Ανακλήθηκε, με απόφαση της Περιφέρειας, η άδεια λειτουργίας της κατασκήνωσης στη Χαλκιδική, όπου έχασε τη ζωή του, την Τρίτη 13 Αυγούστου, το οκτάχρονο κοριτσάκι, το οποίο πνίγηκε σε πισίνα.

Υπενθυμίζεται πως η κατασκήνωση μέχρι πρότινος λειτουργούσε κανονικά, ωστόσο από την πρώτη στιγμή είχαν «σφραγιστεί» οι δύο πισίνες, στη μία εκ των οποίων πνίγηκε το παιδί, καθώς είχαν εντοπιστεί παραλείψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, κατάθεση έχει δώσει και η αδερφή του άτυχου κοριτσιού.

Τα δύο σενάρια για το πώς πέθανε το παιδί

Οι καταθέσεις των παιδιών, που ήταν μαζί με το ανήλικο κορίτσι, αναμένεται να «ρίξουν φως» στις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η τραγωδία, ενώ τα επικρατέστερα σενάρια για το πώς η ανήλικη έφυγε από τη ζωή φαίνεται να είναι δύο.

Το πρώτο σενάριο είναι το κορίτσι να άφησε την τελευταία του πνοή ενώ βρίσκονταν και άλλα παιδιά μέσα στην πισίνα και να μην το αντιλήφθηκε κανείς. Το δεύτερο σενάριο είναι να έφυγαν τα παιδιά από την πισίνα και κάποια στιγμή η οχτάχρονη να επέστρεψε μόνη της, χωρίς να την αντιληφθεί κανείς.

Οι υποχρεώσεις που δεν τηρούσε η κατασκήνωση και η καθυστέρηση της 19χρονης ομαδάρχισσας

Η κατασκήνωση στην άδεια λειτουργίας για τις δύο πισίνες που διαθέτει φαίνεται να είχε συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τις οποίες, όμως, δεν τήρησε, όπως διαπίστωσε ο διορισμένος πραγματογνώμονας.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το «Star» σε σχετικό του ρεπορτάζ, η άδεια λειτουργίας στις δύο πισίνες της κατασκήνωσης εκδόθηκε το 2022 και είχε ισχύ για πέντε χρόνια. Στην άδεια εμφανίζονται όλες οι προδιαγραφές: o όγκος νερού που παίρνει, ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να κολυμπούν.

Βάσει αυτής της άδειας στην πρώτη πισίνα θα έπρεπε να υπάρχουν δύο σωσίβια και ένας γάντζος διάσωσης. Στη δεύτερη πισίνα θα έπρεπε να υπάρχουν δύο σωσίβια και ένα κοντάρι. Ο πραγματογνώμονας, όμως, δεν βρήκε κανένα σωσίβιο στη μεγάλη πισίνα και κανένα κοντάρι.

Επίσης, στην άδεια εμφανίζεται συγκεκριμένο άτομο ως υπεύθυνος για τη λειτουργία στις πισίνες, που… δεν υπάρχει στην εταιρεία το 2024, ούτε και έχει αντικατασταθεί.

Η 19χρονη ομαδάρχισσα στην κατάθεσή της παραδέχτηκε ότι δεν μέτρησε ποτέ τα παιδιά που βγήκαν από την πισίνα και κατάλαβε πως η Αγγελική λείπει κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος. Τότε, όπως είπε, άρχισε να την αναζητά μόνη της, χωρίς να ενημερώσει τους υπεύθυνους της κατασκήνωσης, κάτι που έγινε αρκετή ώρα αργότερα.