες που εγκλωβίστηκαν κάτω από τα ερείπια ενός 33ώροφου πύργου που κατέρρευσε.

Οι Αρχές χρησιμοποίησαν εκσκαφείς, drones και ειδικά σκυλιά στην προσπάθεια να βγάλουν τους 30 ανθρώπους είχαν εγκλωβιστεί εκεί, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 15 που εξακολουθούν να δείχνουν σημεία ζωής.

«Θα κάνουμε τα πάντα, δεν θα σταματήσουμε να σώζουμε ζωές, θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους πόρους», δήλωσε στο σημείο ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ Τσανττσάρτ Σιτιπούντ.

Η Ουαανπέτς Πάντα καθόταν στο σημείο όπου κατέρρευσε το κτήριο μαζί με τον σύζυγό της, παρακολουθώντας τις επιχειρήσεις διάσωσης και περιμένοντας νέα για τη 18χρονη κόρη τους, που περιλαμβάνεται στους αγνοουμένους.

«Προσευχήθηκα η κόρη μου να είναι ανάμεσα σε εκείνους που έχουν μεταφερθεί ήδη στο νοσοκομείο», είπε. «Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να κάθομαι και να περιμένω».

Έξι από τα αεροδρόμια της Ταϊλάνδης λειτουργούν κανονικά, ανάμεσα σε αυτά και το αεροδρόμιο της Μπανγκόκ και εκείνο του Πουκέτ.

Γεωλόγοι εκτιμούν ότι η δόνηση που έπληξε την Ινδοκίνα ισοδυναμεί με την έκρηξη 334 ατομικών βομβών και προειδοποιούν ότι οι μετασεισμοί θα συνεχίσουν να ταράζουν την περιοχή.